vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin Kisokos – C-vitamin

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav különösen közel áll a hozzám – ha lehet ilyet mondani egy vitaminra. Aki követ az tudja, hogy szívügyem az antioxidánsok és a szabad gyökök harca, melyben a C-vitamin is egy fontos résztvevő. Emellett persze az immunrendszerünk pajzsának polírozója!

Mire jó a C-vitamin?

  • megvéd a fertőzésektől
  • erősíti az immunrendszert
  • fontos a kötőszövetek számára
  • semlegesíti a szabad gyököket

Miben található C-vitamin?

Szerencsénkre a C-vitamin nagyon sok zöldségben és gyümölcsben előfordul. A legismertebbek talán a citrom és a paprika, hiszen ezeknek van a legmagasabb C-vitamin tartalma.

Jobb ötlet természetes módon bevinni a szervezetünkbe tabletták helyett, így elkerülhetjük a túladagolásból adódó következményeket. Pezsgőtablettát lehetőség szerint ne válasszunk, az a legkevésbé hatékony. Érdemes kalciumot és magnéziumot is fogyasztani a C-vitamin mellé. Betegség esetén pedig jöhet egy kis plusz belőle!

C-vitamin hiány tünetei

A C-vitamin hiány első sorba az immunrendszerünkön érződik, gyengül a védekező-képessége. Hosszú távon gyorsabb öregedést is eredményezhet. Sajnos elég sok dolog vezethet hozzá, hiszen az alkohol, a dohányzás, a kávé, a stressz, de még az UV fény is mind csökkentik a szervezetünk C-vitamin szintjét. Kritikusabb esetben akár pajzsmirigy-betegség kialakulását is könnyíti a C-vitamin hiánya.

C-vitamin túladagolás következményei

A C-vitamin fölösleg egyszerűen kiürül a szervezetünkből. Akkor lehet veszélyes egy picit, ha nem természetesen, táplálkozással visszük be a szervezetünkbe, hanem szintetikus módon. Ilyenkor a túl sok fogyasztása hasmenést okozhat. Szélsőséges esetben vesekő kialakulását is elősegítheti, ha nem figyelünk a mennyiségre.

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről