vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A jóga hatása az életünkre

A jóga Indiának egy több ezer éves hagyományokra épülő gyakorlat rendszere. Vajon a mai kor emberének milyen hatással lehet az életére?

Ha a jógáról hallunk, az egyik, s talán legtöbbször szóba hozott „csodás” hatása a hosszú élet. Ha szeretnénk jobban megismerkedni a jóga egészségre gyakorolt hatásával, akkor egy komoly tanulmányútra kell elindulnunk, de azért néhány ízelítő gondolatot szeretnék most megosztani veletek.

Őrizd meg az egészséged!

A hosszú életet, – s legyen az bármilyen hosszú is – senki nem szeretné tehetetlen és beteg öregemberként végig szenvedni. Ha viszont nem teszünk semmit az egészségünk megőrzéséért, akkor csökken az esélyünk egy vitálisan megért öregkor elérésére. A mozgékonyságunk, a szellemi frissességünk, a fiatalos külső, a betegségek elkerülése, mind összefüggésben van az életmódunkkal.

Az is közismert, hogyha már egy betegség kitört rajtunk, akkor sokkal nehezebb a gyógyítás segítségével visszaszerezni a régi életünket, mintha komolyan foglalkozunk a megelőzés lehetőségeivel. Egyik ilyen lehetőség, ami élettanilag pozitívan hat az életünk folyására, az a jóga.

Azt azonban ne feledjük, hogy nem elegendő egyetlen számunkra hatásos gyakorlatot végezni heti rendszerességgel, az egészségesebb életmód kialakítása, az egy összetett folyamat.

Újra mozgásba hoz

Minden testrészünk elrozsdásodik a természetes használat hiányától. A napi életünk során bizony nagyon kevés az a mozgás, ami kihat a mozgásszervek működésére. Ennek következtében a vérellátás rosszabbodik azon a testrészünkön, ami kevesebb mozgásnak van kitéve az életritmusunkból adódóan.

A jógának az a lényege, hogy olyan testhelyzeteket kell kidolgozni és gyakorolni, amik a természetes mozgásokat pótolják és ellensúlyozzák az egyoldalú életmódot. Ez bizony elég ellentmondásosan hangzik, hiszen a jóga gyakorlatok egyáltalán nem a természetes testtartásnak felelnek meg.

Akkor vajon mégis hogyan lehetséges, hogy ezek a gyakorlatok elsajátítása és rendszeres végzése mégis pozitív hatást gyakorol az életünkre. A jóga legfőbb célja az egyensúlyi állapot visszaállítása és éppen ezért kell olyan gyakorlatokat végezni, amik az életben gyakorlott testhelyzetekre nem jellemzőek.

A gyakorlatok csoportosítása:

  • légző gyakorlatok
  • gerinc gyakorlatok
  • hasizom gyakorlatok
  • fordított testhelyzetű gyakorlatok

Összefoglalva a jógának számtalan fajtája van, és az életünk szinte teljes területére hatással lehet, ha rászánjuk magunkat és megismerkedünk ennek a lehetőségeivel.

Csak néhány gondolatot emelnék ki a teljesség igénye nélkül, amire pozitív hatással van a kutatások alapján a jóga gyakorlatok elsajátítása és rendszeres végzése:

  • A jóga hatással van a jobb agyi funkciókra,
  • elismert a stressz csökkentő hatása,
  • nagyobb hajlékonyságot eredményez, aminek következtében a nyaki és gerinc fájdalmak csökkenthetők,
  • növelhető a tüdő kapacitása,
  • hosszabb távon az erősebb izomzat és csontozat kialakításában van szerepe.

Amennyiben további kérdésed van, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről