vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Napozz óvatosan! Hogyan legyen piros helyett barna a bőröd?

Itt a nyár és neked fehér a bőröd, de szeretnél egy kis barnaságot, különböző ártalmaktól megóvva?

Te is szenvedsz azzal, hogy nyáron nem tudsz szépen lebarnulni és a szolárium sem segít? Napjainkban ez az erős UV sugárzás meglehetősen káros lehet a bőrnek. Ha nem figyelünk oda napozás közben, akár bőrrákot is okozhat. Azt pedig senkinek nem kell elmondani, hogy a sok szolárium is káros a bőrnek.

Na de így mitévő légy Te, aki csak egy kis színt szeretne a bőrének?  Igen, nyáron mindenki a tökéletes barnaság után epekedik. Hajlamosak vagyunk irigykedni és szúrós tekinteteket vetni azokra, akik néhány óra napozással égés nélkül elérik azt. De tudtad, hogy ha hófehér a bőröd, nem csak a leégéstől kell extrán tartanod?

Természetesen mindenkinek oda kell figyelnie a fényvédelemre, de minél világosabb a bőr, annál nagyobb ápolást igényel. Elmulasztásának borzasztó egészségügyi hatásai lehetnek a későbbiekben a káros UV sugarak miatt. Az óvatosság egyaránt vonatkozik a természetes napozásra és a szoláriumra is. Ha most, még fiatalabb korban odafigyel az ember, hogyan is napozik, akkor később nem lehet belőle nagyobb probléma, mint egy kisebb leégés.


Milyen UV sugárzások vannak?

Megkülönböztethetünk UV-A, UV-B és UV-C sugárzást.

Kezdjük az UV-C-vel: ez a sugárzás a „legártalmatlanabb”, mivel ezek a sugarak az atmoszférába érve elnyelődnek – legalábbis többnyire. Sajnos vannak olyan helyek, ahol az ózon réteg vékonyabb, így ott bizony átjuthat. Ez a sugárzás a bőr gyulladását vagy késői pigmentálódását okozhatja.

Az UV-B sugárzás felelős azért, hogy az UV-C képes kiváltani a hatásait. Emellett még a fény okozta rákképződést is elősegíti, ugyanakkor ez a tartomány elengedhetetlen a D-vitamin egészséges hatásaiért. EZ a természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része.

Végül pedig az UV-A sugárzás: ez a fajta sugárzás felelős a bőr barnulásáért, viszont ez a sugárzás is okozhatja a bőr gyulladását is. Ez csak később, pár nap után jelentkezik, és sajnos ennek a sugárzásnak is vannak rákkeltő hatásai.


Bőrtípustól függően más hatással van ránk a napsugárzás:  


Tehát: nagyjából minden UV sugárzás rákkeltő hatású lehet, ha nem vigyázunk magunkra, és minél világosabb a bőrünk, annál veszélyesebb. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kellemes kreol színnel már el is hagyhatjuk a védekezést. A fényvédők használata nagyon fontos, akármilyen is a bőrszíne az embernek. Már a tavaszi napsütésben is érdemes egy alacsonyabb faktorú naptejet magunkra kenni. Ebben a hőségben ez még fontosabb, már akkor is, ha csak kilépsz a házból. Ha figyelsz a fényvédő krém rendszeres és megfelelő használatára, nem csak egészséges marad a bőröd, hanem szebben és egyenletesebben is fog barnulni a bőröd, égés nélkül!

Amennyiben kérdésed van a napfényvédelemről vagy a megfelelő krémekkel kapcsolatban, keress bártan elérhetőségeim egyikén!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről