vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

A sörhas szexi?

Az a baj, hogy nem! Sőt, egészségtelen és veszélyes is. Sok férfi csak legyint, „ugyan, az én páromnak én így is tetszek, ha van egy „kis” hasam”. „Felesleges edzenem, ezt ledolgoznom”. Ha az asszony nem is hagy el, az egészséged azonban biztos! A hasi elhízás, vagy más néven sörhas, ugyanis nem egy egyszerű hízásfajta. Hogy mi is ez, és miért veszélyes, cikkünkből kiderül!
A mai cikkemet egy negyvenes férfi ismerősöm gondolatai ihlették, így ne lepődjetek meg az egyes szám első személyen.

Mikortól számít egy férfi túl kövérnek?

„Ez attól függ” mondja Dr. Friedrich Hoppichier a salzburgi Barmherzigen Brüder Kórház főorvosa, a belgyógyász, kardiológus, anyagcsere-szakértő, ezzel azonban nem az emberek különböző szemléletmódjára utal, hanem, a számítás módjára. A legújabb orvosi ismeretek szerint – mondja Hoppichiler professzor – a has játssza a legfontosabb szerepet a kövérség meghatározásában.

Ennek érdekében határozta meg az Amerikai Diabétesz Társaság a mértékegységet, és ezek nagyon szigorúak!

Túl kövérnek számít egy férfi, akinek köldökmagasságban több mint 94 cm a derékbősége (nőknél ez a határ 80 cm.) Ez kevés, de a relatív alacsony értékeknek komoly tudományos alapjuk van. A sok éves tapasztalok például azt mutatták, hogy egy 102 cm derékbőségű férfinál jelentősen nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint egy 94 cm derékbőségű férfinál. És még egyet teljes bizonyossággal kijelenthetnek az orvosok: minél nagyobb egy férfi derékbősége, annál valószínűbb, hogy még diabetes mellitus-ban is megbetegszik, tehát cukorbeteg lesz. A végeredmény: megéri egyszer pontosan megmérni a derékbőséget, és ha szükséges, arra kell törekedni, hogy a derékszíjat szorosabbra húzzuk.

 

A sörhas veszélyei

Az urak esetében nem pusztán esztétikai gond a túlsúly. Függetlenül attól, hogy egy ereje teljében lévő 30-as, 40-es férfi nem túl vonzó 20-30 kiló felesleggel. Ám ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a férfi másképpen hízik, mint egy nő. Egy nő súlyfeleslege megtelepedhet akár a combon, a fenéken vagy a csípőn is. De láttatok már nagy fenekű, vastag combú férfit lapos hassal? Bizony nem! Ennek az az oka, hogy a férfiak leginkább a hasukra híznak. Ez pedig azért veszélyes, mert nagy mennyiségű zsír halmozódik fel a hasukon, derekukon, veszélyeztetve ezzel a belső szerveket. A hasat átölelő zsírréteg körbeveszi, szinte megfojtja a belső szerveket, megnövelve ezzel a szív-és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, vérnyomás-és koleszterin okozta betegségek kialakulásának esélyét.

Olyan teher ez az emberi testnek, amelyet hosszú távon biztosan nem tud elviselni.

A sörhas öl!

Amerikában köztudottan sok a túlsúlyos ember (nem is csodálom, amit azok ott esznek), így központi kérdés az elhízás okozta betegségek vizsgálata, ezek megelőzése. Az amerikai Mayo Klinikán elvégeztek tehát egy kísérletet, amelyben 13 ezer, 18 évesnél idősebb amerikai vett részt, és azt vizsgálták, hogy a zsír tömege, vagy annak elhelyezkedése a veszélyesebb. Rájöttek, hogy a szívbetegség okozta halál szempontjából annak a legnagyobb a jelentősége, hol rakódik le szervezetünkben a zsír. Ezt a vizsgálatot immáron 15 éve folytatják, így megállapítható volt, hogy minden testsúlycsoportból a hasra hízók haltak meg a legtöbben. A halálozás kockázata a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából esetükben háromszor bizonyult nagyobbnak, mint a normál súlyú csoportban és a duplája volt annak is, ami az egyenletesen kövérek körében fordult elő.

 

A sörhas terméketlenséget is okoz!

Hazánkban is egyre nő a terméketlen párok száma, és sokszor esett már szó a férfiak romló spermaszámáról is. De nemcsak környezeti ártalmak csökkenthetik a spermiumok számát, hanem a túlsúly is, egy 2008-as vizsgálat legalábbis ezt igazolta. Túlsúlyosként a már említett hormonális zavarok is rontanak a helyzeten, mivel a hiányzó egyensúly az agyalapi mirigy hormonszabályzó rendszerére is hatással van, így végül a nemi szervek megfelelő működéséért felelős nemi hormonok szintje lecsökken, s terméketlenség alakul ki.

A fogyás, mint potencianövelő

A merevedési zavarokat, az impotenciát vagy a csökkent spermaszámot igen egyszerű megelőzni, sőt, akár javítani is: a gondos orvosi kezelés mellett a súlycsökkenés helyreállíthatja a megfelelő funkciókat. A fogyás ráadásul a férfiak egészsége mellett az önbizalmukra is jó hatással van, így egy alapos életmódváltás lehet a legjobb potencianövelő szer.

Na de hogyan szabaduljunk meg a sörhastól?

Míg a nőkre nagy hatással vannak a magazinokban látott hírességek, modellek, érdeklik őket a legújabb fogyókúrás módszerek és szerek, kipróbálják az alacsony kalóriás recepteket, addig mindez a férfiakra egy csöppet sem igaz. Nem érdekli őket a híres és sármos férfiak, messziről elkerülik az olyan kifejezéseket, mint zóna-vagy Atkins-diéta, fogalmuk sincs, mi fán terem a zsírszegény joghurt vagy az alacsony kalóriatartalmú étel.

Nem kizárt, hogy akadnak kisebb próbálkozások. De ez mindössze addig terjed, hogy hajlandó rendszeresen mozogni, ami persze azért sokat jelent az egészség megőrzése szempontjából, de sajnos ez sem működik hosszú távon.

Amíg maga a férfi nem akar fogyókúrázni, hiába rak elé bárki salátát vagy könnyű levest, amint kihúzza a lábát a lakásból, máris egy kifőzde felé veszi az irányt. Amit a nő, a feleség vagy barátnő tehet, az sajnos, szinte csak az otthoni keretekre korlátozódik.

Sokkal fontosabb tényező itt a mozgás. Mi, férfiak sportszerető emberek vagyunk, jobban motivál minket a mozgásra egy guruló- vagy pattogó labda, mint a futás puszta gondolata. Tehát urak, nincs mit tenni, irány a pálya! Hívd össze a haverokat/munkatársakat és érezzétek jól magatokat, miközben mozogtok és fogytok. Szerencsére manapság egyre több munkahely kínál mozgási lehetőségeket, ne legyünk restek és vágjunk bele!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről