vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin Kisokos – A-vitamin

Az A-vitamin sokrétű, hasznos vitaminunk. Számos dologért felel a szervezetünkben kívül és belül egyaránt, hiányát így több tünet együttesen segít felismerni, hogy mielőbb pótolhassuk. Az A-vitamin bevitelére több gyógyszertári készítmény (tabletta és kapszula) is rendelkezésünkre áll, de ebben az esetben különösen fontos a természetes források előnyben részesítése. Az A-vitamint ugyanis kétféleképpen juttathatjuk a szervezetünkbe: direkt módon, vagy provitaminok, azaz elővitaminok segítségével. Az utóbbi esetében az élelmiszerekből nyert anyagok fognak a megfelelő körülmények között A-vitaminná alakulni a szervezetünkben.

Mire jó az A-vitamin?

  • Erősíti a fogakat és a fogínyt
  • Felelős a szem egészségéért
  • Segíti a nyálkahártyák gyógyulását
  • Biztosítja a bőr és a hámszövetek épségét
  • Segíti a növekedést és őrzi a csontok egészségét
  • Erősíti az immunrendszer védekező képességét
  • Antioxidáns hatása van (ß-katorin)
 

Miben található A-vitamin?

Az ajánlott napi adag 800-1000 nemzetközi egység. Ez egészen soknak tűnhet, de megfelelő étkezéssel észrevétlenül is bejuttatjuk a szervezetünkbe. A híresen legjobb forrás a sárgarépa, magas ß-karotin tartalma miatt. Az A-vitamin előanyagai azonban változatosságuknak köszönhetően sok élelmiszerben megtalálhatók, mint például a tej és tejtermékek, tengeri halak, de szinte bármelyik erősen zöld, sárga vagy piros zöldségben és gyümölcsben fellelhetők.

 

A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitamin hiánya első sorban a látásunkra gyakorol negatív hatást. Szürkületi vakság, azaz farkasvakság az egyik leggyakrabban emlegetett tünet, de foltok is jelenhetnek meg a szemfehérjén, vagy kiszáradhat, akár meg is repedhet a szaruhártya. A szemünk mellett a bőrünkön jelentkezik az A-vitamin hiánya. Berepedezés jellemző, főleg az ajkakon, amely felületi hidratálás után is fennáll. A ß-karotin antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabad gyökökkel – így ennek a hiánya a bőr gyorsabb öregedését is okozza.

A-vitamin túladagolás következményei

Az A-vitamin túladagolás nem gyakori. Ennek oka, hogy a természetes úton a szervezetünkbe jutó béta-karotin egyszerűen kiürül a szervezetünkből, ha többet fogyasztunk belőle, mint amennyit be tud fogadni a szervezetünk. ß-katorin többletkor a tenyér és a talpak sárgulása figyelhető meg, de ez elmúlik, miután kiürült. A direkt módon bevitt vitamin túladagolása azonban erős fejfájást, izomfájdalmat, bőrhámlást is okozhat, komolyabb esetben hajhulláshoz vagy a csontok elváltozásához is vezethet. Ezért is javasolt az A-vitamin természetes előanyagainak fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről