vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Próbáljunk vigyázni: a szmoggal jönnek a szabad gyökök

A szakemberek szerint sokszor a nagyvárosok által elrendelt szmogriadónak sincs értelme, sőt, Magyarországon a legutóbbi időkben is mértek olyan adatot, amely szerint a falvakban sokszor rosszabb a helyzet.

De mi is ebben a legnagyobb baj, mi veszélyes ránk?

A szállópor. A levegőben lévő szilárd részecskéket akkor nevezzük szállópornak, ha azok mérete 10 mikrométernél kisebb. Ezek a szemcsék a levegővételnél bejutnak az alsó légutakba, a körülbelül 2- 2,5 mikrométernyi részecskék pedig a tüdőbe. Ott aztán a léghólyagocskákon keresztül felszívódnak a tüdőszövetbe és bekerülnek a véráramba.

A tüdőszövetben steril gyulladás alakulhat ki, míg a vérben erősödik a vér alvadékonysága és elindulhat a vérrögképződés, amely hirtelen szívhalálhoz vagy tüdőembóliához vezethet. Sőt, statisztikai szinten is kimutatták, hogy a szmogos időszakban szignifikánsan megnő az infarktusos és agyi stroke-os esetek száma.

A szállópor szervezetbe kerülése után megnövekszik a szabad gyökök termelődése, így az immunrendszerünk egyre kevésbé lesz védett.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az idősek, a krónikus betegek (főleg a szív- és tüdőbetegek), a kisgyermekek és a kismamák. A kisgyermekek sérülékenyebb légzőrendszerrel bírnak még, csakúgy, mint a csecsemők, ráadásul gyakrabban is vesznek levegőt.

De fokozottan kockázatos a szmogos levegő a várandós nők számára is, hiszen megnő a kockázata annak, hogy kisebb súllyal születik a baba, illetve nagyobb az esélye annak is, hogy a pici asztmás lesz.

Valójában mindannyian ki vagyunk téve a kockázatnak, elvégre levegőt venni muszáj.

A tünetek között megjelenhet az orrfolyás, orrdugulás, a csípő és könnyező szem, a torokkaparás, a köhögés.

szmogMi a teendő?

A legegyszerűbb, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon. Jó duma, csak éppen nehéz kivitelezni. Ha valakinek mégis megvan erre a módja, éljen vele, és ha el is megy valahová, a kevésbé forgalmas utat válassza.

Egyébként is érdemes kerülni a nagyon forgalmas útvonalakat, és a közlekedés szempontjából kritikus időszakokat.

Többen pormaszkot viselnek, ami egy halvány esélyt ad a szállóporok kivédésére, de csak akkor, ha jó minőségű a maszk, merthogy a kis részecskék átjutnak azon is. A szakemberek azt mondják, az FFP1 és FFP2 felirattal ellátott maszkok viselése ajánlott.

A kisgyermekeket, ha tehetjük, ne babakocsiban szállítsuk, hanem „kenguruban” vagy vegyük a hátunkra, elvégre a por a talaj felett nem sokkal reked meg.

Fontos, hogy ezekben a napokban igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet, de használhatunk a tüdő működésére pozitívan ható gyógyteákat, így kakukkfű-, édeskömény- vagy ánizsteát, de az általában az immunrendszerre jó hatással bíró teák bármelyikét ajánljuk.

Merthogy az immunrendszert kell erősíteni ekkor is, méghozzá a fokozódó szabadgyök-termelés miatt az antioxidánsok, vitaminok bátrabb, rendszeres használatával.

Érdemes sószobába menni, mint ahogyan sóoldatos orröblítés is ajánlott, a bőrünket pedig a rendszeres kézmosással és hajmosással védhetjük leginkább.

 

Vegyünk tehát egy nagy levegőt, és figyeljünk magunkra.

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről