vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Szellemi frissesség: akkor marad, ha a testünk is friss!

Persze, nem azzal kell ébren tartani az agyunkat, hogy folyamatosan idegeskedünk, stresszelünk, azzal éppen az ellenkező hatást érjük el. Ehelyett folyamatosan keresni kell az új kihívásokat, újdonságokat, fedezzük fel újra a világot, magunkat, képességeinket. Ha mentálisan képesek vagyunk fejlődni, de legalábbis szinten tartani tudatunkat, személyiségünket, olyan nagy baj nem lehet.

Mi az, amit kerüljünk?

A stresszt: nem kell mondani, mennyire megterhelő az agy és a lélek számára is.

A káros szenvedélyeket: szokjunk le a dohányzásról, ha éppen még élünk vele, emellett minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, amely sejtpusztító hatású.

A kevés alvást: muszáj aludni, mert ez fontos az agyi fehérjék beépülése miatt, ezek felelősek az emlékezetért vagy a tanulásért. Ha nem alszunk eleget, akkor leszünk fáradtak, amikor arra a leginkább nincs szükségünk. Minimum 6 óra alvás elvárás, de inkább a 8 órát kellene megcélozni, a napunk további részét pedig hatékonyan kell beosztani.

Mit keressünk?

A relaxációt: legalábbis akkor, amikor erre szükség van. Segíthet ebben a jóga, a különböző meditációs és relaxációs gyakorlatok.

Tartsuk edzésben az agyunkat: olvassunk és írjunk, számoljunk, ha kell. Forduljunk a keresztrejtvényekhez, játszunk sokat, akár egy stratégiai játék, akár egy kellemes esti kártyázás sokat segíthet a memória, a szellemi frissesség tekintetében, ráadásul ezek jó programok is.

A mozgást: hetente 4-5 alkalommal, minimum 20 perc intenzív mozgás aranyat ér. Nem muszáj megerőltető mozgás, a kerékpározás, a kocogás vagy a gyaloglás is megfelelő. Minél hamarabb elkezdjük a rendszeres testmozgást, annál nagyobb az esély, hogy elkerüljük a különböző betegségeket. Az idegsejteknek sok oxigénre van szüksége, a fizikai aktivitás ebben segíthet. Egy idősebb felnőtt inkább lépcsőzzön, ha megteheti, gyalog menjen a közeli bevásárlásra, minthogy a liftet vagy a tömegközlekedést használja.

A helyes táplálkozást: az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása mindenképp ajánlott. Nemcsak ebben a témában kell ezt megemlíteni a fontosságát, hanem egyébként is. Ennek a zsírsavnak az agyműködés folyamatában nagy szerepe van. Legfőképp a halfogyasztás révén juthatunk ehhez az anyaghoz, de táplálék-kiegészítők révén is. Ez az egyik legfontosabb táplálék kiegészítő, de csak nagy tisztaságú, jó minőségű terméket szabad választani.

Az agyserkentő kiegészítőket: megoszlanak a vélemények, szedjünk-e táplálék-kiegészítőket, igyunk-e különféle gyógyteát, csodaitalokat. Nos, ebben senki helyett nem tudok állást foglalni. Mindenkinek magának kell eldönteni hogy mennyire fontos számára a szellemi frisseség, a jó memória, vagy a koncentráló képesség megtartása, de néhány véleményt azért közlünk. Egyes szakértők szerint a koffein jótékony hatással bír az agyműködésre, így kis mennyiségben a kávéfogyasztás ajánlott – ha másért nem, a kávé antioxidáns-tartalma miatt. Leginkább szeretném kiemelni a gingko biloba jótékony hatását, számos, a televízióban is reklámozott termék tartalmazza ezt a memóriára, szellemi frissességre pozitívan ható növényi anyagot. A gingko biloba egyébként nem más, mint a páfrányfenyő, amelynek a levelei flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz. Ezek az anyagok az agy vérellátásának zavarait javítják (tágítja az ereket, fokozza a vérkeringést), a szédülést, sőt, egyes kutatások szerint a depressziót is kezelik. Nem szabad azonban itt sem elfelejteni, hogyha csak a reklámokra hallgatunk, nem nézünk kicsit utána a dolgoknak és nem a megfelelő minőségű, jól felszívódó terméket válasszuk, akkor fölösleges pénzkiadásba verjük magunkat, de a kívánt hatást nem érhetjük el.

A preventív megoldásokat: vannak betegségek, amelyek kialakulása megelőzhető: ilyen a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás – ezek mind befolyással vannak az agyi működésre, megint csak azt tudjuk említeni: tudatosan és jól táplálkozzunk, kerüljük a stresszt és keressük a testmozgást!

Egyébként is azt kell szem előtt tartanunk, hogy az agyműködéssel kapcsolatos betegségek, negatív irányú változások nem vagy nehezen visszafordíthatók. Csak lassítani lehet a „leépülést”, hiszen a betegségek jó része idős korban már egy előrehaladott állapotban ismerszik fel – ilyen például az Alzheimer-kór.

Azaz a legfontosabb a megelőzés.

Legyünk kíváncsiak és nyitottak a világra, fogadjuk be az új ismereteket, haladjunk a korral. A szó szoros értelmében.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről