vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Tested indikátora: a bőr

Tested legnagyobb, egyben legkifejezőbb szerve a bőr. Naponta számos külső agresszív hatástól véd meg bennünket, mint egy óvó kabát, szerveink és szervezetünk első számú védelmi rendszere. Rengeteg oldal, kiadvány és publikáció írt már a bőr egészségmegőrzésünkben betöltött lényeges szerepéről, ezáltal annak folyamatos „karbantartásáról”, azonban érdemes odafigyelni, mégis miként tesszük ezt, milyen anyagokat viszünk fel rá.

Nulladik, de legfontosabb lépés: a tájékozódás

Szupermarket, drogéria, szépségápolás. Se szeri se száma a szépségápoló és bőrhelyreállító krémeknek, olajoknak. Hol a neve, hol az ára, hol a reklámja cseng nagyon jól ezeknek a cikkeknek, de vigyázzunk! Mint ahogy az élet más területein, itt is legyünk éberek, tájékozódjunk, bizonyosodjunk meg arról, milyen anyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

Ne akadályozzuk meg testünk méregtelenítő folyamatait!

Nagy divat manapság a méregtelenítés. Arról viszont kevés szó esik, hogy a rendszer lényeges tagján, a vesén túl a verejtékmirigyek azok, amelyek a bomlástermékek bőrfelszínre mosásával támogatják ezt a folyamatot. (Csupán mindez átlagosan már napi 0,5 liter folyadékot vesz igénybe a szervezettől, ezért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel minden nap.) Kidolgozott étrendek, kúrák kecsegtetnek a szervezet méregtelenítésével, holott kevesen tudják, hogy a bőr egymaga megoldaná ennek a feladatnak a jelentős részét. Ha éjszaka alszunk, testünk felfrissül, regenerálódik. Ennek keretein belül a szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során bomlástermékek és salakanyagok keletkeznek, amelyek szervezetünk kiválasztó rendszerei segítségével távoznak.

Ha tehát a vesék kiválasztó tevékenysége csökken, megszűnik, a verejtékmirigyek egyre nagyobb arányban veszik át annak szerepét. Rendkívül fontos tehát, hogy hagyjuk meg ennek a folyamatnak a természetes lefolyását, ne tömítsük el bőrünk csatornáit!

Továbbá, fontos megemlíteni azt is, hogy a bőrlégzésnek legalább akkora a szerepe az oxigén vérbe való juttatásában, mint a „tüdőlégzésnek”. Magától értetődő, hogy ha megakadályozzuk a bőr e funkcióját, elzárjuk a szabad oxigénáramlást, azzal olyan hatást érünk el szervezetünk tekintetében, mintha csak befognánk az orrunkat. Ha a bőr oxigén szállítási folyamatai felborulnak, bőrünk fakóvá, pergamenszerűvé, szárazzá, egyszóval, öregebbé válik. Már pedig pont ezt a hatást érjük el a folyamatos, a bőrlégzés gátló, egészségtelen kozmetikumok alkalmazásával.

Melyek azok az összetevők, amelyek károssá tesznek egy kozmetikumot?

A választ nem is érdemes túlbonyolítani. A kőolaj, és annak származékai. Rendben! Fogjuk a boltban a kozmetikumot, elolvassuk az összetevőket, nincs ott kőolaj, vagy bármi féle ijesztőnek hangzó adalékanyag. Viszont laikus szemmel tekintve nem mindig egyértelmű a feltüntetett összetevők listája.

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát az ugyan jól csengő, de kevésbé kedvező anyagokra.

Ásványolaj, más néven paraffinum liquidium. Nyersolaj, a petróleum származéka. Így ugye már nem is ismeretlen számunkra?! Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Filmszerű réteget képezvén a bőrfelszínen, elzárja a csatornákat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Lanolin, gyapjúzsír. Alapvetően, BIO változata kifejezetten bőrbarát. De! A feldolgozási folyamatok során használt vegyszerek benne maradnak, amelyek okozhatnak akár súlyos bőrproblémákat.

És még egy összetevő, amely neve gyakorlatilag összeforrt a szépségápolással, ezáltal sokan vissza is élnek vele, a kollagén. Alkalmazzák is, be is válik, de nem minden esetben a bőrön! Ha nem vagyunk körültekintők, komoly allergiás tüneteket is okozhat egy nem biztonságos készítmény.

Nem győzöm tehát ismételni, legyünk körültekintőek, tájékozottak, fontos, hogy mit kenünk magunkra! Ne mérgezd magad!

Ha tanácstalan vagy, kérdésed van, keress bátran! Megmutatom melyik az a termék, ami garantáltan megnyugtat, mint lélekben, mint testben.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről