vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A tervezés ereje – Hogyan ne vesszünk el a részletekben?

A tervezés és a céltudatosság nagyon fontos az életünk minden területén. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szoros időbeosztás szerint kellene élni a mindennapjainkat. A pihenés is lehet céltudatos! Sőt, igazából bármi/minden. A lényeg az, hogy gondoljuk át, milyen célt is szolgál az adott cselekvés az életünkben, és miért lesz pozitív hatása. Ez nagyon sokféle lehet. A szakmai fejlődés mellett a magánéletünket is javíthatjuk, vagy csak szinten tarthatjuk, de akár egy kis boldogságért is tehetünk dolgokat, sőt, másokért is. A lényeg, hogy pozitív végkimenetel felé vezessen, amit éppen csinálunk.

Tudatosan tarts a célod felé!

A magánéletben és a karrierben is gyakran előfordul, hogy elveszünk a részletekben. Csak tesszük a napi kis dolgainkat, egymás után befejezzük szépen a feladatainkat, így könnyen elveszhetnek a fontosabb célok.

Néha épp a tervezés ad szabadságot!

Saját magamon is ezt tapasztaltam az utóbbi időben. Szeretem a munkámat, de lévén, hogy a saját főnököm vagyok, megköveteli a tervezést. Nos, ezt nagyon sokszor nem tettem meg. Egy külső szemlélő gondolkodtatott el, mikor rákérdezett, hogy egy-egy cselekedetem hogyan vezet a fő célomhoz? És mi is az pontosan? Igaza volt, hiszen nem tudtam megmondani hogyan járul hozzá… és pontosan mihez. Szépen tisztáznom kellett magamban először azt, hogy mi az én küldetésem, mit szeretnék elérni. Ez után jöhetett az „útvonaltervezés”. Most már minden apró dologban is azt igyekszem figyelni, hogy hogyan járul hozzá az „egészhez” – vagyis a fő célomhoz. Ez a módszer természetesen nem csak akkor előnyös, ha az ember saját maga főnöke. Az alkalmazotti létben, de még az egyszerű mindennapokban is eredményes így gondolkodni. „Összerázza” egy picit a dolgokat, és segít jobban koncentrálni arra, amit szeretnél – ami ezzel arányosan segít is könnyebben elérni azt.

Tervezd meg a napodat!

Sokak számára hasznos módszer, ha a mindennapokat is megtervezik és apróbb feladatokat állítanak maguk elé. Nem, még mindig nem szoros időbeosztásra gondolok! És nem is feltétlenül kell menő üzletembernek lenni ehhez, hogy biznisz-meetingeket írogassunk a határidőnaplónkban. Az apróbb dolgokat is érdemes vezetni, mint a házimunka, egy-egy találkozó, vagy bármiféle elvégzendő feladat. Ehhez elég egy kis füzet vagy a telefonunk, és egyszerűen csak ki kell pipálni, ha elvégeztük őket. Amellett, hogy így nyomon tudjuk követni a még ránk váró feladatokat, még jó érzés is kipipálni őket. Egyszerű pszichológiai trükk, hiszen mindenki szereti a pozitív megerősítést mikor befejez valamit – ebben az esetben ez a kis pipa lesz, amit végre odatehetünk.

5 perces szabály

Ismered az 5 perces szabályt? Annyit tesz, hogy vedd előre a rövid feladatokat! Sokkal produktívabb leszel, ha először azokat a dolgokat tudod le, amiket öt perc alatt vagy annál hamarabb be tudsz fejezni. Így ráadásul a halogatással töltött idő és gondolatok sem terhelnek majd.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről