vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

„Rossz koleszterin” – a mítosz és az átverés

A tudomány mai állása szerint megdőlt a koleszterin mítosszal kapcsolatos eddigi feltevés, vagyis ma már nem bizonyított, hogy a szív és artéria megbetegedések szoros összefüggésben vannak a szervezetünk koleszterin szintjével. Egyre több amerikai, kanadai és magyar orvos nyilatkozott ezzel kapcsolatosan, köztük nem egy szívsebész volt.

Az orvosi szakmában teljesen egyértelmű, hogy a koleszterin létfontosságú szerepet tölt be a szervezetben.

Az minden esetre ma már köztudott, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek komoly mellékhatással bírnak, az emberek ezreinek károsítják a máját és sokan bele is halnak ezeknek a gyógyszereknek a szedésébe. Mégis akkor mit tegyünk, ha szeretnénk az egészségünket biztonságban tudni és karban tartani a koleszterin szintünket?

Számtalan olyan módszer van, amellyel helyre tudjuk állítani szervezetünk egyensúlyi helyzetét és fenn tudjuk tartani a saját szervezetünk számára szükséges koleszterin szintet.

Legegyszerűbb módszer, ha eleget iszunk:

A koleszterinszint megemelkedésének egyik oka például a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés. A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet – ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.

Amennyiben a szervezetünk nem kapja meg a számára szükséges vízmennyiséget sűrűbb és savasabb lesz a vérünk, a szervezet elsavasodás viszont már számtalan egészségügyi problémát vet fel.

omega 320Az étkezési szokásaink is jelentős szerepet játszanak:

A kutatások mára egyértelművé tették (bárki utána tud nézni különböző tudományos kutatásnak), hogy a civilizációs betegségek döntő többsége a rossz étkezési szokások miatt alakult ki. Az időskori szellemi leépüléstől kezdve, a depresszióig, az idegrendszeri problémák felmerüléséig, mind-mind összefüggést mutatnak az étkezésünkkel és a mozgás hiányával. A mai kor embere olyan mennyiségben fogyaszt finomított szénhidrátot, cukrokat és rengeteg tartósítószert, festékanyagot, amelyet az élelmiszeripar használ, hogy az lenne a csoda, ha ezután egészséges maradna.

Éveken keresztül tojás tiltó listán volt a magasabb koleszterin szintet mutató embereknél. Mai kutatások a tudósokat is meggyőzték, bár korábban pont ők voltak azok, akik koleszterindémont csináltak belőle. De ma már szerintük sincs semmi okunk rettegni, és úgy tűnik, nagyon helyes, hogy a tojást ismét glória övezheti.

„A táplálkozáshoz tudományos, és nem élvezeti szempontokból közelítő Nutrition and Food Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tojásnak nemcsak az egészség megőrzésében van fontos szerepe, hanem a fogyásnál és diétázásnál is jó barátunk. Nem is szólva arról, hogy egyike a tápanyagokban leggazdagabb élelmiszereknek – gondoljunk csak bele, hogy minden megvan benne, ami egy kiscsibe összerakásához kell.

A tojás szupersztársága abból fakad, hogy miközben alacsony a kalóriatartalma, nagyon gazdag fehérjeforrásnak számít, és tele van az egészség szempontjából elengedhetetlen vitaminokkal és nyomelemekkel. Nem véletlenül nevezik valódi multi vitaminnak száz százalékban természetes csomagolásba”

Mi a helyzet a minőségi táplálék kiegészítők, vitaminok használatával?

Azt azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy- két ezer forint körüli összegért vásárol egy táplálék kiegészítőt, -figyelembe véve az előállítás, csomagolás, szállítás költségeit – azért minőségi terméket tud kapni. Sajnálatosan az sem elegendő, – bár nagyon fontos,- ha igyekszünk sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, mivel a talaj tápanyag tartalma az elmúlt évek során oly mértékben lecsökkent, hogy a termesztett növények nem tudnak miből felszívni megfelelő értékű vitaminforrásokat. A mai kor emberének nincs is más lehetősége, ha szeretné hosszabb távon megőrizni az egészségét, minthogy kiválasztja a számára legfontosabb vitaminforrásokat és azt igyekszik pótolni. Egyik legfontosabb vitamin pótlási szükségletünk az Omega 3 zsírsav, amelyet már a várandós kismamától kezdve, illetve a gyermek fél éves korától minden korosztálynak szükséges pótolni.

A Omega életet meghosszabbító hatásai közé tartoznak a szervezet immunrendszerének megerősítése, az általános egészség fenntartásának elősegítése, a jó erőnlét serkentése, valamint az ízületek működésének és az általános mozgékonyságnak javítása.

A nagy tisztaságú és jó minőségű omega-3 zsírsavaknak rendkívül sok hasznos tulajdonsága van: a várandós nőknél segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását, mérsékli a vér koleszterinszintjét, javítja a vérkeringést, véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Javítja immunrendszerünk állapotát, erős gyulladáscsökkentő hatású, részt vesz az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében. A kutatások eredményei szerint megakadályozhatja a depresszió kialakulását, illetve sokat javíthat a betegek állapotán. Lassíthatja az öregedést, javíthat a szem és a fogíny állapotán, és egyetemi kutatók véleménye szerint védő hatása lehet a Parkinson-kór kialakulásával szemben is.

Ha nem akarsz idő előtt megbetegedni, akkor foglalkozz kicsit többet az egészség megőrzésével. Sokkal könnyebb a bajt megelőzni, mint meggyógyítani.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről