vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin Kisokos – A-vitamin

Az A-vitamin sokrétű, hasznos vitaminunk. Számos dologért felel a szervezetünkben kívül és belül egyaránt, hiányát így több tünet együttesen segít felismerni, hogy mielőbb pótolhassuk. Az A-vitamin bevitelére több gyógyszertári készítmény (tabletta és kapszula) is rendelkezésünkre áll, de ebben az esetben különösen fontos a természetes források előnyben részesítése. Az A-vitamint ugyanis kétféleképpen juttathatjuk a szervezetünkbe: direkt módon, vagy provitaminok, azaz elővitaminok segítségével. Az utóbbi esetében az élelmiszerekből nyert anyagok fognak a megfelelő körülmények között A-vitaminná alakulni a szervezetünkben.

Mire jó az A-vitamin?

  • Erősíti a fogakat és a fogínyt
  • Felelős a szem egészségéért
  • Segíti a nyálkahártyák gyógyulását
  • Biztosítja a bőr és a hámszövetek épségét
  • Segíti a növekedést és őrzi a csontok egészségét
  • Erősíti az immunrendszer védekező képességét
  • Antioxidáns hatása van (ß-katorin)
 

Miben található A-vitamin?

Az ajánlott napi adag 800-1000 nemzetközi egység. Ez egészen soknak tűnhet, de megfelelő étkezéssel észrevétlenül is bejuttatjuk a szervezetünkbe. A híresen legjobb forrás a sárgarépa, magas ß-karotin tartalma miatt. Az A-vitamin előanyagai azonban változatosságuknak köszönhetően sok élelmiszerben megtalálhatók, mint például a tej és tejtermékek, tengeri halak, de szinte bármelyik erősen zöld, sárga vagy piros zöldségben és gyümölcsben fellelhetők.

 

A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitamin hiánya első sorban a látásunkra gyakorol negatív hatást. Szürkületi vakság, azaz farkasvakság az egyik leggyakrabban emlegetett tünet, de foltok is jelenhetnek meg a szemfehérjén, vagy kiszáradhat, akár meg is repedhet a szaruhártya. A szemünk mellett a bőrünkön jelentkezik az A-vitamin hiánya. Berepedezés jellemző, főleg az ajkakon, amely felületi hidratálás után is fennáll. A ß-karotin antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabad gyökökkel – így ennek a hiánya a bőr gyorsabb öregedését is okozza.

A-vitamin túladagolás következményei

Az A-vitamin túladagolás nem gyakori. Ennek oka, hogy a természetes úton a szervezetünkbe jutó béta-karotin egyszerűen kiürül a szervezetünkből, ha többet fogyasztunk belőle, mint amennyit be tud fogadni a szervezetünk. ß-katorin többletkor a tenyér és a talpak sárgulása figyelhető meg, de ez elmúlik, miután kiürült. A direkt módon bevitt vitamin túladagolása azonban erős fejfájást, izomfájdalmat, bőrhámlást is okozhat, komolyabb esetben hajhulláshoz vagy a csontok elváltozásához is vezethet. Ezért is javasolt az A-vitamin természetes előanyagainak fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről