vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Mire jó az „énidő”? 8 előny + 8 ötlet az eltöltésére

Az individualizmus megjelenésével egyre fontosabbá vált az egyén és a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már ez adja társadalmunk alapját. Ebből kifolyólag fontos, hogy foglalkozzunk magunkkal. Az énidő napjainkban divatos kifejezés – sok helyen látjuk, de általában csak elsiklunk fölötte. Sokan csak azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de az esetek nagy részében a fogalomról alkotott hiányos kép miatt ez nem igaz.

Sokak számára feltöltődést jelent az is, ha olyan emberrel töltenek szabadidőt, akit nagyon kedvelnek – például házastárssal vagy legjobb baráttal – ez azonban nem egyenlő az énidővel! A családosok számára talán a legnehezebb az egyedüllét megteremtése, de mások is nehezen fordítanak erre időt, mondván, hogy hasznosabban is lehetne tölteni. Ezeket gondolatokat általában az táplálja, hogy szükségtelennek, vagy önzőnek gondolják a magukban töltött időt. A mai rohanó világban valóban nehéz kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből. Könnyedén elfelejtünk vagy nem akarunk magunkkal foglalkozni, pedig a legnagyobb rohanásban lenne rá a legnagyobb szükségünk – ezt pszichológiai kutatások támasztják alá.

Az énidő nem önzőség!

Éppen ellenkezőleg, a „szociális elemeink” feltöltéséről szól. A testünket és lelkünket fontos időnként összeszinkronizálni az optimális működés érdekében. Elengedhetetlen a feltöltődés, relaxáció ahhoz, hogy újult erővel láthassunk neki a feladatainknak és teljes energiával legyünk jelen a társas életünkben. Mindenki más mennyiséget igényel. Egyeseknek elég napi néhány perc, de van, aki számára heti egy teljes nap az ideális. Fontos, hogy tudjuk, nekünk mennyire van szükségünk és megteremtsük azt.

 

Miért van rá szükség?

 

1, Gondolatok kitisztítása

Gondolkodjunk szabadon! Témától függetlenül mindenről mindenhogyan. Ha nem akarjuk görcsösen irányítani a fejünkben zajló dolgokat, azok önmaguktól fogják kibogozni magukat. Csak próbáld ki, hogy egy órán át belemerülsz a gondolataidba – sokkal tisztább fejjel fogsz visszatérni a feladataidhoz!

2, Önmagunk megismerése

Ennek a fontosságát talán részletezni sem kell. Boldogságunk és kiegyensúlyozottságunk alapja, hogy megfelelően ismerjük magunkat.

3, Másoktól való függés csökkenése, magány megszűnése

Csak az boldog mással, aki egyedül is boldog. Örökérvényű igazság akkor is, ha sokan nem hiszik el. Csak akkor tudunk egészséges szociális kapcsolatokat kialakítani, ha megbékélünk önmagunkkal. Ez egyenesen azt is eredményezi, hogy a képesek vagyunk békében élni magunkkal, az egyedüllét többé nem lesz egyenlő a magánnyal.

4, Kreativitás és produktivitás növekedése

Ha néha kicsit kiszakadunk a kötelező feladatokból, és szabadjára engedjük a gondolatainkat, az nem csak pillanatnyi előnyöket jelenthez, hanem a későbbiekben is szabadabban gondolkodunk majd egészen más esetekben is. Egyszerűen hozzászokik az agyunk a szabadsághoz! A kreatív megoldások pedig nagyban növelhetik a produktivitásunkat is.

5, Stressz csökkentése

A stressz egyik okozója pont önmagunk elhanyagolása lehet. Ezt egyszerűen megoldhatja az, ha az énidőnkben testünk és lelkünk ápolására koncentrálunk. Ha a stressz okozója valamilyen külső forrás, akkor a probléma felismerése és megoldások keresése lehet nagy segítség.

6, Koncentráció és problémamegoldó készség fejlődése

Fontos, hogy az énidőt ne zsúfoljuk tele és ne csináljunk egyszerre vagy egymás után sok dolgot. Egyetlen dologra koncentráljunk! Ha ehhez hozzászokik az agyunk, később egyéb területeken is javulhat a koncentrációnk.

7, Jótékony hatás a kapcsolatokra

Hajlamosak vagyunk saját problémáinkat kivetíteni a kapcsolatainkra. Ha alkalmanként szánunk időt arra, hogy ezeket letisztázzuk magunkban, sokkal nyugodtabbak leszünk, el tudjuk különíteni a saját gondjainkat a kapcsolatokban jelenlévő valódi gondoktól és nem cselekszünk indulatból.

8, Munka-magánélet egyensúly

Néha az énidőnkben is elkerülhetetlen a feladatainkon való gondolkodás, bármennyire is szeretnénk megszabadulni tőlük. Ezt azonban tehetjük pozitívan, tervezően. A soron következő kihívások végiggondolása segíthet megteremteni a munka és magánélet közti egyensúlyt.

Hogyan töltsd?

 

Amikor az énidőre kerül a sor, tanácsos nem előre tervezni. Sokkal jobb, ha a belső hangunkra hallgatunk, és csak azt tesszük, amihez éppen akkor kedvünk van. A szigorú előre tervezés megölheti a kikapcsolódás lényegét, hiszen egy kényszerfeladat közben nem tudunk relaxálni. Sajnos azonban előfordul, hogy egyszerűen leblokkol az agyunk, amikor végre szabadidőnk van. A kanapén ücsörgés a saját gondolatainkkal is tökéletes énidő tud lenni! De ha picit többre vágynál, összegyűjtöttem néhány egyszerű de nagyszerű ötletet, amiből lehet mazsolázni:

 

  1. Séta a szabadban
  2. Zenehallgatás
  3. Olvasás
  4. Film, sorozat
  5. Forró fürdő
  6. Kreatív tevékenység
  7. Meditálás
  8. Teázás
  9. Edzés

Bármivel is töltöd az idődet, a lényeg, hogy a pozitív dolgokra koncentrálj. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen ki kell zárni a problémákat, de igyekezni kell nem magára a gondra, hanem annak megoldására fókuszálni.

Nyugodt környezetben születnek a legjobb gondolatok.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről