vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

„Rossz koleszterin” – a mítosz és az átverés

A tudomány mai állása szerint megdőlt a koleszterin mítosszal kapcsolatos eddigi feltevés, vagyis ma már nem bizonyított, hogy a szív és artéria megbetegedések szoros összefüggésben vannak a szervezetünk koleszterin szintjével. Egyre több amerikai, kanadai és magyar orvos nyilatkozott ezzel kapcsolatosan, köztük nem egy szívsebész volt.

Az orvosi szakmában teljesen egyértelmű, hogy a koleszterin létfontosságú szerepet tölt be a szervezetben.

Az minden esetre ma már köztudott, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek komoly mellékhatással bírnak, az emberek ezreinek károsítják a máját és sokan bele is halnak ezeknek a gyógyszereknek a szedésébe. Mégis akkor mit tegyünk, ha szeretnénk az egészségünket biztonságban tudni és karban tartani a koleszterin szintünket?

Számtalan olyan módszer van, amellyel helyre tudjuk állítani szervezetünk egyensúlyi helyzetét és fenn tudjuk tartani a saját szervezetünk számára szükséges koleszterin szintet.

Legegyszerűbb módszer, ha eleget iszunk:

A koleszterinszint megemelkedésének egyik oka például a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés. A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet – ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.

Amennyiben a szervezetünk nem kapja meg a számára szükséges vízmennyiséget sűrűbb és savasabb lesz a vérünk, a szervezet elsavasodás viszont már számtalan egészségügyi problémát vet fel.

omega 320Az étkezési szokásaink is jelentős szerepet játszanak:

A kutatások mára egyértelművé tették (bárki utána tud nézni különböző tudományos kutatásnak), hogy a civilizációs betegségek döntő többsége a rossz étkezési szokások miatt alakult ki. Az időskori szellemi leépüléstől kezdve, a depresszióig, az idegrendszeri problémák felmerüléséig, mind-mind összefüggést mutatnak az étkezésünkkel és a mozgás hiányával. A mai kor embere olyan mennyiségben fogyaszt finomított szénhidrátot, cukrokat és rengeteg tartósítószert, festékanyagot, amelyet az élelmiszeripar használ, hogy az lenne a csoda, ha ezután egészséges maradna.

Éveken keresztül tojás tiltó listán volt a magasabb koleszterin szintet mutató embereknél. Mai kutatások a tudósokat is meggyőzték, bár korábban pont ők voltak azok, akik koleszterindémont csináltak belőle. De ma már szerintük sincs semmi okunk rettegni, és úgy tűnik, nagyon helyes, hogy a tojást ismét glória övezheti.

„A táplálkozáshoz tudományos, és nem élvezeti szempontokból közelítő Nutrition and Food Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tojásnak nemcsak az egészség megőrzésében van fontos szerepe, hanem a fogyásnál és diétázásnál is jó barátunk. Nem is szólva arról, hogy egyike a tápanyagokban leggazdagabb élelmiszereknek – gondoljunk csak bele, hogy minden megvan benne, ami egy kiscsibe összerakásához kell.

A tojás szupersztársága abból fakad, hogy miközben alacsony a kalóriatartalma, nagyon gazdag fehérjeforrásnak számít, és tele van az egészség szempontjából elengedhetetlen vitaminokkal és nyomelemekkel. Nem véletlenül nevezik valódi multi vitaminnak száz százalékban természetes csomagolásba”

Mi a helyzet a minőségi táplálék kiegészítők, vitaminok használatával?

Azt azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy- két ezer forint körüli összegért vásárol egy táplálék kiegészítőt, -figyelembe véve az előállítás, csomagolás, szállítás költségeit – azért minőségi terméket tud kapni. Sajnálatosan az sem elegendő, – bár nagyon fontos,- ha igyekszünk sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, mivel a talaj tápanyag tartalma az elmúlt évek során oly mértékben lecsökkent, hogy a termesztett növények nem tudnak miből felszívni megfelelő értékű vitaminforrásokat. A mai kor emberének nincs is más lehetősége, ha szeretné hosszabb távon megőrizni az egészségét, minthogy kiválasztja a számára legfontosabb vitaminforrásokat és azt igyekszik pótolni. Egyik legfontosabb vitamin pótlási szükségletünk az Omega 3 zsírsav, amelyet már a várandós kismamától kezdve, illetve a gyermek fél éves korától minden korosztálynak szükséges pótolni.

A Omega életet meghosszabbító hatásai közé tartoznak a szervezet immunrendszerének megerősítése, az általános egészség fenntartásának elősegítése, a jó erőnlét serkentése, valamint az ízületek működésének és az általános mozgékonyságnak javítása.

A nagy tisztaságú és jó minőségű omega-3 zsírsavaknak rendkívül sok hasznos tulajdonsága van: a várandós nőknél segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását, mérsékli a vér koleszterinszintjét, javítja a vérkeringést, véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Javítja immunrendszerünk állapotát, erős gyulladáscsökkentő hatású, részt vesz az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében. A kutatások eredményei szerint megakadályozhatja a depresszió kialakulását, illetve sokat javíthat a betegek állapotán. Lassíthatja az öregedést, javíthat a szem és a fogíny állapotán, és egyetemi kutatók véleménye szerint védő hatása lehet a Parkinson-kór kialakulásával szemben is.

Ha nem akarsz idő előtt megbetegedni, akkor foglalkozz kicsit többet az egészség megőrzésével. Sokkal könnyebb a bajt megelőzni, mint meggyógyítani.

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről