vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Az illóolajok hatása az életünkre – avagy honnan ered az aromaterápia?

Az illóolajokat növényekből vonják ki hidegsajtolással vagy vízgőz desztillációval. Mivel az igazán jó minőségű illóolaj többnyire drága, ezért gyakori a hamisításuk. A hamisításnál olcsó ásványi olajokat használnak. A valódi illóolaj valójában nem is igazán olaj, mivel nem hagy olyan zsíros nyomot (csak színeset) ha rácsöppentjük egy papírra, mint az olajok. Az illóolajok szobahőmérsékleten gyorsan elpárolognak, ellentétben a hamisított ásványi alapú olajokkal, amelyeknek jelentéktelen a párolgásuk.

A valódi illóolajokból csak kis mennyiséget kell használni, mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák!

Főbb felhasználási módjai:

  • Párologtatásnál – mindig vízbe kell cseppenteni – lelki és pszichés, relaxációs hatása az elsődleges, de fertőtlenítésre is használható.
  • Inhalálás – légúti betegségek esetén
  • Fürdőolaj készítésével – mindig valamilyen vivő anyagba (méz, bázisolaj, tej) cseppentve szabad csak használni – relaxációs élményt érhetünk el.
  • Borogatásokkal, bedörzsöléssel – bőrelváltozások, bőrbetegségek kezelhetők, de köhögés esetén is jó hatást érhetünk el.
  • Illóolajos masszázs – izomgörcs oldására, frissítésre, relaxálásra, alkalmas
  • Belső használat – nagyon ritkán ajánlott és kizárólag szakember előírása alapján, mivel ez veszélyeket is magában hordoz.

Egyéb felhasználásai

További számos olyan területe van az életünknek, amikor pozitív hatást érhetünk el a kiváló minőségű illóolajok segítségével a méregtelenítéstől, a légzéskönnyítéstől, a vízhajtásig, a gyulladás és fájdalomcsillapításig, de kizárólag szakemberek segítségével alkalmazhatók ezek a módozatok. Tudnunk kell, hogy az aromaterápiás anyagok allergiát és akár mérgezést is okozhatnak, ha nem körültekintően járunk el vagy nem megfelelő minőséget használunk. Használat előtt mindig végezzünk allergia tesztet!

Legbiztonságosabb használati módja az illóolajoknak a párologtatást. Vigyázzunk, hogy ne kenjük közvetlenül hígítatlan formában bőrre.

Ha szeretné frissnek érezni magát egy fárasztó nap után, vagy lazítani szeretne, ennek legjobb módja az illóolajok használata. Néhány csepp és máris egy békés vagy friss hangulat vesz bennünket körül, épp amire szükségünk van. Kell néha egy kis lazítás, fontos magunkkal is foglalkozni. Érdemes tehát kipróbálni. Mindenki ki tudja választani maga számára a legkellemesebb illatot, ami leginkább illeszkedik az ízléséhez.

Amíg a borsmenta vagy a citrom a friss közérzetet, addig a levendula nyugalmat biztosít számunkra. Ha harmóniára vágyunk használjuk a fahéj és szegfűszeg keverékét. Az eukaliptusz a könnyed légzést biztosítja nekünk.

A világ egyik vezető etnobontanikusa Paul Alan Cox, évekig kutatta az ősi kultúrák növényhasználatát. Neki köszönhetjük, hogy modern életünkbe be tudjuk építeni ezeknek a csodáknak a használatát. Megalkotta azt a termékcsaládot, ahol vízgőz desztillációval és sajtolással állítják elő az illóolajokat. Így nagyon magas hatóanyag tartalmat értek el 100%-os tisztasággal. Az ilyen illóolajokból pár csepp is elég, annyira tiszták, erősek.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hol tudsz hozzájutni egy minőségi illóolaj családhoz akkor, keress engem bátran, és én segítek kiválasztani az igényednek, ízlésednek leginkább megfelelő, biztonságos tisztaságú illóolajat.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről