vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

4+1 Tipp a nyugodt alvásért és a kipihent ébredésért

Sokakat érintő probléma a kialvatlanság és az álmatlanság. Te könnyen kelsz fel reggel, vagy neked is megerőltető, mint oly sokaknak közülünk?

A megfelelő és tartalmas alvás az élet nagyon fontos része, amely meghatározza annak minőségét is sok esetben. Ugyanannyira nélkülözhetetlen, mint a megfelelő étkezés – amiről megannyiszor szó esett – és a megfelelő életvitel, gondolván itt leginkább a testmozgásra. A nem megfelelő minőségű alvás rossz hatással, lehet az agyra, mint arról már írtam ebben a cikkemben.

A modern életvitel következtében az alvás minősége és mennyisége drasztikusan csökkent. Ha te is ezek közé tartozol, akkor talán a következő praktikák segítségedre lehetnek!

Fontos, hogy a zöld tea és a fekete tea is ugyanabból a cserjéből van, csak más eljárással készülnek, de ez koffeintartalmukra nincs hatással!

Figyelj a koffeinre és a nehéz ételekre!

Az első tipp, hogy ne a körülbelüli lefekvés ideje előtt 8 órával legalább, már ne fogyasszunk koffein tartalmú ételeket illetve italokat (csokoládé, kóla, tea, energiaital (meg kell említeni a cigarettát is, ugyanis a cigarettában lévő anyagok gátolhatják a kipihent alvásban)).  Ennek oka, hogy az egészséges felnőtt szervezetben az átlagos felezési idő megközelítőleg 4 óra, de változhat 2-8 óra között a nemnek, és az állapotnak függvényében.

Pár órával alvás előtt már ne fogyasszunk nehéz ételeket, és ha nem kimondottan szükséges már ne is nagyon együnk, ha megvolt a vacsora. Ugyanez a helyzet az alkohollal.

Kiváló ráhangolódás lehet az olvasás 🙂

Pihenés, pihenés, pihenés

Fontos a mentális relaxáció illetve „felkészülés” is, ami kimerül már abban is, hogy nem stresszeljük magunkat a munkával, illetve megpróbáljuk elterelni gondolatainkat ezektől a problémáktól. Bármilyen ilyen fontos dolgot maximum jegyezzünk le, és majd másnap foglalkozunk vele. Egy relaxáló zenehallgatás vagy masszázs, olvasás, könnyen segíthet elengedni a stresszt és megfelelően ellazulni, rákészülni az alvásra.

Nincs telefon alvás előtt!

Az alvás előtt közvetlen ajánlatos elhagyni a telefonkészülékek használatát, a tv készülék, valamint az értesítések kikapcsolása stb.. A sötét, hűvös, csöndes fekhely fontos kulcsa lehet az alvásnak. Ezek, és különböző esetekben füldugó, illetve sötétítő segíthetnek álomba szenderülni.

Felejtsd el a szundit!

Térjünk át a felkelésre. Nehéz, sőt sokszor nagyon nehéz, de ne használjuk a „szundit” (10 p múlva újra ébresztés), amint kelnünk kell, keljünk fel. Próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időtartamban körülbelül felkelni (hétvégén is), ez segít beállítani fizikai belső óránkat, és könnyen meglehet, hogy előbb-utóbb nem lesz szükségünk ébresztőre se!

Fontos tipp továbbá, hogy amennyiben kényelmes aludjunk a hátunkon. Ez kedvező hatással van ránk és szervezetünkre hosszútávon.

Ezeknek köszönhetően, frissen és kialudva magunkat ébredhetünk. Próbáld ki tanácsaim, hátha segítenek és tapasztald ki a számodra tökéletes praktikákat.

Ha további tippekre, avagy frissítő termékekre lenne szükséged, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről