Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Próbáljunk vigyázni: a szmoggal jönnek a szabad gyökök

A szakemberek szerint sokszor a nagyvárosok által elrendelt szmogriadónak sincs értelme, sőt, Magyarországon a legutóbbi időkben is mértek olyan adatot, amely szerint a falvakban sokszor rosszabb a helyzet.

De mi is ebben a legnagyobb baj, mi veszélyes ránk?

A szállópor. A levegőben lévő szilárd részecskéket akkor nevezzük szállópornak, ha azok mérete 10 mikrométernél kisebb. Ezek a szemcsék a levegővételnél bejutnak az alsó légutakba, a körülbelül 2- 2,5 mikrométernyi részecskék pedig a tüdőbe. Ott aztán a léghólyagocskákon keresztül felszívódnak a tüdőszövetbe és bekerülnek a véráramba.

A tüdőszövetben steril gyulladás alakulhat ki, míg a vérben erősödik a vér alvadékonysága és elindulhat a vérrögképződés, amely hirtelen szívhalálhoz vagy tüdőembóliához vezethet. Sőt, statisztikai szinten is kimutatták, hogy a szmogos időszakban szignifikánsan megnő az infarktusos és agyi stroke-os esetek száma.

A szállópor szervezetbe kerülése után megnövekszik a szabad gyökök termelődése, így az immunrendszerünk egyre kevésbé lesz védett.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az idősek, a krónikus betegek (főleg a szív- és tüdőbetegek), a kisgyermekek és a kismamák. A kisgyermekek sérülékenyebb légzőrendszerrel bírnak még, csakúgy, mint a csecsemők, ráadásul gyakrabban is vesznek levegőt.

De fokozottan kockázatos a szmogos levegő a várandós nők számára is, hiszen megnő a kockázata annak, hogy kisebb súllyal születik a baba, illetve nagyobb az esélye annak is, hogy a pici asztmás lesz.

Valójában mindannyian ki vagyunk téve a kockázatnak, elvégre levegőt venni muszáj.

A tünetek között megjelenhet az orrfolyás, orrdugulás, a csípő és könnyező szem, a torokkaparás, a köhögés.

szmogMi a teendő?

A legegyszerűbb, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon. Jó duma, csak éppen nehéz kivitelezni. Ha valakinek mégis megvan erre a módja, éljen vele, és ha el is megy valahová, a kevésbé forgalmas utat válassza.

Egyébként is érdemes kerülni a nagyon forgalmas útvonalakat, és a közlekedés szempontjából kritikus időszakokat.

Többen pormaszkot viselnek, ami egy halvány esélyt ad a szállóporok kivédésére, de csak akkor, ha jó minőségű a maszk, merthogy a kis részecskék átjutnak azon is. A szakemberek azt mondják, az FFP1 és FFP2 felirattal ellátott maszkok viselése ajánlott.

A kisgyermekeket, ha tehetjük, ne babakocsiban szállítsuk, hanem „kenguruban” vagy vegyük a hátunkra, elvégre a por a talaj felett nem sokkal reked meg.

Fontos, hogy ezekben a napokban igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet, de használhatunk a tüdő működésére pozitívan ható gyógyteákat, így kakukkfű-, édeskömény- vagy ánizsteát, de az általában az immunrendszerre jó hatással bíró teák bármelyikét ajánljuk.

Merthogy az immunrendszert kell erősíteni ekkor is, méghozzá a fokozódó szabadgyök-termelés miatt az antioxidánsok, vitaminok bátrabb, rendszeres használatával.

Érdemes sószobába menni, mint ahogyan sóoldatos orröblítés is ajánlott, a bőrünket pedig a rendszeres kézmosással és hajmosással védhetjük leginkább.

 

Vegyünk tehát egy nagy levegőt, és figyeljünk magunkra.

Share on facebook

Kapcsolódó cikkek

Segítségre van szükség!

Bizonyos felmérések azt mutatták, hogy a magyarok majdnem 17%-a élt szegénységben, ami azt jelenti, hogy háztartásuk összjövedelme nem haladta meg a 80 ezer forintot.  A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemrégiben publikált közös tanulmánya szerint Magyarországon körülbelül 36–54 ezer gyermek éhezik mindennap, s a kutatók kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak elegendő élelemhez.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről