vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Boszorkánykonyha nélkül is lehetünk egészségesebbek

Létezik egy szokás, ami egy mozdulatból áll, elég naponta elvégezni és nem igényel többet három másodpercnél, mégis új testet és lelket kölcsönöz. Ez a vitaminbevitel. Egyszerűen hangzik és ezen nincs mit szépíteni, az is. Feltöltött vitaminkészletünkért környezetünk is hálás lesz.

Az egészséges étkezés áltatás – ezt a címet is adhattam volna a cikknek.

Elvégre paradox módon nincs annyi vitamin egy hétköznapi ember átlagos étrendjében, amennyire a legtöbb szervezetnek szüksége lenne. Így sem családom, barátaim, szomszédaim, ismerőseim, olvasóim és saját táplálkozásom sem kivétel, noha jóízűen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket. Hiába a „naponta egy alma az orvost távol tartja” szállóige, a vitaminkészítmények nélkül szervezetünk valóságos vírusmágnessé alakul. Immunrendszerünk számára nélkülözhetetlenek a reggelente bevett A-, B-, C-, D- és E-vitamint tartalmazó kapszulák. Elsősorban ezzel védekezhetünk az ősszel érkező lehűlés szervezetünkre gyakorolt kockázatai ellen és a jelenlegi helyzetben is különösen fontos, hogy megadjuk testünknek – így lelkünknek is – a kellő nyomelemeket.

Felmérések szerint egy kilogramm brokkoli negyed darab ezer milligrammos C-vitaminnak felel meg. Gondoljunk bele, milyen lehet naponta ennyi „brassicá”-t enni, akár turmixolva, főzve vagy sütve. Hamar megunnánk, arról nem beszélve, hogy mégegyszer ennyi répára, karfiolra és salátára lenne szükségünk az elegendő vitaminbevitelhez. Négy kiló zöldség még egy falánk ló számára is kiadós, nemhogy egy embernek. Ennek ellenére a rostban gazdag zöldség és gyümölcsfogyasztás kifejezetten fontos szervezetünk számára, akár a napi étrendkiegészítők. Ne restelljük reggelente odatenni a pohár víz mellé a vitaminokat! És ha szükséges, csempésszünk férjünk, feleségünk, gyerekeink pohara mellé is egy-egy szemet. Csak így kerülhetjük el, hogy szervezetünk mágnesként vonzza a vírusos megbetegedéseket.

A rendszeres vitaminbevitel nem csupán immunrendszerünk erősítésére szolgál, segít a csontok, a fogak, a haj és a bőr egészséges állapotának megőrzésében. Érdemes kísérletet tenni arra, hogy milyen változásokat köszönthetünk a tükörben egy három hónapos vitaminkúra után. A legszórakoztatóbb, hogy elmúltával bátran mosolyoghatunk tükörképünkre, ugyanis a ráncok kialakulását is csökkentik a vitaminok, főként a B-vitamin, ami hozzájárul a bőr frissességéhez. Azonban mindannyian mások vagyunk, mindannyiunknak különböző igényei vannak a vitalizálók tekintetében. Ezért például a B-vitaminról és társai jótékony hatásairól Vitamin kisokos” cikksorozatomban írok bővebben.

Most legyen elég annyi, hogy megjegyezzük: nem telhet el nap vitaminok nélkül.

Új, esetleg régi-új szokásunkért nem csak a testünk és a lelkünk, hanem a környezetünk is hálás lesz, beleértve szeretteinket, akikkel fáradt érzet nélkül tehetünk még egy kört a parkban; kollégáinkat, akikkel feltöltődve dolgozhatunk még péntek délután is; illetve környezetünk, ahol ragyogó tekintettel járhatunk, miközben szívből jövő mosollyal köszöntjük társainkat. Így mosolyognak vissza a vitaminok is az év minden szakaszában, különösen most, az esernyő alá kívánkozó őszi időben.

Plusz tipp:

A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) szedése előtt érdemes elrágcsálni néhány szem natúr (nem fűszerezett) magvat, például kesudiót, mandulát vagy a fürge mókusok kedvencét, mogyorót. Ez segít a felszívódásban.

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről