vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Életed szerelme, álmaid karrierje múlhat ezen – gondolatok a helyes fogápolásról


Néha nyűgnek érezzük, máskor meg a napi rohanás közben elmarad. Később aztán, amikor már baj van, magunkat átkozzuk – mindhiába. De időközben is sokat veszíthetünk azon, ha nem teszünk meg mindent a szánk higiéniája és a valóban szép, sőt feltűnően ápolt fogsor érdekében. Csak nem mindig tudatosul ez a veszteség. Az elszalasztott lehetőségek, amiket megnyerhettünk volna egy ragyogó mosollyal!

Mit veszít, aki nem használ rendszeresen minőségi fogkrémet?

Ez nem extra elvárás, hanem alapkövetelmény. Az átütő erejű érvényesüléshez bármilyen területen – akár a munka világában, akár a magánéleti, személyes boldogság megtalálásában – elengedhetetlen az átlagon felüli, pozitívan feltűnő ápoltság. Adott tehát az egyszerű összefüggés: így vagy úgy, de a fogsorunk állapota mindenképpen az életminőségünket befolyásolja.

Csak hát… Most őszintén, egymás közt: hogy is állunk ezzel a sikerfeltétellel, amit a fogsorunk gondozottsága, szépsége biztosíthat? A témába vágó, reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság 57 százaléka mos naponta kétszer fogat (8 százalék ennél többször), 28 százalék viszont csak egyszer. Na és vannak olyanok, nagyjából 3 százalék, akik nem mosnak fogat mindennap.

Holott minden okunk megvan rá, hogy alaposabban törődjünk vele, sőt – a megfelelő, minőségi fogkrém használatával – még élvezzük is közben a fogmosást.

Egyrészt: nincs is annál kellemesebb, mint amikor tisztának, frissnek és üdének érezzük a leheletünket, erősnek és egészségesnek a fogainkat, ezáltal pedig önmagunkat. Ez erőt és önbizalmat ad.

Másrészt: elkerülhetetlenül jönnek a bajok, ha nem tisztítjuk rendszeresen és alaposan a megfelelő fogkrémmel fogainkat. Idő kérdése, hogy a problémákra végül még több pénzt és figyelmet kelljen szánni. De már közben apránként megkeserítik az életünket! A színvonalas szájápolás elhanyagolásának eredményei: a fogak elszíneződése, a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogkőképződés.

Végül: nemcsak az elérhető sikert, népszerűséget határolja be a rosszul megválasztott fogkrémmel, rendszertelenül végzett fogmosás, hanem a mindennapok élvezetét is. Ha a szánkban eluralkodik a káosz, azt az ízlelőbimbók megsínylik. Nem érezzük úgy az ételek és az Élet ízét.

Na, és akkor még nem is beszéltünk a derűs hétköznapok olyan elengedhetetlen fénypontjairól, mint a pusziadás, a csók, a megnyerő MOSOLY! Az állásinterjú, a munkahelyi megbeszélés és a randevú akkor lehet igazán sikeres, ha a fogsorunk maximálisan ápolt.

Hányszor, hogyan, mivel? Amit a fogmosásról tudni érdemes

Hányszor, hogyan, mivel? Amit a fogmosásról tudni érdemesNaponta legalább kétszer, reggel és este, minimum 2 percig, de 5-6 percnél tovább ne, elektromos vagy hagyományos fogkefével, körkörös mozdulatokkal mossunk fogat. Fogmosás után fogselyemmel (vagy fogköztisztítóval) tisztítsuk meg a fogközöket is, majd szájvízzel öblögessünk 20-30 másodpercig. Napközbeni használatra sokan ajánlják a cukormentes rágógumikat. Ezek ártani semmiképp nem ártanak, ráadásul fokozzák a nyáltermelést, ami a fogakon képződött lepedék eltávolításában segít.

Eddig a teendőnk viszonylag egyszerű. De milyen az igazán jó fogkrém? Milyen szempontokra kell figyelni a választásnál?

Finom – A fogkrém íze, állaga és habzóképessége a szakemberek szerint egyénenként változhat, de a jó minőségű fogkrémek általában minden szájban ugyanúgy viselkednek. Ha ízlik a fogkrém, nagyobb kedvvel állunk neki fogat mosni.

Fluoridos – A fogszuvasodás ellen leginkább a fogkrémek fluoridtartalmával védekezhetünk. Ugyanakkor azok a fogkrémek, amelyekben több a fluorid, kevésbé habzanak. Valamit valamiért.

Természetes – Előny az is, ha természetesnek érezzük a fogkrémet, akár az íze, akár az összetétele alapján.

Fogfehérítő hatású – A fogak elszíneződését mérsékli a fogkrémek nátrium-bikarbonát vagy karbamid-bikarbonát tartalma.

Óvja az érzékeny fogakat – Ha valakinek a szokásosnál érzékenyebb a foga, az olyan fogkrémet használjon, ami kálium-nitrátot és stoncium-kloridot tartalmaz. Érdemes mindig ugyanazt a fogkrémet használni, és ha megtaláltuk az Igazit, nincs miért gyakran váltogatni.

Szeretnél olyan prémium minőségű fogkrémet használni, amilyet az átlagos (vagy azon aluli) kommersz áruk rengetegében hiába is keresnél? Mosolyogj rá bátran és magabiztosan a világra!

Eláruljuk Neked a saját választásunkat, amivel tökéletesen meg leszel elégedve.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről