vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin kisokos – D-vitamin

Ez talán az egyik legalapvetőbb vitaminunk, nem igaz? Korábban már írtam egy személyesebb cikket arról, hogy engem hogyan segített a D-vitamin, mikor a férjemmel megbetegedtünk. Még a koronavírus leküzdésében is szerepet játszott, hogy ezzel erősítettem az immunrendszeremet.

Ez a zsírban oldódó vitamin, mint azt legtöbben tudják, napfény hatására magától is termelődik a szervezetünkben. Ezért is fontos, hogy töltsünk minél több időt a szabad levegőn! De arra sajnos már kevesen figyelnek, hogy a kevésbé napsütéses időszakban is megfelelő mennyiséget vigyenek a szervezetükbe. Pedig a D-vitamin hiányának súlyos következményei is lehetnek!

Mire jó a D-vitamin?

  • erősíti az immunrendszert
  • szabályozza a kalciumháztartást
  • segít a fertőzések, betegségek ellen
  • elengedhetetlen a csontok számára
  • szabályozza a sejtek növekedését
  • befolyásolja a hormonok működését

 

Miben található D-vitamin?

Sajnos a mindennapi étkezésünkkel általában nem tudunk elegendő D-vitamint bevinni a szervezetünkbe. Halak, máj és belsőségek, tojássárgája, tej, gabona, és margarin is tartalmazza, de nem akkora mennyiségben, hogy biztosítsa a napi szükségletet. Nyáron segítőnk a nap (bár ez sem mindig elég!) – de tavasszal, ősszel és télen érdemes készítményekhez fordulni. A magyar lakosság jelentős része D-vitamin hiányban szenved a téli hónapok végére.

 

D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány sajnos könnyedén kialakul, első sorban télen jellemző a napfény hiánya miatt. Rövid távon az immunrendszerünk gyengülését okozza, de bizonyos esetekben több komoly betegséghez is vezethet, ha nem figyelünk a D-vitamin bevitelre. Ilyenek például a szívbetegségek, az inzulinrezisztencia és az érelmeszesedés. Mivel a csontjaink számára elengedhetetlen ez a vitamin, így hiánya a fogak és csontok állapotát is kritikusan befolyásolja.

D-vitamin túladagolás következményei

Túl magas D-vitamin szintet az erős UV-sugárzás, vagy a mesterséges készítmények túlzott bevitele okozhatja. Mivel zsírban oldódó vitamin, így nem ürül ki a szervezetünkből természetes úton. A tünetei nem kellemesek, de ritkán vezet súlyos mellékhatáshoz. Általában hányinger, gyomorfájás, hasmenés jellemző. Ritka esetekben a vér kalciumszintjének emelkedése vagy a csontok gyengülése tapasztalható.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő D-vitamin készítmény kiválasztásában, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy akár messengeren!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről