vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Éltet és szépít: a víz

Életünk alapja a víz. Víz nélkül nincs élet, semmilyen élőlény számára. De miért ennyire fontos nekünk?

Amikor a világűrben más bolygókon életet keresnek, mindig az az első lépés, vajon azon a messzi bolygón található-e víz folyékony formában?  De miért ennyire fontos a víz az élet számára?

A víz a szervezet építőanyagának alapja

Nagyon sok dolgot képes oldani, és mivel folyékony, képes a szállító szerepét betölteni. Az élet fenntartásához állandó mozgás és áramlás kell. A nyersanyagot és az energiát szállítani kell, míg a fölösleget is ki kell mozgatni a testen kívül. Az emberi test 50-70 % vízből tevődik össze, ami a létfontosságú szerveinknél vér, szív, az agy a legmagasabb a víz aránya. Minél fiatalabbak vagyunk, annál több víz tölti ki testünket, és ahogy idősödünk, úgy csökken testünkben a víz aránya. Részben ez is okozza, hogy az idősödő embereknél rosszabb lesz a keringés, emésztés lelassul a szervezetben, a salakanyagok nehezebben távoznak, ez is összefüggésben van az elhízással. Ha valaki fiatal korában is kevés tiszta vizet fogyaszt, akkor sajnos ez nála is előfordulhat.

Nagyon fontos, hogy tiszta vizet igyunk

Fontos, hogy napi folyadékbevitelünk nagy részét a tiszta ivóvíz tegye ki, azonban változatosabbá tehetjük különböző természetes, energiamentes hozzáadott cukor- és koffeinmentes italokkal, gyümölcslevekkel, vagy az antioxidánsokban gazdag zöldteával, így könnyebben „teljesíthető” a szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása. Lehetőleg kerüljük a koffein tartalmú italok fogyasztását, azonban ha mégis fogyasztásuk mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy a szokásosnál jóval több vizet vigyünk be szervezetünkbe. A kávé, az energiaitalok habár rövid időre fokozzák a teljesítőképességet, hosszabb távon fokozzák az ingerlékenységet, az álmatlanságot, a remegést.

Hat tipp, hogy szebb és egészségesebb legyél

Tegyük csábítóbbá az ivóvizet!

Néhány karika narancs- vagy citromkarikával, pár mentalevéllel fogyasszuk, így sokkal ízletesebbé, vonzóbbá tehetjük az egészséges, kalóriamentes, szomjoltó csap- vagy ásványvizet.

A kiszáradás rontja a teljesítőképességet, a szervezet hőszabályozó képességét.

A kiszáradás tünetei lehetnek a szájszárazság, a koncentrálóképesség csökkenése, a szédülés, fejfájás, fáradtság, kedvtelenség, ingerlékenység, a rövid távú memória romlása, azonban ha nem pótoljuk mihamarabb a szükséges folyadékmennyiséget, az súlyos élettani problémákkal járhat. Ilyen például a szívritmuszavarok kialakulása, a hányinger, a vérnyomásesés. Extrém esetekben ez akár eszméletvesztéssel is járhat.

A víz nem csak éltet, szépít is.

Életmódunk egyre inkább nyomot hagy külsőnkön. Különböző, drága krémekkel és hidratálókkal próbálunk segíteni bőrünk hidratáltságán, azonban ezek sokszor olyan összetevőket tartalmaznak, amik nem hogy segítenének bőrünk fiatalon tartásában, de még különböző káros méreganyagokat is juttatunk be „segítségükkel” szervezetünkbe. Azonban már egy kis odafigyeléssel is rengeteget segíthetnénk bőrünk állapotán. Ahhoz, hogy bőrünk fiatalos, feszes és sima maradjon, nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Bőrünk fiatalosságát a kollagén rostok adják meg, működésük nagyrészt a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelen alapul.

Kiváló folyadékforrások:

a különböző italok mellett számos étel is kitűnő folyadékforrást jelent. Legnagyobb víztartalommal a zöldségek és gyümölcsök bírnak, kiemelkedően magas például a sárgarépa, a spenót, a saláta, görögdinnye, a sárgadinnye, az eper, az áfonya és az alma víztartalma. Akár nyersen is fogyaszthatjuk ezeket, azonban készíthetünk belőlük turmixokat, salátákat is.

Figyeljünk arra is, milyen hőmérsékletű folyadékot iszunk!

A megfelelő hőmérsékletű folyadék mindig szobahőmérsékletű. Még nyári kánikulában is szobahőmérsékletű víz fogyasztása javasolt, ugyanis a hideg italok fogyasztása lassítja gyomrunk működését, a benne található erek összehúzásával.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz, a fiatalos külső fenntartásához, szervezetünk megfelelő működéséhez.

Ne feledjük, ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk!

Tudatos döntése legyen életünknek a helyes folyadékfogyasztás!

Ha érdekel, hogyan lehetsz még hatékonyabb egészséged megőrzésében, keress meg egy személyre szabott tanácsadásra, vagy csatlakozz VIP csoportomhoz! 

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről