vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vitamin Kisokos – C-vitamin

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav különösen közel áll a hozzám – ha lehet ilyet mondani egy vitaminra. Aki követ az tudja, hogy szívügyem az antioxidánsok és a szabad gyökök harca, melyben a C-vitamin is egy fontos résztvevő. Emellett persze az immunrendszerünk pajzsának polírozója!

Mire jó a C-vitamin?

  • megvéd a fertőzésektől
  • erősíti az immunrendszert
  • fontos a kötőszövetek számára
  • semlegesíti a szabad gyököket

Miben található C-vitamin?

Szerencsénkre a C-vitamin nagyon sok zöldségben és gyümölcsben előfordul. A legismertebbek talán a citrom és a paprika, hiszen ezeknek van a legmagasabb C-vitamin tartalma.

Jobb ötlet természetes módon bevinni a szervezetünkbe tabletták helyett, így elkerülhetjük a túladagolásból adódó következményeket. Pezsgőtablettát lehetőség szerint ne válasszunk, az a legkevésbé hatékony. Érdemes kalciumot és magnéziumot is fogyasztani a C-vitamin mellé. Betegség esetén pedig jöhet egy kis plusz belőle!

C-vitamin hiány tünetei

A C-vitamin hiány első sorba az immunrendszerünkön érződik, gyengül a védekező-képessége. Hosszú távon gyorsabb öregedést is eredményezhet. Sajnos elég sok dolog vezethet hozzá, hiszen az alkohol, a dohányzás, a kávé, a stressz, de még az UV fény is mind csökkentik a szervezetünk C-vitamin szintjét. Kritikusabb esetben akár pajzsmirigy-betegség kialakulását is könnyíti a C-vitamin hiánya.

C-vitamin túladagolás következményei

A C-vitamin fölösleg egyszerűen kiürül a szervezetünkből. Akkor lehet veszélyes egy picit, ha nem természetesen, táplálkozással visszük be a szervezetünkbe, hanem szintetikus módon. Ilyenkor a túl sok fogyasztása hasmenést okozhat. Szélsőséges esetben vesekő kialakulását is elősegítheti, ha nem figyelünk a mennyiségre.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről