vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Kell-e nekem magnézium? II. rész

Képzeld, mi történt velem!

Tegnap írtam arról, hogy mit okozhat a magnézium hiány és mit a magnézium tabletta szedése.

Megállapításra került, hogy a tabletta nem mindig a legjobb döntés. De mégis tenni kell valamit, ha már jelzi a szervezetünk a magnézium hiányát. Persze jobb lenne már a jelzés előtt oda figyelni erre… de kinek van arra ideje, hogy mindig csak magával foglalkozzon ebben a rohanó világban? Na ugye.

Az például tudtad-e, hogy nem csak lábgörcsök jelentkezhetnek magnézium-hiány esetén?

A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalciummal kézen fogva. Fontos szerepe van az érfalak rugalmasságának megőrzésében, javítja a szívizom összehúzódó képességét és csökkenti a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűségét, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.

Terhességi magas vérnyomás esetén vérnyomáscsökkentő és közvetett véralvadásgátló hatása miatt, asztmás rohamok esetén pedig hörgőtágító hatása miatt hatékony. Még az izmok és idegek megfelelő működésében, valamint az emésztésben is szerepet játszik! Hiánya pedig túlsavasodáshoz vezethet. 


Igen, egy sci-fiből kiemelt csodaszernek is beillene.

Nemrég olvastam, hogy kutatások szerint a dohányzó férfiaknál volt a legszembetűnőbb a hatása. 15 százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét, ha magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak.

A magnézium, mint memóriajavító?

A kor előre haladtával sajnos előfordul a memórai gyengülés. A kutatók eredményei arra engednek következtetni, hogy az agyban a megnövekedett magnéziumszint javítja a rövid-és hosszú távú memóriát, fejleszti a tanulási képességet. A memóriagyengüléshez többek között az alacsony magnéziumfogyasztás is hozzájárul.

A magnézium és a stressz

Az immunrendszer igazi ellensége sokszor nem a baktérium vagy a vírus, hanem a ránk nehezedő stressz. A stresszhelyzet csökkenti magnézium készletünket: tehát amíg stresszben vagyunk, több magnéziumot ürítünk.

Tudtad, hogy a magnéziummal a stressz nagymértékben csökkenthető? (Igen, talán sokan tudják már a reklámokból) Így az immunrendszer és az ellenállóképesség is erősödik. A magnézium citrát, mint szerves és kiválóan felszívódó hatóanyag segíti a magnézium gyors felszívódását és a magnézium sejt szintű beépülését. 

 

+1 érdekesség!

Az immunrendszer támogatása esetén oly fontos D-vitamin szedésénél figyeljünk oda, hogy a magnéziumpótlás is kielégítő legyen. A D-vitamin szintéziséhéz magnéziumra van szükség. A magnézium-szupplementáció emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban az alacsony volt.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről