vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

5 gyakran félrediagnosztizált mentális betegség

Világszerte rengetegen szenvednek különböző mentális betegségekben. Ezeknek azonban nem csak kezelése, hanem megfelelő felismerése is gyerekcipőben jár még. Sajnos gyakran nem ismerik fel pontosan a betegségeket. A mentális tudatosság fontossága szerencsére egyre nagyobb teret nyer napjainkban, azonban ez egyelőre nem jár együtt az orvosi előrehaladással. A WHO szerint a betegségek kevesebb, mint fele kerül megfelelően kezelésre. Nehéz belegondolni, hogy ez mekkora szám.

Sajnos nem általános, hogy mentális problémáikkal pszichológushoz forduljunk, pedig lelki és pszichés egészségünk pontosan olyan fontos, mint a testi.

Nézzük, mely az az 5 betegség, amelyet leggyakrabban félrediagnosztizálnak:

Depresszió

A depresszió leggyakoribb mentális probléma. Ahány ember, annyiféleképpen jelenhet meg, ezért nehéz felismerni. Legtöbbünk a depresszió szó hallatán kóros szomorúságra és zárkózottságra gondol, de sok depressziós ember egészen más tüneteket mutat, vagy a külvilág felé akár semmilyet.

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar felismerése különösen nehéz, mivel tünetei akár más mentális zavarokra is utalhatnak. Előfordul, hogy annak gondolják, pedig nem az, de az ellenkezője is. Legtöbbször depresszióként azonosítják tévesen.

PTSD (poszttraumás stressz)

Rengeteg ember él át élete során olyan traumákat, amelyek később erős negatív hatást gyakorolnak az életére.  A poszttraumás stressz tünetei sokféleképpen jelenhetnek meg, az trauma emlékére adott reakció mindig egyedi. Ráadásul korosztálytól függetlenül bárkinél előfordulhat.

Táplálkozási zavarok

A sztereotípiák szerint csakis fiatal lányoknál jelentkezhetnek táplálkozási zavarok. Ez azonban korántsem igaz! A betegség nemtől és kortól is független. Sajnos a sztereotípia elősegíti a probléma aluldiagnosztizálását, különösen a férfiaknál.

Borderline személyiségzavar

A Borderline személyiségzavar súlyos betegség. Hangulatingadozás, énkép-zavar, viselkedés-változás kíséri. Ezek nehézséget okoznak a mindennapi feladatok ellátásában is. A bipoláris zavarhoz hasonlóan tünetei másra is utalhatnak, ezért nehéz felismerni.


A mentális betegségek felismerése nem könnyű, de nagy problémát okoz az is, hogy sokan el sem jutnak vele orvosig. A legtöbb ember elbagatellizálja az említett tüneteket, így évekig is szenvedhet betegségben kezelés nélkül. Sosem szabad elfelejteni, hogy a mentális egészségünk pontosan olyan fontos, mint a testi. Ne féljünk segítséget kérni!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről