vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az alváshiány problémát okoz a memóriában és a koncentrációban

Tudományosan bizonyított, hogy a kevés alvás pocsék közérzetet okozhat, persze, de egy új kutatás megfejtette pontosan miért okozza az, ha megfosztod magad a csicsikálástól, hogy az egyszerű feladatok is lassúvá és nehézkessé válnak és lassítja a gondolkozást.

A tanulmány szerint a neuronok a kulcsfontosságú agysejtekben, a halántéklebenyben, lassabban és gyengébben működnek. Más s  zóval, a kevés alvás bizonyíthatóan lassabb működést idéz elő az agyban sejtszinten, aminek igen erős hatása van arra, hogy mire vagyunk képesek.

„Észleltük, hogy az alváshiányban szenvedő testben a neuronok nem megfelelően működnek.” – állítják a kutatók.  Ha valaha úgy érezted, hogy küzdened kell egy egyszerű feladattal és elképesztően hülyének érzed magad egy kialvatlan éjszaka után, nem képzelődsz – a neuronok az agyadban ugyanúgy kimerültek.

A kutatás megmutatta, hogy milyen negatív hatással bír a memóriára és kognitív problémákra, mint például a vizuális adatok feldolgozása és átalakítása tulajdonképpen gondolatokká. A mindennapi életben, ez egy elég erős kellemetlenség, és akár veszélyes is lehet, ugyanis a kutatók modelleztek egy esetet, amiben a gyalogos egy nem elegendő alvás miatt fáradt sofőr elé lépett és a vezető agya egyértelműen nem tudta az információt megfelelő sebességgel lereagálni. Tény, hogy hasonlóképpen viselkedik a kimerült agy az alkoholos befolyásoltság alatt lévő agyhoz a reakció és egyéb agyi folyamatok szempontjából.

Egy szó, mint száz nem véletlen van a szervezetünk alvásra programozva, nem véletlen érezzük álmosnak magunkat. Az agyunknak mindig szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, ha megadjuk neki, elvárhatjuk tőle utána azt a mennyiségű és minőségű munkát is! 🙂

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről