vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

5+1 tipp a másnaposság ellen

Boldog új évet kívánok! 🙂

Néhány napon belül beköszönt az újév, ami sokak számára az önfeledt szórakozást jelenti, amivel nincs is baj. Ilyenkor gyakran koccintunk egy pohár pezsgővel szolidan, visszafogottan, vagy pihenünk, de ne legyünk álszentek, a szilveszter sokszor a felhőtlen szórakozás és a házibulik igazi színpada.

Ennek természetes velejárója lehet az, hogy túlzásba visszük az alkoholfogyasztást. Nem vagyunk rá büszkék, de sokunkkal előfordult már legalább egyszer. Hányszor és hányszor hallottuk amint a legfrissebb újévi fogadalom a „soha többé nem iszok” lesz.

A következőkben, megpróbálok pár tanácsot illetve tippet adni arra az esetre, ha el akarjuk kerülni a másnaposságot, illetve, hogy hogyan kezeljük a másnaposság tüneteit.


A megelőzés

Mint köztudott az alkohol dehidratál, ugyanis az alkohol lebontásához vizet használ a szervezet. Mindig érdemes az az alkoholos ital fogyasztása előtt enni, ami ilyenkor javasolt, hogy legyen kicsit zsírosabb. A zsírok réteget képeznek a belek falára, lassítva az alkohol felszívódását. Ha van rá mód lehetőleg csak egyféle szeszes italt fogyasszunk, és Ne „húzzuk le” az italt hirtelen, hanem csak lassan kortyolgassuk, persze, ha van ár mód és lehetőség ugyanis szervezetünk körülbelül 30 milliliter alkoholt tud lebontani óránként. Az italunk után ne mulasszunk el meginni egy pohár vizet vagy gyümölcslevet, tompítva a kiszáradásos tünetek jelentkezését („kísérő”). Fontos információ továbbá, hogy a szénsavtartalmú üdítők meggyorsítják  az alkohol felszívódását a vérbe! A bulit mindig egy kis evéssel zárd le, majd ezt követően egy rövid sétát is iktass be. Közvetlenül lefekvés előtt jót tesz szintén egy pohár víz, illetve magas C-vitamin-tartalmú gyümölcslé.

A másnap

Felkelés után legyen az az első dolgod, hogy iszol egy nagy pohár szénsavmentes ásványvizet, így enyhíthetsz a kiszáradás okozta rossz közérzeteden.

Egyél mindenképpen!

Az alkoholfogyasztás az aminosavak szintjét is csökkenti a szervezetben, ahogyan a vitaminokét és az ásványi anyagokét is. Amint tudsz, fogyassz egy kevés szénhidrátot – tészta vagy sütemény, vagy akár az újévi virsli, lencse – így pótolhatod az elveszett aminosavakat, és enyhítheted a másnaposságot.

A jó öreg leves

Egy nagy tányér erő- vagy zöldséglevessel pótolhatod azt a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkoholfogyasztáskor veszített a szervezeted. Ha kellemesen meleg hőmérsékleten fogyasztod, megnyugtatja a háborgó gyomrot.

Gyógyhatású italok másnaposságra

A gyümölcsök fruktózt tartalmaznak, ami segít a szervezetnek az alkohol minél gyorsabb lebontásában. Egy nagy pohár narancs vagy multivitamin elfogyasztása ráadásul feltölteni a szervezet lemerült vitaminraktárait is.

Ha szoktál kávézni, szerencsés vagy. Kezdd egy csészével a másnapot is! A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, és csökkenti a fejfájást.

Bizonyára furcsa, de egy pohár sör valamiben segíthet a reggel rád törő hasogató fejfájáson és rosszulléten. A sörben nagyon sok jó hatású ásványi anyag van, azt azonban mérlegelned kell, hogy ezzel elnyújtod a regenerálódás idejét.

Bármilyen testmozgás

Bár nyilván legszívesebben fel sem kelnél egész nap, ugye? Higgy nekem jobban jársz, ha megpróbálsz tenni egy rövid sétát a szabadban. A mozgás fokozza az endorfin hormon termelését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett. Egy kis testmozgás hatására javulni fog a közérzeted.

Mindenesetre szeretném felhívni a figyelmet a felelősségteljes alkoholfogyasztásra, azzal természetesen mindezt elkerülhetjük!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről