Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Mit okoz napi 1 szál cigaretta a szervezetnek?

Elterjedt tévhit vagy hiedelem a dohányosok körében, miszerint napi egy doboz cigaretta elszívása nagyon káros, ha ezt lecsökkentjük csak egyre vagy kettőre, az sokkal jobb.

Nos, lehet, hogy ez mégse annyira jó „megoldása” a problémának, ugyanis egy új kutatás szerint egy szál cigaretta naponta jelentős egészségügyi kockázatot rejthet – egy kutatás szerint, amit a BMJ online szaklap közölt a napokban.

A metaanalízisben a kutatók átvizsgálták számos ezt megelőző tanulmányok adatait, ami a cigaretta darabszám és az ebből eredő egészségügyi kockázatokat összefüggéseit kutatta. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok az alanyok, akik csak egyetlen egy szál cigarettát szívtak naponta, 74%-al hajlamosabbnak mutatkoztak szívkoszorúér-betegségre, mint a nemdohányzók! Mindezt, úgy, hogy figyelembe vették, avagy belekalkulálták a különböző tényezőket, amik elferdíthetik az eredményt, mint például a kor, a koleszterinszint stb.

Ezt mind elszívjuk? Miért?

Akik naponta általában elszívnak körülbelül egy doboz cigarettát, azoknál a szívbetegségek kockázata a duplájára nő a nemdohányzókéval szemben.

És most vegyük az agy egészségét!

Az „egy szálas dohányzók” esetében a stroke kockázata 30%-al nő, míg a kemény dohányosok esetében ennek rizikója is duplájára nő!

Habár a tényleges kockázata a szívbetegség és a stroke kialakulásának kisebb a napi egy doboznyit elszívókhoz viszonyítva, mégse olyan alacsony a veszélye, mint amire a kutatók számítottak. Kis matek után a laikus gondolhatná, hogy a 20 szál cigarettához képest az 1 szál, 1/20 vagy a kockázat 5%-át jelenti. Ehelyett rámutat a kutatás arra, hogy az az egy „cigi” magában a rejti a 20ban rejlő kockázat felét, és hasonló a helyzet a stroke esetében is!

A „cigiben” megtalálható vegyi anyagok, károsítják a véredények szerkezetét, és rossz hatással van funkciójára, növeli az érelmeszesedés esélyét. Ez idővel, ahhoz vezethet, hogy az artériák elvesztik rugalmasságukat, ezáltal a véráram gyengülhet, ami szívrohamhoz vagy strokehoz vezet.

A tanulság az, hogy az elszívott cigaretta mennyiségének csökkentése, még csak félmegoldásnak se alkalmas. Azt mutatja, hogy nem elég csökkenteni, összességében, nagyon ajánlott és érdemes leszokni a dohányzásról!

Megtudod csinálni!

Legyen 2018 az az év, amikor felhagysz a dohányzással, ezzel segítve magad és a körülötted lévőket! Ne add fel, ha megpróbáltad már és nem sikerült, lehet bele telik, pár próbálkozásba, keress valamit, ami motivál ebben és belekapaszkodhatsz mindig, és próbálkozz akár, olyan készítményekkel, melyek ebben segítségedre vannak!

[Nagy Rudolf]
Share on facebook

Kapcsolódó cikkek

Segítségre van szükség!

Bizonyos felmérések azt mutatták, hogy a magyarok majdnem 17%-a élt szegénységben, ami azt jelenti, hogy háztartásuk összjövedelme nem haladta meg a 80 ezer forintot.  A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemrégiben publikált közös tanulmánya szerint Magyarországon körülbelül 36–54 ezer gyermek éhezik mindennap, s a kutatók kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak elegendő élelemhez.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről