vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ki korán kel, tényleg aranyat lel?

A korán kelés pozitív hatásairól sokan ódákat zengenek, sokan egyenesen a sikeres élet titkának tartják. Ezek jól is hangzanak, és talán fel is lelkesítenek, egészen addig, amíg nem kell ténylegesen hétvégén is rávenni magunkat az öt-hat órai kelésre. Különösen, ha magunktól akár délig is szívesen nyomnánk az ágyat. Tényleg megéri korán kelni?

Valóban ilyen fantasztikus előnyei vannak?

Vitathatatlan tény, hogy a korán kelésnek számos pozitív hatása van. Persze nem leszünk rögtön sikeresek két hét után, de élettani hatásai már érezhetővé válnak.

Sokkal több időnk lesz, amelyet szabadon tölthetünk el. Az „énidő” fontosságáról már írtam korábban, a reggel pedig tökéletesen alkalmas ennek beiktatására a napirendbe. Amellett, hogy a bioritmusunk szabályozása bizonyítottan növeli a produktivitást és növeli az alvás minőségét, a reggeli „énidő” lehetőséget teremt olyan dolgokra, amiket máskor nem, vagy nehezebben tehetnénk meg:

 • Reggelizz! A reggeli fontos a szervezetünk számára, de a későn kelők a rohanásban gyakran kihagyják.
 • Indítsd a napot testmozgással! Ezt részletezni nem kell: ép testben ép lélek.
 • Tervezd meg a napod! Ezzel nagyban növelheted a produktivitást.
 • Élvezd a csendet – ez az a nyugalom, amit senki nem fog elvenni tőled.
 • Kezdj el dolgozni! Ha kötetlen a munkaidőt, vagy előre tudsz dolgozni, így szabaddá teheted a délutánodat a szociális tevékenységekre.
 • Csinálj…. bármit! Tényleg, bármit, amit szeretnél. Olvass, főzz, hívd fel az anyukádat, bármit, ami boldoggá tesz.
 

Tényleg mindenki képes rá?

Nos, fizikai szinten mindenki képes rá, de nem mindenkinek tesz jót. Fontos, hogy ismerjük a szervezetünket. Ha mindig is „bagoly” típusúak voltunk, tehát későn kelők vagyunk és éjjel produktívak, akkor akár több kárunk is lehet a korán kelésből, mint hasznunk. Ez persze csak akkor igaz, ha nem kényszerből élünk ilyen életet, hanem mi választottuk és teljesen kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat így is. Ha egy éjjeli bagoly magára erőlteti az ellentétes bioritmust, az akár mentális problémákhoz, alvászavarokhoz, de még depresszióhoz is vezethet. Figyeljünk a testünk jelzéseire, és csak azt csináljuk, ami jó neki.

Hogyan váljunk korán kelővé?

Több praktika is van, ami segíti a korán kelést és az ehhez szükséges korán fekvést. Az első azonban, hogy meghatározzuk a motivációnkat. Sokkal könnyebb lesz kitessékelni a testünket az ágyból, ha egy cél lebeg a szemünk előtt, amit el akarunk érni. Ha ez megvan, jöhetnek a trükkök:

 • Ne vidd ágyba a telefonodat, laptopodat! Kékfényük köztudottan nehezíti az elalvást. Jó ötlet lehet a kékfény szűrő mód – de a közösségi média görgetése így is ébren tart! Hagyd inkább az asztalon őket éjjelre.
 • Tedd távolra az ébresztőt! Legalább annyira legyen távol, hogy fel kelljen kelned az ágyból, hogy kikapcsold. Így elkerülheted a szundizást.
 • Olvass lefekvés előtt! Nem csak megtornáztatja az agyadat, hanem megnyugtat és elálmosít.
 • Vegyél forró fürdőt! Nem nagy titok, hogy ellazít és elálmosít. Fürdés után garantáltan pihentetőbbet fogsz aludni, mint nélküle.
 • Lefekvés előtt legalább hat óráig kerüld a koffein fogyasztását! 
 • Bizonyos teák, illatgyertyák vagy illóolajok is segítségedre lehetnek. 
 • Hagyd, hogy érjen a napfény! Felkeléskor húzd fel a redőnyt, vagy menj ki az erkélyre/teraszra. 

 
Tehát: ha úgy ítéled meg, hogy képes a szervezeted a korán kelésre, és csak egy kis noszogatásra van szüksége, akkor vedd ezt egy jelnek! Csak az első pár hét lesz nehéz – de a pozitív hatásokért megéri.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről