vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az alváshiány problémát okoz a memóriában és a koncentrációban

Tudományosan bizonyított, hogy a kevés alvás pocsék közérzetet okozhat, persze, de egy új kutatás megfejtette pontosan miért okozza az, ha megfosztod magad a csicsikálástól, hogy az egyszerű feladatok is lassúvá és nehézkessé válnak és lassítja a gondolkozást.

A tanulmány szerint a neuronok a kulcsfontosságú agysejtekben, a halántéklebenyben, lassabban és gyengébben működnek. Más s  zóval, a kevés alvás bizonyíthatóan lassabb működést idéz elő az agyban sejtszinten, aminek igen erős hatása van arra, hogy mire vagyunk képesek.

„Észleltük, hogy az alváshiányban szenvedő testben a neuronok nem megfelelően működnek.” – állítják a kutatók.  Ha valaha úgy érezted, hogy küzdened kell egy egyszerű feladattal és elképesztően hülyének érzed magad egy kialvatlan éjszaka után, nem képzelődsz – a neuronok az agyadban ugyanúgy kimerültek.

A kutatás megmutatta, hogy milyen negatív hatással bír a memóriára és kognitív problémákra, mint például a vizuális adatok feldolgozása és átalakítása tulajdonképpen gondolatokká. A mindennapi életben, ez egy elég erős kellemetlenség, és akár veszélyes is lehet, ugyanis a kutatók modelleztek egy esetet, amiben a gyalogos egy nem elegendő alvás miatt fáradt sofőr elé lépett és a vezető agya egyértelműen nem tudta az információt megfelelő sebességgel lereagálni. Tény, hogy hasonlóképpen viselkedik a kimerült agy az alkoholos befolyásoltság alatt lévő agyhoz a reakció és egyéb agyi folyamatok szempontjából.

Egy szó, mint száz nem véletlen van a szervezetünk alvásra programozva, nem véletlen érezzük álmosnak magunkat. Az agyunknak mindig szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, ha megadjuk neki, elvárhatjuk tőle utána azt a mennyiségű és minőségű munkát is! 🙂

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről