vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Így készülj az anyaságra! – 1.

Kiegyensúlyozottság, egyensúly – erre vágyunk, erre törekszünk jó esetben, az élet bármely területén és az élet bármely szakaszában. Ha párkapcsolatba lépünk, ha összeköltözünk párunkkal, ha munkát váltunk, ha az egészséges életmód keretén belül szervezzük életünket, és akkor is, ha éppen áldott állapotba kerülünk.

Jó esetben nincs különbség tehát a terhesség alatti és az azt megelőző életmódunkban – más kérdés, hogy ha tervezzük a babát, mód nyílik a felkészülésre és a tudatosabb életmódra.

Mire figyelj?

Magadra – mondhatnánk, és tényleg nem tudunk mást mondani: egyszerűen összhangban kell lenni magaddal, ha azt szeretnéd, a baba egészséges legyen és kiegyensúlyozott fejlődés mentén jöjjön világra. Akkor is egészségtudatosnak kell lenni, ha az embernek esze ágában sincs gyereket vállalni. De ha már tudod, hogy babát szeretnél, azért egy-két dolgot tisztába kell tenni – hogy aztán majd a babát is…

Ezt hagyd abba!

Már ha egyáltalán éltél vele: a dohányzást, az alkohol-fogyasztást. Mindkettő súlyos következményekkel járhat, nemcsak a saját, hanem a baba egészségére vonatkozóan is. A különféle kábítószerekről nem is beszélünk – ezeket akkor is mellőzni kell, ha babát még messziről sem akarunk látni.

Ezt ne hagyd abba!

A mozgásban gazdag életmódot: muszáj a szervezetet folyamatosan igénybe venni. Nem kell nagy dolgokra gondolni: séta, kis futás vagy éppen otthoni tornázás, esetleg jóga. Ezeket a mozgástevékenységeket a terhesség ideje alatt is ajánlatos folytatni.

Ide menj el!

Nőgyógyászhoz. Nem kérdés, miért. Kontroll alatt leszel, átesel a szűrővizsgálatokon, figyelnek rád, rátok. Szintén érdemes egy genetikai tanácsadás meghallgatása. Egyre szélesebb az orvostudomány látóköre, felhívhatja a veszélyekre és a kockázatokra a figyelmet egy ilyen beszélgetés. Ha kíváncsi vagy – és miért is ne lennél az – beszélj volt vagy jelenlegi kismamákkal, cseréld ki velük gondolataidat, élményeidet. Tuti segít(enek).

terhessegErre törekedj!

Az egészséges táplálkozásra: szerepeljen az étrendben és a mindennapokban minél több zöldség és gyümölcs, lehetőleg nyersen. Törekedj a megfelelő, az átlagnál valamivel több fehérje-bevitelre. A vitaminok közül válaszd a terhesség előtti vitaminokat (magzatvédő vitaminok), amelyek segítik az egészséges fejlődést mindkettőtől számára, illetve csökkentik a betegségek kockázatát is. Készülj fel rá, hogy több kalciumra, vasra és folsavra lesz szükséged a babavárás alkalmával.

Nagyon fontos, hogy minél magasabban legyen az antioxidáns-szinted. Az antioxidánsok szerepéről már korábban írtunk – egy terhesség előtt álló nőnél még fontosabb ez a mutató.

A stresszmentes életmódra: fontos, hogy a munkádban is kiegyensúlyozott legyél. Ne facsard ki magad, egyrészt semmi értelme (na, jó, tudjuk, megy a rohanás, teljesíteni, bizonyítani kell), másrészt megérzi az egészséged. Sok esetben a fokozott stressz megakadályozza az esélyt a babavállalásra. A megnövekedett stressz lerombolja az antioxidáns szintünket és csökkenti az áldott állapotba kerülés esélyét.

Ha megnöveled az antioxidáns szinted, megnő az esélyed a várva várt gyermekáldásra!

Ha pihenni vágysz és kell, tedd meg. Akár egy séta, akár egy kellemes futás, egy mozi, egy vacsora a pároddal, mind-mind kikapcsol, mert szükségünk van arra, hogy levegőt kapjunk. Az elfojtás nem vezet eredményre.

Kapcsolj ki! Például most, hiszen véget ért a rövid cikkünk.

Aztán térj vissza elérhetőségeink valamelyike segítségével.

Életmód-tanácsainkkal segítünk.

Iratkozz majd fel a hírlevelünkre is!

 

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről