vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Kell-e nekem magnézium? I. rész

Képzeld, mi történt velem!

Veled is előfordult már, hogy éjszaka, vagy torna közben begörcsölt a lábad? Ha igen akkor tudod, hogy igen kellemetlen, fájdalmas érzés.

De azt vajon tudod-e, hogy ez mire utal? Valószínű, hogy magnézium hiánya van a szervezetnek. Ez egy sokakat érintő probléma, még akkor is, ha sokan nincsenek tisztában vele, ezért összeszedtem néhány gondolatot a témában.

Ha a fenti kérdésre igen a válaszod, megfordulhatott a fejedben, hogy legközelebb akkor majd veszel egy doboz magnézium tablettát a patikában és kész, probléma megoldva. Azonban, ha nem vagy körültekintő, igencsak váratlanul érhetnek a mellékhatások.

Ne lepődj meg, ha néhány napi magnézium tabletta szedése után rendszeres hasmenésed lesz.

Én bizony pont így jártam! Egy neves magyar cég magnézium tablettájára esett a választásom, mikor rájöttem, hogy mindenképpen magnéziumra van szüksége a szervezetemnek. Az eset után azonban el kellett gondolkoznom és jobban utána járni a dolgoknak.

Éppen Balatonon voltunk. Naivan az első gondolatom egy enyhe gyomorrontás volt, de kinek is jutna több eszébe? Pláne nyaraláson, ahol kevésbé figyel az ember az étkezésre. Azonban több napi diétázás és probiotikum szedés után sem javult a helyzet. Mivel semmi más tünetem nem jelentkezett, nehéz volt rájönni a problémára. 

Őszintén szólva nekem 3-4 napig eszembe sem jutott, hogy a szedett magnézium is okozhat ilyen hatást. Szerencsére a lányomnak már egy több hetes szanatóriumi kúra után felhívták a figyelmét, hogy a magnézium szedése hasmenést okozhat, tehát figyeljék melyik fajta, milyen hatással van a szervezetükre. Így sikerült végülrájönnünk, hogy mi is a probléma.

Tudtad, hogy többféle magnézium is létezik?
 

Egészen pontosan négy félét különböztetünk meg:

  • magnézium-oxid,
  • magnézium-foszfát-pentahidrát,
  • magnézium-biszglicinát,
  • magnézium-citrát.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több, mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek – többek között – a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják.

Na de miért is olyan fontos a magnézium, és mit is csinál pontosan a szervezebe kerülve?  A cikk holnapi folytatásából kiderül!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről