vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Starttól a célig

Aki szülő, tudja, nem kívánhat többet, mint gyermeke egészségét és örömét. Ebben segít a mozgás. Amellett, hogy egyszerre szentesíti a célokhoz vezető eszközöket, kiegyensúlyozott ölelést ígér azoktól, akiket a legjobban szeretünk. Nézzünk bele a gyerekek és a sport közös világába!

Nemrég arról írtam, hogyan támogathatnák a gyermekeket az egészséges étkezés felé vezető úton. Majd újabb kérdések kerültek szembe vele: rendben van, hogy a fiatalok fogékonyabbak a vitamindús táplálkozásra, de ez vajon önmagában elég a fitt életmódhoz? A válasz nyilvánvaló, sokat segít, sőt, ez mindennek alapja, ugyanakkor nem kerülhetjük el a mozgás fontosságát sem. Ez a jó egészségügyi állapot másik mozgatórugója. A sport egyszerre támogatja a fizikai jóllétet és a lelki egyensúlyt. A rendszeres mozgást választó gyermekek kiegyensúlyozottabbak, fogékonyabbak a tanulásra és szociális képességeik fejlettebbek. De mindenekelőtt arra kell választ találnunk, hogy miként segítsük gyermekeinket a sportolás útján, milyen sportágban támogassuk őket és milyen erőbedobással? Hol az egyéni felelősségünk a gyerekek vs. sport kérdésben?

Mikor van itt az alkalmas idő?

Az oktatási intézmények tömérdek sportfoglalkozást kínál, a legnépszerűbb labdajátékoktól az egészen újkeletű, talán még idegen szavakkal bombázó tevékenységekig. Hogy csemeténk melyiket szereti meg, az egyéni képességein, sikerélményein, a közösségen és az edzőn múlik. Valahogy ebben a sorrendben érdemes megvizsgálni a sportlehetőségeket. Tegyük fel, hogy a hétéves lányunk elénk áll és kedves daccal kijelenti: márpedig táncos lesz. Mind tudjuk, mi a teendő. A tánciskola kiválasztásánál figyeljük a fenti pontokat, ha szerencsénk van, ezután már csak támogatnunk kell gyermekünket a sporttal járó küzdelemben. És, ha nem? Annyi opció közül választhatunk, hogy ezen igazán nem érdemes szomorkodni. A sportág kiválasztását bízzuk a kicsire, bármennyire keveset tud még a világról, a megérzései és a gyermeki őszinteség segíteni fogja.

A lényeg, hogy mozogjon.

Na, és ha semmi sem vált be? Miért nem vesszük elő a biciklit, a túracipőt, az edzőnadrágot, hogy ezzel motiváljuk a közös fizikai kikapcsolódásra? Mint az előző, fiatalokkal foglalkozó cikkemből is tudjuk, a kedvet mindig megelőzi a minta. Anyukák, apukák, nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, sosem lesz tökéletes alkalom a sportolásra, ne húzzuk rétestészta módjára a családi mozgás örömét! Néhány kilométer nekünk is jót fog tenni.

Mértékkel!

Ismerek egy sportpszichológust, aki arra tette fel az életét, hogy tizenéves sportolókat segítsen a mentális felkészülésben és feldolgozásban. Csak az elmúlt évben – pandémia ide vagy oda – több száz gyerekkel dolgozott együtt, akik már önrontáshoz folyamodtak. A tornász lányok a ruha alatt ejtettek vágásokat, durva kaparásokat a testükön, a fiúk étkezési nehézségeket állítottak maguk elé szándékosan. A szakember eleinte csak ámult a látottakon, majd leült ezekkel a sportolókkal, hogy megnyissa kicsi, sebzett szívüket. Kiderült, hogy a kezdeti lelkesedésből megfelelési kényszer lett, abból pedig súlyos szorongás. A fiatalok nem mertek beszélni edzőjükkel, szüleikkel, barátaik gúnyolódása pedig még nagyobb problémát okozott.

A sportpszichológus ekkor eltiltotta a gyerekeket az élsporttól, természetesen megfelelő mértékben, hiszen a hirtelen leállás nagy kockázattal jár. A fiatalok túlnyomó többsége néhány hónap múlva búcsút intett a dobogóknak, a hajnali edzéseknek és velük együtt az önrontásnak is. Helyette új közösségben mozogtak, hol egy héten egyszer, hol kétszer, de egészséges mértékben. Akit tehát feszélyez a ránehezedő súly – márpedig egy fiatal szemét frusztrál, és valljuk be, a miénket is – ne hajtsa magát árokszélre. Végképp ne tegyük ezt azokkal, akiket egykor szívünk alatt hordoztunk. Tartsuk észben: a sport nem egyenlő a kényszerrel, a mozgás az undorral. De mindenekelőtt azt, hogy a sport egyenlő az egészséggel, a mozgás a kiegyensúlyozottsággal.

Tanítsuk gyermekeinket a jó mozgás örömére és figyeljük az elakadásra mutató jeleket. Hiszen a cél sosem lehet szenvedések árán szerzett fényes érem. A cél legyen egészséges gyermek.

A start a testünk, az út mi vagyunk hozzá!

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről