vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Szabad munka – tőke nélkül. Lehetséges!

Te milyen munkahelyről álmodtál gyerekkorodban? Kevés az, aki valóban olyan területen helyezkedett el, amilyenről álmodott. Ez sokszor nem is baj, hiszen mit kezdenénk, ha minden kisfiú autóversenyző lenne? Az, hogy máshogy alakult az életünk még nem jár együtt azzal, hogy nem kell szeretnünk a munkánkat. A legtöbb ember pedig sajnos nem szereti. Ez annyira hétköznapi állítás, hogy bele sem gondolunk a következményeibe. Ha az ember nem szereti azt, amivel foglalkozik, az egy folyamatos negativitást és stresszt eredményez az életében. Ugye mondanom sem kell, hogy milyen káros ez az egészségre?

A fiatalok még lehet legyintenek efölött, hiszen azt hiszik ráérnek még az egészségükkel foglalkozni… De ez nem csak azt jelenti, hogy később, majd 30-40 év múlva érezni fogják magukon. Egy rossz munkahely a mindennapjainkra hat ki. Hányszor volt már olyan, hogy munka után már nem mentél el valahova, mert fáradt voltál? Vagy nem tudtál szabadságot kivenni? Esetleg dolgoznod kellett hétvégén? Élményektől foszt meg, amik soha többet nem térnek vissza.

Az igazság az, hogy váltani, még ha nehéz is, bármikor lehet. Nincs hozzá sem korán, sem túl késő. Egy 22 éves ugyanúgy belevághat a változásba, mint egy 60 éves!

De mik azok a munkák, amik valóban szabadságot adhatnak? Ma már egészen sok minden. Egy megfelelő cégnél a home office lehetősége, vagy a kötetlen munkaidő hatalmas lehetőség lehet. De alkalmazottként gyakran ezek a visszájára sülnek el: a munkaidőnk kitolódhat, a felettesek nem mindig vannak arra tekintettel, hogy a munkaidő otthon is csak 8 óra, hiszen ott vagyunk a gép mellett… A kötetlen munkaidő hátránya pedig, hogy folyton elérhetőnek kell lennünk. Ez talán még nagyobb stresszel jár, mint bent ülni az irodában. Egy vezetői pozícióban is szabadabb lehet az ember, ha sikerül megmásznia a ranglétrát, azonban ez is cégfüggő. Nem mindenhol jár szabadabb munkaidővel a magasabb pozíció, vagy ha mégis, nem szabad megfeledkeznünk a nagyobb felelősségről.

Bár az alkalmazotti lét sokszor kényelmesebb, egy saját vállalkozás az, ami a legnagyobb szabadságot adhatja. 

De az sem mindegy, hogy milyen. Ha például vendéglátóegységet nyitunk, az elején lehet, hogy reggeltől estig nekünk kell a pultban állni. A vállalkozásokhoz ráadásul olyan tőkebefektetésre van szükség, amire a legtöbb embernek nincs lehetősége. Pont annak a beosztottként dolgozó rétegnek nincs, aki a szabadságáért harcolna.

Mi marad így?

Létezik-e elérhető szabadság? Mi az, aminél a legkisebb kockázat a legnagyobb szabadsággal párosul?

Freelancer

A méltán népszerű freelancerkedés napjaink egyik aduásza. Értesz valamihez? Add másoknak pénzért! Légy tanácsadó, grafikus, színész, zenész, vagy szinte bármi, ha ügyesen csinálod, kellemesen meg lehet élni belőle. Garantáltan azt fogod csinálni, amit szeretsz, a szabadidő azonban itt nem mindig fényesen kötetlen. Nehéz feljutni olyan szintre, hogy a szabadidődért cserébe nemet lehessen mondani egy munkára, és az adott munkáknál még főnököd is van, viszont garantáltan kifizetődik a szakma, amit kitanultál.

Influencer

A véleményvezérek megítélése nagyon vegyes. Modern, újhullámos dolognak tartják, de nem csak a fiataloknak való, sőt! A médiamarketing lényege, hogy minden korosztályt lefedjenek vele. Szintén nehéz feljutni, de cserébe semmilyen képesítés nem kell hozzá, csak egy kis médiaérzék. Hátránya, hogy múlandó. Személy szerint nem tekinteném tartós jövedelemforrásnak.

 
Affiliate marketing

Az MLM rendszerekről gyakorlatilag semmi jót nem olvashatunk egy egyszerű Google keresés után. Valóban nem árt vigyázni, a lenyomozhatatlan cégek kárt is tehetnek bennünk. Az Affiliate rendszer viszont sokkal többet ad, egyszerűbben, és biztonságosabban. Hogy mi az Affiliate? Itt a fő cél nem az új emberek bevonása, és nem azért fogod a pénz kapni, mert leülsz egy kávéra az emberekkel, hogy csatlakozzanak. Itt első sorban termékeket kell értékesíteni, tehát gyakorlatilag marketinges/saleses pozicióról van szó. Tévhit, hogy itt nem kell dolgozni. Viszont saját időbeosztás szerint bárhonnan tehetjük azt internetkapcsolattal. És tényleg nincs szükség tőkére, csupán egy laptopra/telefonra. A legnehezebb része a vásárlókör kiépítése – de ehhez csak egy kis szociális érzékre van szükség, nem szabad megriadni! Ráadásul általában van egy mentor, aki segít ebben is.

Mi az igazi titok?  

Képviselj olyan céget, ami közel áll hozzád, és szeresd, amit csinálsz! Hidd el, egészen máshogy fogsz nekikezdeni dolgozni, ha nem egy sokezredik porszívóval kell házalnod, hanem egy kellemes online beszélgetés során mesélhetsz valakinek egy termékről, amit szeretsz, és amit aztán jó eséllyel ő is megszeret. Mindig keresd a minőséget! Egy jó cégnél ők fognak neked dolgozni, nem pedig te nekik. Biztosítják számodra a nevet és hátteret, valamint a termékeket, amikkel dolgozhatsz. Ezért cserébe pedig nem egy fix fizetést adnak, hanem valóban annyit, amennyit dolgozol. A képzésekkel pedig olyan tudást sajátíthatsz el, ami az élet minden területén hasznos lesz.

Én már megtaláltam azt, ami a sok év irodában ücsörgés után végre szabadságot ad. Akkor dolgozom amikor szeretnék és onnan, ahonnan szeretnék. A változás a te kezedben van, egy nagy lépés és tényleg változtathatsz az életeden. 
 
Ha szeretnél igazi tapasztalatokat és segítséget hallani a marketingszövegek és mű állásajánlatok helyett, keress bátran, és kérdezz, amiről szeretnél!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről