vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Hatásos védelem a hőségben – Megtaláltam a legjobb naptejet!

A naptejek polcait böngészve már messziről kiszúrjuk a flakonokon, dobozokon elhelyezett nagyméretű számokat, ezek általában – gyártótól függően 15 és 50 között mozognak. A leggyakoribb a 30-as, illetve az érzékeny bőrűek és gyerekek számára az 50-es faktor számmal ellátott naptej. De mit is mutat ez a szám? Az angolul Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor jelöli azt, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

Bőrtípustól is függ a faktorszám

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az SPF meghatározásánál az adott bőrtípus is számít. 6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

Melyik a legjobb naptej?

Amelyik biztonságosan védi bőrünket a leégéstől, minél kevesebb allergizáló anyagot tartalmaz, kellemes állagú és a fényvédők mellett antioxidáns vitaminokkal és bőrápoló, gyulladáscsökkentő összetevőkkel ellensúlyozza a napsugárzás káros hatásait.

Milyen naptejet vegyek?

Teljes körű UV-védelem

A legjobb naptej védelmet nyújt az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt.

A naptej faktor számítása

A faktor számítás a különböző bőrtípusokon és a sugárzás erősségén alapul.

Bőrápoló összetevők

Egy-egy naptej teszt általában a termék hatékonyságát nézi – pedig a bőrápoló összetevők is fontosak.

Antioxidáns vitaminok

A legjobb naptejek, napozókrémek a fényszűrők mellett az UV-sugárzás bőrkárosító hatásait csökkentő antioxidáns vitaminokat is tartalmaznak

Allergén összetevők

Ha érzékeny bőrű vagy, olyan naptejet vásárolj, amely nem tartalmaz felesleges, esetenként allergiát is okozó anyagokat, pl. tartósítószert, illat- vagy színezőanyagot.

Vízállóság

Mivel a víztükör visszaveri az UV-sugárzást, fokozd annak intenzitását, a vízben még nagyobb a leégés kockázata. Strandoláshoz válassz vízálló naptejet!

Na és szerintem melyik a legjobb naptej jelenleg a piacon?

Sok horrorsztorit hallottam ismerősöktől, az egyik kedvencem mikor az anyuka elfelejtett fényvédőt csomagolni a külföldi nyaraláshoz, de úgy gondolta sebaj, vesz valami erős, biztonságos, bőrkímélő naptejet a helyi gyógyszertárban. Meg is lett az eredménye: az egyik gyerkőc allergiás lett, a másik leégett.

Ezt hallva nem akartam a vak szerencsére bízni a dolgot, és rendeltem egy jó hírű, orvosok által is tesztelt krémet. Bevallom, elsőre kellemetlen csalódás volt, hogy a termék meglehetősen vastag anyag, nehezebb volt felkenni, de fél óra fürdőzés után jött a rádöbbenés, hogy a tengerből kisétálva lepergett rólam a víz, a naptej pedig sértetlen volt.

Engem, és azóta jópár ismerősömet -akiknek megmutattam- (és persze a világon több ezer embert) sosem hagyott cserben a termék, így azt hiszem ellenérzések nélkül mondhatom, hogy ez a világ legjobb napteje. Ha Te is szeretnél belőle, keress nyugodtan Facebookon, vagy telefonon.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről