Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az alváshiány problémát okoz a memóriában és a koncentrációban

Tudományosan bizonyított, hogy a kevés alvás pocsék közérzetet okozhat, persze, de egy új kutatás megfejtette pontosan miért okozza az, ha megfosztod magad a csicsikálástól, hogy az egyszerű feladatok is lassúvá és nehézkessé válnak és lassítja a gondolkozást.

A tanulmány szerint a neuronok a kulcsfontosságú agysejtekben, a halántéklebenyben, lassabban és gyengébben működnek. Más s  zóval, a kevés alvás bizonyíthatóan lassabb működést idéz elő az agyban sejtszinten, aminek igen erős hatása van arra, hogy mire vagyunk képesek.

„Észleltük, hogy az alváshiányban szenvedő testben a neuronok nem megfelelően működnek.” – állítják a kutatók.  Ha valaha úgy érezted, hogy küzdened kell egy egyszerű feladattal és elképesztően hülyének érzed magad egy kialvatlan éjszaka után, nem képzelődsz – a neuronok az agyadban ugyanúgy kimerültek.

A kutatás megmutatta, hogy milyen negatív hatással bír a memóriára és kognitív problémákra, mint például a vizuális adatok feldolgozása és átalakítása tulajdonképpen gondolatokká. A mindennapi életben, ez egy elég erős kellemetlenség, és akár veszélyes is lehet, ugyanis a kutatók modelleztek egy esetet, amiben a gyalogos egy nem elegendő alvás miatt fáradt sofőr elé lépett és a vezető agya egyértelműen nem tudta az információt megfelelő sebességgel lereagálni. Tény, hogy hasonlóképpen viselkedik a kimerült agy az alkoholos befolyásoltság alatt lévő agyhoz a reakció és egyéb agyi folyamatok szempontjából.

Egy szó, mint száz nem véletlen van a szervezetünk alvásra programozva, nem véletlen érezzük álmosnak magunkat. Az agyunknak mindig szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, ha megadjuk neki, elvárhatjuk tőle utána azt a mennyiségű és minőségű munkát is! 🙂

[Nagy Rudolf]
Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről