vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Legyen egy jó Napunk a napozáshoz!

Miért jó nekünk a napozás?

 • D-vitaminhoz jutunk a segítségével, ezzel pedig komoly betegségek (pl. a máj betegségei, egyes idegrendszeri és daganatos betegségek, a csontritkulás) kockázata csökken;
 • közérzetünket, kedélyállapotunkat javítja, ha süt a nap és derült az ég, ebben közrejátszik az, hogy a napfény segíti a hormonrendszerünk megfelelő működését, növeli az endorfin és a szerotonin termelődését, ezek az úgynevezett boldogsághormonok;
 • jól tudunk tőle aludni, mert egy kiadós napozás után éjszaka növekszik a melatonin termelődése;
 • a napfény serkenti a vérkeringést, a vérképzést, erősíti az immunrendszert;
 • a barna bőr, amely rendszeresen találkozik a napfénnyel, ellenállóbb a baktériumokkal, fertőzésekkel szemben, védőréteget jelent.

Milyen veszélyekkel kell szembenéznünk?

A napozás során ultraviola A (UVA) és ultraviola b (UVB) sugarak érik el földfelszínt, ezzel a bőrünket is. Előbbi sugarak mélyen a bőr rétegeibe hatolnak, szemben a B-vel, így károsíthatják az immunrendszert, annak ellenére, hogy a bőr barnulásáért is felelősek. Az UVB sugarak alacsonyabb hullámhosszúságúak, aktívabbak, bőrégést okoznak. A szakértők ma már azt mondják, az UVA sugarak is lehetnek károsak, figyelni kell.

Meddig és hogyan napozzunk?

Ha napozunk, akkor rendszeresen és mértékletesen tegyük. Hirtelen soha, és órákon át se legyünk a tűző napon. Fokozatosan szokjunk hozzá a napfényhez, és persze legyünk tisztában magunkkal, a szervezetünk igényeivel, szokásaival!

Aranyszabályok:

 • 11 és 15 óra között lehetőleg ne napozzunk, vagy ha igen, akkor félárnyékos helyen, alaposan védekezve.
 • Napozás közben sok vizet igyunk, hogy pótoljuk az ásványi anyagokat!
 • Használjunk krémet, erről lentebb részletesen szólunk!
 • Ha komoly gyógyszert, antibiotikumot szedünk, lázasak vagyunk, ne menjünk napozni! Szintén kerülendő, ha valamilyen kiütéssel küzdünk, műtéti utáni hegünk van.
 • Alkoholfogyasztás után sem szabad napozni, nem beszélve egyéb tudatmódosító szerekről, amelyek mellőzése a napozástól teljesen függetlenül is ajánlott…
 • Hajfestés után közvetlenül ne menjünk napra, és egyébként is: mindig viseljünk nyárias sapkát vagy szalmakalapot!
 • Bizonyos dezodorok használata mellett sem ajánlott a napozás, azokat kerüljük ki ilyen esetekben.
 • A nyári napokon a fehér és világos pólókat, ruhákat részesítsük előnyben.

Ápoljuk a bőrünket, így:

Nem kell ahhoz a strandra menni, hogy találkozzunk a napfénnyel, elég kimenni az utcára, ezért javasoljuk, hogy ha tudjuk, hogy sokat időzünk a szabadban, kenjük be magunkat különböző bőrvédő naptejekkel ekkor is. Nem szégyen ez, ráadásul nem is látszik, maximum, ha feltesszük magunkra az egész tubust – ez persze felesleges!

A naptejek, krémek sok esetben kiszűrik a D-vitamint is, ennek nem örülünk, mégis fontos, hogy használjuk őket. A napozás előtt 15-30 perccel kenjük magunkra, mert csak akkor fejtik ki jól a hatásukat – majd 2-3 óránként újra használjuk a krémeket.

Figyeljük a naptejek faktorszámát: ez egy mérőegység, ez határozza meg, mennyire véd a káros sugarak ellen: minél nagyobb a faktorszám, annál erősebb a védelem. Javasolt, hogy az első komolyabb napozások során a magas faktorszámú krémet részesítsük előnyben.

Léteznek alternatív krémek is, például a körömvirágkrém, amely A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Propoliszos krémmel is kenhetjük magunkat, ha tudjuk, hogy sokáig leszünk a szabadban.

FONTOS!

Figyeljük az anyajegyeket magunkon, hiszen a melanóma, a bőrrák körülbelül 50 százalékban az anyajegyektől ered. Napozás után, akár napokkal is, nézzük meg, történt-e elváltozás rajtuk. Ha igen, forduljunk orvoshoz! Nincs más hátra, minthogy további kellemes NAPOT kívánjunk!

Ha a bőrápolással kapcsolatban tanácsokra van szükséged, keress bizalommal elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről