vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

5 meglepő kockázati tényező, ami a szívrohammal hozható összefüggésbe

Vacak étrenden élni, lustálkodni stb., az egyértelmű rizikófaktorok között ezeket emlegetjük, ha szívproblémákról vagy szívrohamról van szó. Azonban vannak kevésbé egyértelmű faktorok, amik ugyancsak hozzájárulnak sajnos az évi 1.5 millió szívrohamhoz és 500.000 halálesethez.    

Alábbiakban 5 kevésbé ismert kockázati tényezőt vettem szemügyre, amikről sokan nem is tudnak, pedig könnyen elkerülhetőek.

 

A szennyezett levegő

A szmog összefüggésbe hozható számos megbetegedéssel köztük a szívrohammal is. Két kutatás is foglalkozott ezzel a témával, az egyik alátámasztotta, hogy csökkenti a HDL koleszterint, ezzel is növelve a szívroham kialakulási esélyeit. Ez esetben egyáltalán nem csak az idősebb embertársainkról van szó!

 

Fontos, és égető probléma. Otthon légtisztító és párásító berendezésekkel, növényekkel javíthatunk a levegő minőségén, illetve megfontolandó a halolaj-készítmények fogyasztása, ugyanis ezek az omega-3 halolajak, csökkenthetik a koszos levegő ránk gyakorolt negatív hatását.

 

 

Bőrproblémák

Kutatások bizonyítják, hogy a bőrproblémák akár kétszer, de akár háromszor is nagyobb rizikót takarhatnak. Itt meg kell említeni a pikkelysömört. A közös nevező a gyulladás. A krónikus gyulladások a bőrön, rossz hatással lehetnek az artériákra, amelyek megnövelt fenyegetettséget jelentenek stroke és szívroham szempontjából. Mi több, ezekkel az autoimmun betegséggel küzdő páciensek hajlamosabbak a hiperkoleszterinémiára, az elhízásra, és a cukorbetegségre, ezáltal még inkább kiszolgáltatottabbak.

Amennyiben pikkelysömörrel küzd, győződjön meg róla, hogy orvosa átfogóan közelíti meg a problémát. A dermatológusok nem tudhatják le egy krémmel. Tanácsadásra van szükség, az esetleges súlyproblémák megoldására vagy a koleszterinszint kezelésére.

Gyors kezelés a kulcs. Lehet összefüggés a szívroham és a bőrpoblémák között, de nem szabad megijedni, ez egyelőre minimálisnak mutatkozik, de fontos, hogy átfogóan kezeljük ezeket és az ehhez hasonló problémákat.

Gyakori fájdalomcsillapító szedése

Ha sajognak a testrészeid vagy lázas vagy, természetes, hogy NSAID-hez (Nem szteroid gyulladáscsökkentők= NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug) nyúlunk, mint ibuprofén vagy naproxén. Már bizonyított, hogy ezek szedése, légúti fertőzések esetén majdnem 3-szoros fenyegetettséget jelent.

A pontos ok, és összefüggés egyelőre nem tiszta, de számos tézis van. Ugyan ezek a szerek, a vérzés kockázatát növelik, a vérrögök képződésének veszélye is fennáll a sebezhető szív artériákban. Ezek a bizonyos gyulladáscsökkentők, a folyadékvisszatartásból eredően emelhetik a vérnyomást is.

Számos orvos azt tanácsolja, ha lehet, kerüljük ezeket, ugyanis elővigyázatosságot ajánl, főleg olyan esetekben, ha a kockázat emelkedett, mint például 50 felett, magasvérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, van dohányzók esetében. A pihenés, az aszpirin jó alternatíva lehet, csakúgy, mint a paracetamol alapú gyógyszerek, de mindenképpen egyeztessen orvosával, illetve gyógyszerészével!

Erős hanghatások vesznek körül

Mindennapi zajok, – sziréna, autók, gépek – nem csak a füled bánthatják. Lehet, hogy a szíved is bántják. Pár kutatás eredményét felülvizsgálva kutatók megállapították, hogy a gyakori zajoknak kitett emberek, sajnos, hajlamosabbak lehetnek, hogy szívritmuszavar, szívelégtelenség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vagy magas vércukorszint bármelyikében szenvedjenek. Itt sincs egyenes, közvetlen és feltétlen kapcsolat a kettő között, de a hirtelen hanghatások a stresszhormonok gyors változásához vezet, ami nincs jó hatással érrendszerünkre. Különösen károsak lehetnek az éjszakai hirtelen hanghatások.
Ennek elkerülésére, zárt ablakoknál, vagy akár füldugó alkalmazhatunk.

Vállfájdalmak

Természetesen közvetlenül, a vállfájdalom egyáltalán nem jelenti, hogy szívprobléma is van, viszont az ebben fenyegetett emberek gyakran szenvednek vállfájdalmaktól – egy tanulmány szerint. Ebben az áll, hogy a résztvevők, akiknél a szívroham kockázati tényezők többsége fennáll, (magas vérnyomás, hiperkoleszterinémia és cukorbetegség), majdnem 5-ször annyian szenvedtek vállizületi fájdalomtól. Felfoghatjuk, egy plusz motivációnak, a helyes életmódra lelésben és a szívrohamot előidéző, imént említett betegségek kezelésében.

 

Nyílván sok esetben nincs egyenes kapcsolat a kiváltó ok és a betegségek között, de figyeljünk oda, mert sok negatív dolog hat ránk manapság, amik közvetlenül rossz hatással lehetnek aktuális állapotunkra. Figyeljünk oda ezekre és próbáljuk a felesleges és rossz dolgokat kiszűrni, ha van rá mód, saját és szeretteink érdekében, mert sokuk ezek közül elkerülhető!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről