vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Szervezetünk védelmi pajzsa: az antioxidánsok

A modern kor étrendje számos esszenciális nyomelemből csak keveset tartalmaz. A megoldás egyszerűnek tűnik: Pótoljuk a hiányt! Rendben van, de pontosan mire is van szükségünk? Legújabb cikkemből kiderül.

Ez a négy tápanyag képzi a szervezeted védelmi vonalát:

  • Antioxidánsok: feladatuk a szabadgyökök megfékezése.
  • Flavonoidok és izoflavonok: olyan növényi eredetű vegyületek, melyek védik a szívet és a keringési rendszert, valamint a rák ellen is védelmet biztosítanak.
  • Rostanyagok: nélkülözhetetlenek az emésztőszervrendszer egészségéhez és a fertőzésekkel szembeni immunitáshoz.
  • Zsírok, melyek minden sejtünk részét képezik.

Miért mondják azt, hogy ÉLETMENTŐ ANTIOXIDÁNSOK?

Ha a szabadgyökök betegséget és korai halált okoznak, akkor ebből az következik, hogy az antioxidáns védelem megerősítése jobb egészséget és hosszabb életet eredményez. Ha változtatsz az étkezési szokásaidon és több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz, már ezzel is nagyon sokat teszel az egészséged megtartása érdekében. Ha növeljük az antioxidánsok bevitelét, szinte biztosan hosszabb és egészségesebb életünk lesz!

A lassú égés

Az emberi szervezet is folyamatosan oxidálódik, majdnem úgy, mint ahogy a fémek berozsdásodnak. Az emberben szintén égés megy végbe, jóllehet ez az előzővel ellentétben nagyon lassan és kontrollált módon történik: a folyamat oxigént és szénvegyületeket felhasználva vizet, szén-dioxidot és szabadgyököket termel. Ezen lassú égés során keletkezett viszonylag kevés hő tart minket melegen és egyáltalán életben.

Annak érdekében, hogy a folyamat ne szabaduljon el, és kárt ne tegyen bennünk, testünk nagyon óvatosan, tűzgáttal veszi körül, s „tűzoltó készülékeket” helyez minden sarokba, hogy semlegesítse a szabadgyököket. Ezek a „tűzoltó készülékek” az antioxidánsok.

Az antioxidáns védelem három rétege:

  • Antioxidáns enzimek, melyeket szervezetünk termel.
  • Antioxidáns nyomelemek, melyek étrendünkkel jutnak be szervezetünkbe.
  • Olyan antioxidáns vegyületek, melyeket szervezetünk állít elő a táplálékkal bevitt alapanyagokból

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

Ne várd meg míg megbetegszel!

Sajnos kevés olyan ember van, aki az összes antioxidáns nyomelemből, vitaminból és egyéb antioxidánsból megfelelő mennyiséget fogyasztana. Mégis fontos, hogy ezek mindegyikéből elegendő mennyiség jusson szervezetünkbe, mivel az antioxidánsok egymás hatását erősítve védőpajzs módjára működnek. A legfőbb oka annak, hogy rengetegen halnak meg szabadgyökökkel kapcsolatos betegségek következtében, valójában pont az, hogy legtöbbünk nem fogyaszt elég antioxidánst.

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy tisztában legyünk milyen a mi szerveztünk védőpajzsa, mennyire tudjuk semlegesíteni a szabadgyökök támadásait. Ne várd meg míg megbetegszel!

Legyél tisztában azzal milyen az immunrendszered!! Hívj, írj és jelentkezz be egy mérésre!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről