vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Aktív életmód a terhesség alatt is

A testmozgás, a sport mindig fontos egy egészséges életmód kialakításában, azonban a terhesség közeledtével ennek fokozottan nő a jelentősége. A legjobb, ha már a terhesség előtt is része az életünknek a sport, azonban annak kezdete után sem késő elkezdeni a testmozgást. Ekkor azonban nagyon fontos figyelnünk a fokozatosságra, arra, hogy sose erőltessük túl magunkat, csak addig csináljuk, amíg jól esik. Kitűnő választás lehet például az úszás, a kocogás, a tánc, a torna vagy a jóga. Ezek segíthetnek abban, hogy könnyebben megbirkózzunk a 9 hónap alatt felmerülő problémákkal, illetve könnyebbé tehetik a szülést is. A terhesség alatti testmozgás plusz erőt és energiát ad, segít az alvásban, véd a terhesség alatti depresszió ellen, endorfint szabadít fel, illetve formában tart, így a szülés után könnyebben vissza tudjuk nyerni a régi alakunkat.

Hogyan táplálkozzunk a terhesség alatt?

A terhesség alatti megfelelő táplálkozás amellett, hogy a kismamának és a babának is elegendő energiát biztosít, nélkülözhetetlen a születendő kisgyerek egészségéhez.

Sokak panaszkodnak a várandósság ideje alatt a székrekedésre. Ez megakadályozható magas rosttartalmú ételek fogyasztásával. Ilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, magvak, kenyerek. Gyakori probléma még az émelygés, hányinger. Megjelenésekor semmiképp ne koplaljunk, a panaszok megszüntethetőek, enyhíthetőek zöld tea, keksz fogyasztásával.

Érdemes a lehető legkisebbre csökkenteni a napi koffeinbevitelt, ugyanis az megnöveli a koraszülés esélyét. Koffein tartalmú teák, kávék, üdítők fogyasztása helyett ajánlatosabb szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcsteával, adalékszermentes gyümölcs- és zöldséglevekkel pótolni a napi szükséges folyadékmennyiséget. Lényeges, hogy ne csak a koffeint, hanem az alkoholt is kerüljük el. Hiszen az alkohol fogyasztása nem csak a terhességet veszélyezteti, de jelentősen megnöveli születendő gyermekünk esélyét a fogyatékosságra, testi és szellemi visszamaradottságot, rendellenességet okozhat. Nagyon fontos, hogy a dohányzást mellőzük a terhesség alatt, mivel a szervezetben felhalmozódott nikotin egy egész életre befolyásolhatja a magzat egészségét.

A terhesség előrehaladtával a legtöbb nőnél megjelenik a kívánósság. A megkívánt ételekről nem feltétlenül kell teljes mértékben lemondanunk, csupán tudatosan törekednünk kell a mérsékletességre, figyelnünk kell a gyakoriságára, a mennyiségére. Egy terhesség alatt az optimális súlytöbblet 8-12 kg, ennél jelentősebben több vagy kevesebb nem egészséges sem a babára, sem a kismamára nézve. Lényeges azonban, hogy terhességünk idején ne diétázzunk, ne táplálkozzunk hiányosan, ugyanis így olyan szükséges tápanyagokat vonhatunk meg gyermekünktől, amik elengedhetetlenek az egészséges fejlődés érdekében. A legjobb, ha napi 5-6-szor étkezünk, a „többször keveset” elvet vallva, ekkor is egyaránt figyelve a mennyiségre és a minőségre. Kisbabánk egészséges csontjainak kialakulása érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk magas fehérje tartalmú élelmiszereket is, ezek ugyanis értékes fehérje, vitamin és ásványi anyag források. Érdemes a kismamáknak olyan komplex – kizárólag természetes alapanyagú – vitaminokat fogyasztani, amelyek a magzat fejlődését pozitívan befolyásolják.

Mit tehetünk a terhességi csíkok megjelenésének megelőzésében?

Miért alakulnak ki rajtunk a bosszantó pirosas-lilás striák? A bőrön megjelenő, szabad szemmel is látható terhességi csíkok – azaz striák – akkor jönnek létre, ha a kötőszövet hirtelen nagy terhelésnek van kitéve (hirtelen hízás, fogyás), ezek ugyanis nem tűrik a fokozott terhelést, elszakadnak. A piros, lilás vagy fehéres színű csíkok a nőknél jellemzően a hason, a fenéken, a combokon és a melleken jelennek meg. A kötőszöveti gyengeséget a genetikán kívül az egészségtelen táplálkozás, illetve a nem megfelelő mennyiségű testmozgás is okozhatja.

Már a terhesség kezdetekor érdemes elkezdenünk a bőr felkészítését a várható terhelésre. A száraz bőr kevésbé rugalmas, ezért érdemes naponta többször hidratálni a kritikus bőrfelületeket, a bőr rugalmasságát visszahozó készítményekkel. Léteznek különféle terhességi csíkok elleni krémek, ezekkel jelentősen lecsökkenthető a megjelenő striák mennyisége és erőssége, illetve ha már megjelentek, segítségükkel nagymértékben enyhíthetőek. A bőrt azonban nem csak kívülről, belülről is táplálni kell, elengedhetetlen a megfelelő vízmennyiség (napi 2-3 liter) elfogyasztása, emellett pedig fogyasszunk sok, nagy víztartalmú gyümölcsöt és zöldséget.

Mivel nem csak a táplálkozás terén fontos a minőség, hanem a használt vitaminok és kozmetikusok kapcsán is, nem mindegy, milyen készítményeket használunk várandósság alatt. Fenti problémákra komplex megoldásokat tudok javasolni, vagy akár csak az egyes problémák kezelésében is segíthetek. Keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről