Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Élünk, de vajon meddig és hogyan? – Gondolatok az Omega-3 zsírsavról

Két kérdés így elöljáróban:

  • Tudtad, hogy Magyarországon – közvetve vagy közvetlenül – 75 %-ban a táplálkozási szokásaink okozzák a halálunkat?
  • Tudtad, hogy mit jelent az, hogy funkcionális élelmiszer?

Őszintén bevallom, hogy sokáig én sem ismertem a “funkcionális élelmiszer” kifejezést, pedig fontos részét teszi ki az életünknek: minden annak minősül, ami nem csak táplálék, hogy ne haljunk éhen, hanem a szervezet működéséhez is hasznos élelem. Ilyen az omega-3 zsírsav is, amelynél a kutatások bebizonyították, hogy nélkülözhetetlen az egészséges életmód fenntartásához.

Na de miért van szükségünk omega-3-ra?

Nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek sem nélkülözhetik ezt a tápanyagot. Az élelmiszerekkel a szervezetünk hozzájut telítetlen és telített zsírsavakhoz is, viszont arányuk 1:20. Ez azt jelenti, hogy húszszor több telített zsírsavat fogyasztunk és hízunk, mint telítetlen zsírsavat (ami pedig a jótékony a kettő közül). A telítetlen zsírsavak többségét nem képes a szervezetünk előállítani, azonban ezek élettani hatása nélkülözhetetlen számunkra.

Egy “kis” lista a telítetlen zsírsavak élettani hatásairól:

  • Már a kismamáknak fontos a baba agyi fejlődése szempontjából, ráadásul csökkenti a koraszülés kockázatát
  • a megszületett babának a látásra és szellemi fejlődésre gyakorolt hatása miatt ajánlott
  • a gyermekek első 14 évében a kutatók szerint az agyi fejlődést befolyásoló tényezője a legjelentősebb, de pozitív hatása van a túl aktív vagy figyelem hiányos gyermekekre is
  • felnőtt korban kifejtett hatásai közül csak néhányat említenék: a stressz helyzet kezelő képességünk mellet a koncentráció képesség javítása, a szív és érrendszerre gyakorolt hatása, a látás javítása és a normál vérnyomás fenntartása talán a legfontosabbak
  • a rák, az autoimmun betegségek, inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység kialakulása, az idegi leépülés mind összefüggésben van, ha szervezetünk nem jut elegendő omega-3 zsírsavhoz.

Honnan lehet tudni, hogy a piacon található számtalan termék közül melyik a legelőnyösebb, illetve legbiztonságosabb?

Bizony, ha nem foglalkozol ezzel a témával, akkor többet árthatsz a szervezetednek a bekerülő méreganyagok miatt, mint használsz. Nemrégiben olvastam a hírt hogy Dr. Heinz Rupp – aki neves kutató volt és tagja volt többek között a német Szív Társaságnak, és az Európai Kardiológiai Társaságnak is – munkássága alatt több mint 70 halolaj készítmény vegyi összetételét elemezte, és némelyik minta olyan magas koncentrációban tartalmazta az oxidációs melléktermékeket, hogy a hatóságnak kellett a gyártót a forgalomból való kivonásra kötelezni. Ha nem elég körültekintően járunk el, akkor bizony akár ártalmas is lehet a szervezetünkre a kiválasztott termék: ha például szennyezett vizekben élő halakból kerül előállításra egy termék, akkor  a szennyezett vizekben lévő higany komoly kockázatot jelenthet.

Én viszont segíthetek a legbiztonságosabb termékek kiválasztásában, a részletekért keress bátran!

Megosztás itt: facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy szavamat se hidd el!

Egy szavamat se hidd el!
Csak gondolatokat szeretnék megosztani, amit aztán értékelhetsz a saját gondolkodásmódod szerint.
A saját tapasztalataidra támaszkodj, hiszen a Te sikered vagy sikertelenséged csakis rajtad múlik.Ha ott tartasz az életedben, ahova mindig is vágytál, akkor már nem is érdemes tovább olvasnod. De ha még nem akkor gondolkozz el az alábbi sorokon…

Tovább olvasom »

Néhány gondolat az alapvető bőrápolási rutinról

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségéhez elengedhetetlenül fontos a bőr tisztítása de nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Kizárólag kőolaj származék mentes termékeket szabad használni a bőrünkre, mivel többet árthatunk hosszabb távon, mint használunk, ha az alapszabályt nem tartjuk be.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről