vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Napozz óvatosan! Hogyan legyen piros helyett barna a bőröd?

Itt a nyár és neked fehér a bőröd, de szeretnél egy kis barnaságot, különböző ártalmaktól megóvva?

Te is szenvedsz azzal, hogy nyáron nem tudsz szépen lebarnulni és a szolárium sem segít? Napjainkban ez az erős UV sugárzás meglehetősen káros lehet a bőrnek. Ha nem figyelünk oda napozás közben, akár bőrrákot is okozhat. Azt pedig senkinek nem kell elmondani, hogy a sok szolárium is káros a bőrnek.

Na de így mitévő légy Te, aki csak egy kis színt szeretne a bőrének?  Igen, nyáron mindenki a tökéletes barnaság után epekedik. Hajlamosak vagyunk irigykedni és szúrós tekinteteket vetni azokra, akik néhány óra napozással égés nélkül elérik azt. De tudtad, hogy ha hófehér a bőröd, nem csak a leégéstől kell extrán tartanod?

Természetesen mindenkinek oda kell figyelnie a fényvédelemre, de minél világosabb a bőr, annál nagyobb ápolást igényel. Elmulasztásának borzasztó egészségügyi hatásai lehetnek a későbbiekben a káros UV sugarak miatt. Az óvatosság egyaránt vonatkozik a természetes napozásra és a szoláriumra is. Ha most, még fiatalabb korban odafigyel az ember, hogyan is napozik, akkor később nem lehet belőle nagyobb probléma, mint egy kisebb leégés.


Milyen UV sugárzások vannak?

Megkülönböztethetünk UV-A, UV-B és UV-C sugárzást.

Kezdjük az UV-C-vel: ez a sugárzás a „legártalmatlanabb”, mivel ezek a sugarak az atmoszférába érve elnyelődnek – legalábbis többnyire. Sajnos vannak olyan helyek, ahol az ózon réteg vékonyabb, így ott bizony átjuthat. Ez a sugárzás a bőr gyulladását vagy késői pigmentálódását okozhatja.

Az UV-B sugárzás felelős azért, hogy az UV-C képes kiváltani a hatásait. Emellett még a fény okozta rákképződést is elősegíti, ugyanakkor ez a tartomány elengedhetetlen a D-vitamin egészséges hatásaiért. EZ a természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része.

Végül pedig az UV-A sugárzás: ez a fajta sugárzás felelős a bőr barnulásáért, viszont ez a sugárzás is okozhatja a bőr gyulladását is. Ez csak később, pár nap után jelentkezik, és sajnos ennek a sugárzásnak is vannak rákkeltő hatásai.


Bőrtípustól függően más hatással van ránk a napsugárzás:  


Tehát: nagyjából minden UV sugárzás rákkeltő hatású lehet, ha nem vigyázunk magunkra, és minél világosabb a bőrünk, annál veszélyesebb. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kellemes kreol színnel már el is hagyhatjuk a védekezést. A fényvédők használata nagyon fontos, akármilyen is a bőrszíne az embernek. Már a tavaszi napsütésben is érdemes egy alacsonyabb faktorú naptejet magunkra kenni. Ebben a hőségben ez még fontosabb, már akkor is, ha csak kilépsz a házból. Ha figyelsz a fényvédő krém rendszeres és megfelelő használatára, nem csak egészséges marad a bőröd, hanem szebben és egyenletesebben is fog barnulni a bőröd, égés nélkül!

Amennyiben kérdésed van a napfényvédelemről vagy a megfelelő krémekkel kapcsolatban, keress bártan elérhetőségeim egyikén!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről