vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin kisokos – D-vitamin

Ez talán az egyik legalapvetőbb vitaminunk, nem igaz? Korábban már írtam egy személyesebb cikket arról, hogy engem hogyan segített a D-vitamin, mikor a férjemmel megbetegedtünk. Még a koronavírus leküzdésében is szerepet játszott, hogy ezzel erősítettem az immunrendszeremet.

Ez a zsírban oldódó vitamin, mint azt legtöbben tudják, napfény hatására magától is termelődik a szervezetünkben. Ezért is fontos, hogy töltsünk minél több időt a szabad levegőn! De arra sajnos már kevesen figyelnek, hogy a kevésbé napsütéses időszakban is megfelelő mennyiséget vigyenek a szervezetükbe. Pedig a D-vitamin hiányának súlyos következményei is lehetnek!

Mire jó a D-vitamin?

  • erősíti az immunrendszert
  • szabályozza a kalciumháztartást
  • segít a fertőzések, betegségek ellen
  • elengedhetetlen a csontok számára
  • szabályozza a sejtek növekedését
  • befolyásolja a hormonok működését

 

Miben található D-vitamin?

Sajnos a mindennapi étkezésünkkel általában nem tudunk elegendő D-vitamint bevinni a szervezetünkbe. Halak, máj és belsőségek, tojássárgája, tej, gabona, és margarin is tartalmazza, de nem akkora mennyiségben, hogy biztosítsa a napi szükségletet. Nyáron segítőnk a nap (bár ez sem mindig elég!) – de tavasszal, ősszel és télen érdemes készítményekhez fordulni. A magyar lakosság jelentős része D-vitamin hiányban szenved a téli hónapok végére.

 

D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány sajnos könnyedén kialakul, első sorban télen jellemző a napfény hiánya miatt. Rövid távon az immunrendszerünk gyengülését okozza, de bizonyos esetekben több komoly betegséghez is vezethet, ha nem figyelünk a D-vitamin bevitelre. Ilyenek például a szívbetegségek, az inzulinrezisztencia és az érelmeszesedés. Mivel a csontjaink számára elengedhetetlen ez a vitamin, így hiánya a fogak és csontok állapotát is kritikusan befolyásolja.

D-vitamin túladagolás következményei

Túl magas D-vitamin szintet az erős UV-sugárzás, vagy a mesterséges készítmények túlzott bevitele okozhatja. Mivel zsírban oldódó vitamin, így nem ürül ki a szervezetünkből természetes úton. A tünetei nem kellemesek, de ritkán vezet súlyos mellékhatáshoz. Általában hányinger, gyomorfájás, hasmenés jellemző. Ritka esetekben a vér kalciumszintjének emelkedése vagy a csontok gyengülése tapasztalható.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő D-vitamin készítmény kiválasztásában, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy akár messengeren!

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről