vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Vigyázz! Valószínűleg te is érintett vagy! – Gondolatok a D-vitamin hiányról

Tudtad, hogy a magyar emberek több mint 90 %-a D vitamin hiányos? Ebből következik, hogy korunk egyik legnagyobb, és egyben legkevésbé közismert egészségügyi problémája ezen vitamin hiánya.  Az pedig még kevésbé ismert tény, hogy a D-vitamin hiánya sok súlyos betegség mellett még hízást is okoz! Emellett pedig a hajhullás és a depresszió kialakulása is sok esetben visszavezethető erre a népbetegségre, tehát érdemes odafigyelni!

Mit kell tudni a D-vitaminról?

A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. Nagyrészt a bőrben termelődik napfény hatására, kisebb részben pedig a táplálkozással juttatjuk be a szervezetünkbe. Régebben úgy vélték, hogy csak a csontokban, vesékben, belekben vannak D-vitamin receptorok, mára azonban kiderült, hogy a szervezet minden részében tmegtalálhatóak, pl. az agyban is. Sőt, a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig igencsak erőteljes hatással van a hangulatunkra.

A holisztikus gyógyítással foglalkozó orvosok már régen megkongatták a vészharangokat: aki élete nagy részét az irodában, az iskolában vagy otthon a tv előtt ücsörögve tölti, a napfényhiány  következtében valószínűleg D-vitamin-hiányban szenved, és sokkal gyakrabban betegszik meg.

Épp ezért ma, Magyarországon elengedhetetlen a D-vitamin pótlása, főleg a napfényben szegény késő ősztől tavaszig terjedő időszakban, mert ilyenkor a testünket  olyan kevés napfény éri, ami  nem elég a megfelelő mennyiségű D-vitamin-képzésére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának az előanyaga, amely fontos az egészséges sejtfejlődéshez .

Szervezetünk képes a napi szükségletet saját maga is előállítani, méghozzá megfelelő táplálékokból és napfény segítségével. Ha azonban az időnk jelentős részét nem a szabadban, hanem zárt helyiségben töltjük, akkor esélyünk sincs a megfelelő D-vitamin szint elérésére. Ráadásul városaink felett vastag szmogréteg húzódik, amely kiszűri az UV-B-sugarakat.

A D-vitamin hiánya nem csak a felnőtteket  érinti, noha a legtöbb baba már egyéves korában D-vitamint kap tabletta formájában. Azután azonban – ki érti ezt? – teljesen elhanyagoljuk e fontos vitamin pótlását. A következmények elgondolkodtatóak: a Robert Koch Intézet felmérése szerint a 2 és 18 éves kor közötti német gyerekek kivétel nélkül D-vitamin-hiányban szenvednek. Az iskolás korú gyerekek több mint 70 százalékánál ráadásul súlyos vitaminhiányról van szó!

Mi a teendőnk hiány esetén?

Aki nem tartózkodik eleget a napon, annak D-vitaminban gazdag ételeket kell ennie, vagy egyéb módon kell bejuttatnia a vitamint szervezetébe. A napfényt illetően – ebben sok bőrgyógyász véleménye megegyezik – változtatni kell gondolkodásunkon. Ugyanis a sokáig károsnak kikiáltott UV-B-sugarak igenis értékesek, fontosak.

Sok értékes D-vitamint tartalmaznak: avokádó, lazac és vaj.

A D-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek:

A kutatók azt gyanítják, hogy a D-vitamin-hiány sok betegség kockázatát megnöveli, sőt bizonyos betegségek esetében egyenesen a fő kórok lehet. Brit kutatók több mint 100 ezer személy adatait elemezték. A középkorú, illetve idősebb korosztály azon tagjai,  akiknél a legmagasabb D-vitamin- szintet mérték, egyértelműen sokkal ritkábban szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben és metabolikus szindrómában, mint azok a kortársaik, akiknek a vérében a legalacsonyabb volt a  D-vitamin szintje.

Egy Finnországban végzett, 100 ezer gyermekre kiterjedő mérés is bizonyította a  D-vitamin rendkívüli fontosságát: Ha a gyerekek első két életévük folyamán napi 2000 N. E. D-vitamint szedtek, életük további 31 évében 80 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy kialakul náluk az I. típusú cukorbetegség! Ha a legújabb klinikai kísérletek eredményeit összefoglaljuk, akkor a következő betegségek kialakulásához lehet köze a D-vitamin hiányának:

 • Néhány, hosszú időtartamú felmérés szerint jelentősen megnő  a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ha vérükben 15 ng/ml alá süllyed a D-vitamin szintje
 • autoimmun-betegségek (pl. szklerózis multiplex, reumatoid ízületi gyulladás,  zisztémás lupus erythematosus),
 • demencia (időskori elbutulás),
 • depresszió,
 • cukorbetegség, fertőzéses megbetegedések, mint tbc vagy felső légúti fertőzések,
 • csontfájdalom és csontelváltozások,
 • rákos megbetegedések (pl. prosztatarák, bélrák, gyomorrák),
 • Crohn-betegség (egy bélgyulladás),
 • izomgyengeség és izomfájdalmak,
 • elesésre való hajlam (időskorban),
 • Parkinson-kór,
 • csontritkulás.

Kerüld el a bajt, és kezdd el tudatosan pótolni ezt a nagyon fontos vitamint! Amennyiben további segítségre van szükséged, keress elérhetőségeim egyikén, vagy írj üzenetet!

Huszár Dóra
Health and Beauty Coach

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről