vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Szabad gyökök

A szabad gyökök főként a bőrápolással kapcsolatos témákban merülnek fel, azonban a külsőségeket jóval meghaladva, a szervezetünkre egészére jelentős hatással bírnak.

Mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök a szervezet anyagcsere-folyamata, működése közben jönnek létre. A testünkben zajló folyamatok közben a fehérjékből és nukleinsavakból szabad kötőhelyek jönnek létre. Ezek a külvilággal történő reakcióba lépéskor károsodnak. Az erős oxidáló hatással rendelkező anyagok káros hatással vannak a sejtekre, a szövetekre és így a szervekre is (oxidálószernek nevezik az olyan anyagot, amely más anyagot oxidálni képes – azaz képes felvenni az általa leadott elektront). Ezért is kezdünk el korábban, vagy gyorsabb ütemben öregedni. Minél több szabad gyök alakul ki a szervezetünkben, annál több szövet károsodik, amely akár a daganatos betegségekért és az érelmeszesedésért is felelős lehet a kinézetünkön túl. Tulajdonképpen a szabadgyök behatol a sejtmagba és annak a sejtosztódásért felelős DNS „programját” megváltoztatja.

De várjunk csak! Felmerül a kérdés, hogy mégis honnan tudom, mennyi szabad gyök van a szervezetemben? Egészen egyszerű: a szabad gyökök mennyisége fordított arányban van az antioxidáns szintünkkel, tehát minél alacsonyabb az antioxidáns szintünk, annál több szabadgyök keseríti meg az életünket. Az antioxidáns-szint pedig egyszerűen mérhető.

Ne aggódj, nem kell ehhez orvoshoz járkálgatni és mindenféle vizsgálatnak kitenned magad. Egy egyszerű scanneléssel megállapítható az antioxidáns szinted. Ha ezt tudod, meg van a viszonyítási alap, hogy miben kell változtatni a táplálkozásban és az életmódban.

Mit tehetünk ellenük?

 

Életmód!

Bizony-bizony, már megint ezt kell hangoztatnom. A stressz, a tartósított élelmiszerek, a dohányzás és az alkohol fogyasztás jelentősen megnöveli a szabad gyökök mennyiségét a szervezetünkben. Az rendben van, hogy az öregedés egy természetes folyamat, de annak üteme és minősége már korántsem az! A szabad gyökök nagyban befolyásolják ezt, idő előtt elindulhat az öregedés folyamata. Igen, könnyű rámondani, hogy ez genetika… természetesen a szervezetünk adottságai sem elhanyagolható tényezők, de azzal még rá is teszünk egy lapáttal, ha nem törődünk az egészségünkkel.

 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Az oxidációs folyamatok tulajdonképpen az elfogyasztott ételek energiává alakítását, emésztését és felszívódását foglalják magukba. Mint korábban említettem, a szabad gyökök az oxidáló hatásuk miatt károsak a sejtekre, az antioxidánsok pedig pont ez a folyamatot akadályozzák meg. Egy részükhöz csak növényi táplálékkal jutunk hozzá, más részüket csak állati eredetű ételekkel tudjuk a szervezetünkbe juttatni.

A legismertebb antioxidánsok az A-, C-, E-vitaminok, flavonoidok, béta-karotin (melyről már esett szó korábban) és a telítetlen zsírsavak. 

Az alábbi képen láthatod, hogy melyik vitamin és ásványi anyag, mely szervünk egészségéért felelős.

Ha ezt a cikket végigolvasva kicsit elgondolkodtál azon, hogy mennyiben kellene változtatnod az életmódodon, már egy jó kiindulópont egy egészségesebb, teljesebb élet irányába.

Jelentkezz antioxidáns-szint mérésre! Keress érte bármelyik elérhetőségemen.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről