vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ne feledjünk rendesen hidratálni a nagy melegben!

Életszükségleteink egyik legfontosabb eleme a víz. Amint azt a nyári hónapokban rendszeresen tapasztaljuk, a víz fontos szerepet tölt be testhőmérsékletünk szabályozásában. Amellett hogy oxigénnel és táplálékkal látja el sejtjeinket, hozzájárul az ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódásához és felhasználásához is. Ez a funkció fontos egész testünk megfelelő működése érdekében, mert az ásványi- és tápanyagok nagy hatással vannak ideg- és izomműködésünkre, befolyásolják a pulzusszámot, a vérnyomást, és létfontosságúak az egészséges anyagcsere fenntartásához is.

A víz éltet minket

Testünk közel 60%-át víz teszi ki, melyből nem csak izzadáskor, vagy vizelet ürítésekor, de még kilégzéskor is folyamatosan veszítünk. Az elveszített vizet pedig állandóan pótolnunk kell, hogy elkerüljük a kiszáradás veszélyét.

Bár a hidratálás legjobb, legegyszerűbb módja az, ha sok vizet iszunk, egyes ételek fogyasztásával is nagy mennyiségű vízhez juttathatjuk szervezetünket. Sok gyümölcsnek és zöldségnek igen magas a víztartalma.

Fontos, hogy napi folyadékbevitelünk nagy részét a tiszta ivóvíz tegye ki, azonban változatosabbá tehetjük különböző természetes, energiamentes hozzáadott cukor- és koffeinmentes italokkal, gyümölcslevekkel, vagy az antioxidánsokban gazdag zöldteával, így könnyebben „teljesíthető” a szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása.

Lehetőleg kerüljük a koffein tartalmú italok fogyasztását, azonban ha mégis fogyasztásuk mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy a szokásosnál jóval több vizet vigyünk be szervezetünkbe. A kávé, az energiaitalok habár rövid időre fokozzák a teljesítőképességet, hosszabb távon fokozzák az ingerlékenységet, az álmatlanságot, a remegést.

A víz szépít is

Életmódunk egyre inkább nyomot hagy külsőnkön. Különböző, drága krémekkel és hidratálókkal próbálunk segíteni bőrünk hidratáltságán, azonban ezek sokszor olyan összetevőket tartalmaznak, amik nem hogy segítenének bőrünk fiatalon tartásában, de még különböző káros méreganyagokat is juttatunk be „segítségükkel” szervezetünkbe.

Azonban már egy kis odafigyeléssel is rengeteget segíthetnénk bőrünk állapotán. Ahhoz, hogy bőrünk fiatalos, feszes és sima maradjon, nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Bőrünk fiatalosságát a kollagén rostok adják meg, működésük nagyrészt a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelen alapul.

Figyeljünk a kiszáradásra!

A kiszáradás rontja a teljesítőképességet, a szervezet hőszabályzó képességét. A kiszáradás tünetei lehetnek a szájszárazság, a koncentrálóképesség csökkenése, a szédülés, fejfájás, fáradtság, kedvtelenség, ingerlékenység, a rövid távú memória romlása. Ha nem pótoljuk mihamarabb a szükséges folyadékmennyiséget, az súlyos élettani problémákkal járhat. Ilyen például a szívritmuszavarok kialakulása, a hányinger, a vérnyomásesés. Extrém esetekben ez akár eszméletvesztéssel is járhat.

A különböző italok mellett számos étel is kitűnő folyadékforrást jelent. Legnagyobb víztartalommal a zöldségek és gyümölcsök bírnak, kiemelkedően magas például a sárgarépa, a spenót, a saláta, görögdinnye, a sárgadinnye, az eper, az áfonya és az alma víztartalma. Akár nyersen is fogyaszthatjuk ezeket, azonban készíthetünk belőlük turmixokat, salátákat is.

Tegyük csábítóbbá az ivóvizet!

Néhány karika narancs- vagy citromkarikával, pár mentalevéllel fogyasszuk, így sokkal ízletesebbé, vonzóbbá tehetjük az egészséges, kalóriamentes, szomjoltó csap- vagy ásványvizet.

Figyeljünk arra is, milyen hőmérsékletű folyadékot iszunk! A megfelelő hőmérsékletű folyadék mindig szobahőmérsékletű. Még nyári kánikulában is szobahőmérsékletű víz fogyasztása javasolt, ugyanis a hideg italok fogyasztása lassítja gyomrunk működését, a benne található erek összehúzásával.

Remélem, ez a pár tanács mindenkinek segít átvészelni az utolsó forró hónapot!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről