vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

4+1 Tipp a nyugodt alvásért és a kipihent ébredésért

Sokakat érintő probléma a kialvatlanság és az álmatlanság. Te könnyen kelsz fel reggel, vagy neked is megerőltető, mint oly sokaknak közülünk?

A megfelelő és tartalmas alvás az élet nagyon fontos része, amely meghatározza annak minőségét is sok esetben. Ugyanannyira nélkülözhetetlen, mint a megfelelő étkezés – amiről megannyiszor szó esett – és a megfelelő életvitel, gondolván itt leginkább a testmozgásra. A nem megfelelő minőségű alvás rossz hatással, lehet az agyra, mint arról már írtam ebben a cikkemben.

A modern életvitel következtében az alvás minősége és mennyisége drasztikusan csökkent. Ha te is ezek közé tartozol, akkor talán a következő praktikák segítségedre lehetnek!

Fontos, hogy a zöld tea és a fekete tea is ugyanabból a cserjéből van, csak más eljárással készülnek, de ez koffeintartalmukra nincs hatással!

Figyelj a koffeinre és a nehéz ételekre!

Az első tipp, hogy ne a körülbelüli lefekvés ideje előtt 8 órával legalább, már ne fogyasszunk koffein tartalmú ételeket illetve italokat (csokoládé, kóla, tea, energiaital (meg kell említeni a cigarettát is, ugyanis a cigarettában lévő anyagok gátolhatják a kipihent alvásban)).  Ennek oka, hogy az egészséges felnőtt szervezetben az átlagos felezési idő megközelítőleg 4 óra, de változhat 2-8 óra között a nemnek, és az állapotnak függvényében.

Pár órával alvás előtt már ne fogyasszunk nehéz ételeket, és ha nem kimondottan szükséges már ne is nagyon együnk, ha megvolt a vacsora. Ugyanez a helyzet az alkohollal.

Kiváló ráhangolódás lehet az olvasás 🙂

Pihenés, pihenés, pihenés

Fontos a mentális relaxáció illetve „felkészülés” is, ami kimerül már abban is, hogy nem stresszeljük magunkat a munkával, illetve megpróbáljuk elterelni gondolatainkat ezektől a problémáktól. Bármilyen ilyen fontos dolgot maximum jegyezzünk le, és majd másnap foglalkozunk vele. Egy relaxáló zenehallgatás vagy masszázs, olvasás, könnyen segíthet elengedni a stresszt és megfelelően ellazulni, rákészülni az alvásra.

Nincs telefon alvás előtt!

Az alvás előtt közvetlen ajánlatos elhagyni a telefonkészülékek használatát, a tv készülék, valamint az értesítések kikapcsolása stb.. A sötét, hűvös, csöndes fekhely fontos kulcsa lehet az alvásnak. Ezek, és különböző esetekben füldugó, illetve sötétítő segíthetnek álomba szenderülni.

Felejtsd el a szundit!

Térjünk át a felkelésre. Nehéz, sőt sokszor nagyon nehéz, de ne használjuk a „szundit” (10 p múlva újra ébresztés), amint kelnünk kell, keljünk fel. Próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időtartamban körülbelül felkelni (hétvégén is), ez segít beállítani fizikai belső óránkat, és könnyen meglehet, hogy előbb-utóbb nem lesz szükségünk ébresztőre se!

Fontos tipp továbbá, hogy amennyiben kényelmes aludjunk a hátunkon. Ez kedvező hatással van ránk és szervezetünkre hosszútávon.

Ezeknek köszönhetően, frissen és kialudva magunkat ébredhetünk. Próbáld ki tanácsaim, hátha segítenek és tapasztald ki a számodra tökéletes praktikákat.

Ha további tippekre, avagy frissítő termékekre lenne szükséged, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről