vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A japánok titka

Nekem személy szerint nagyon sokat segített, mikor elkezdtem kicsit tanulmányozni a japán kultúrának az életmóddal és táplálkozással kapcsolatos részét. A japánok ugyanis nem csak a technológia területén, hanem sok egyébben is az élen járnak. Már 30 éve ők tartják az első helyet a világon a várható élettartam tekintetében. Titkuk pedig igazából nincs – ha egy picit megfigyeljük az életmódjukat, észrevehető, hogy sokkal kiegyensúlyozottabban és egészségesebben élnek, mint a legtöbb országban. A legtöbb különbség az étkezéssel és mozgással kapcsolatos – ezeket könnyen elleshetjük mi is!

  • A japán konyha naponta használ friss zöldséget, gyümölcsöt, halat. Emellett elmaradhatatlan a zöld tea. Ebből következik, hogy az omega-3 zsírsav már az élelmiszerrel bekerül a szervezetbe, ami a hosszú és egészséges élet egyik titka.
  • Könnyed ételeket fogyasztanak, és azt is mértékkel. Lassan étkeznek és több félét is esznek egy alkalommal.
  • A fissesség a kulcs! Mindig szezonális alapanyagokból dolgoznak.
  • Nem viszik túlzásba a köretet, szószokat. Többnyire rizs és szójaszósz található meg náluk.
  • Kevés olyan étel van, amit sokáig főznek. Párolva, nyersen vagy grillezve fogyasztanak nagyjából minden élelmiszert, így azok sokkal több vitamint tudnak megőrizni.
  • Kevés édességet, finomlisztet és pékárut fogyasztanak.
  • Mozgás! Mint említettem, ez az egyik fő kulcs. Pici kortól egészen a nyugdíjas évekig mindennapjaik része a testmozgás.
  • + a lakosságnak sokkal nagyobb része jár általános orvosi vizsgálatokra és szűrésekre int bárhol máshol.

Nos, a legtöbb pont olyan, amit egy kis odafigyeléssel mi is gyakorolhatunk a mindennapokban. Aki járt már japán étteremben tudja, hogy kellemesen ízes de nem túl fűszeres ételeik nem csak egészségesek, hanem nagyon finomak is! Rengeteg lazac és egyéb hal, zöldség és risz jellemző. De természetesen nem kell az ő receptjeiket követni az egészséges étkezéshez.

Az egyik fő dolog, amit megfogadhatunk tőlük, az az Omega-3 zsírsav fogyasztása. Sajnos nálunk nincs lehetőség minden nap friss halat vagy tengeri dolgokat fogyasztani, így a mi esetünkben érdemes kiegészíteni Omega-3 készítménnyel is a természetes bevitelt. Érdemes azonban figyelni, hogy ebből milyet vásárolunk! Fontos, hogy minél tisztább legyen a készítmény, így tudjuk a legjobban megközelíteni vele a friss halak hatását.

Szívesen segítek Neked a megfelelő Omega-3 kiválasztásában, keress bármelyik elérhetőségemen!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről