vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Minden, amit tudnod kell a tavaszi fáradtságról

Biztos veled is megesett már, hogy tavasszal sokkal fáradtabbnak, letörtebbnek érezted magad. A tavaszi fáradtságról sokáig egyszerűen senki sem akart tudomást venni, az egészségtudományok azonban alátámasztották, hogy nem csak kitaláció ez az állapot: a szervezet működése valóban megváltozik a téli hónapok végére.

Miért vagyunk fáradtabbak?

Ha tömör magyarázatot szeretnénk adni a miértekre, így válaszolhatunk:

  • télen többet alszunk, majd aztán nem tudunk eleget;
  • kevesebb fény, és ezzel egyenes arányban kevesebb vitamin jut hozzánk;
  • felborul a hormonháztartásunk;
  • nem mozogunk eleget, és nem táplálkozunk helyesen.

Drasztikus változások a pihis tél után

A legutóbbi években saját bőrünkön tapasztaljuk, alig van átmenet a téli és a nyári hónapok között: hirtelen következik be a nagy hőmérséklet-különbség, nem csoda, ha szervezetünk – amelyet nem erre az őrült állapotra terveztek – nem reagál olyan gyorsan. Tavaszi fáradtság a rövid tavasz alatt – nagyon jó…

Télen szívesebben alszunk többet, az alvási hormon (melatonin) mennyisége aztán hirtelen lecsökken. Hogy miért alszunk többet? Egyszerű: hamarabb sötétedik, és egyébként is kevesebb fény jut el hozzánk, márpedig a boldogsághormon, a szerotonin termeléséhez bizony elengedhetetlen a napfény.

A téli hónapokban a szervezet feléli azokat a tartalékokat, amelyeket a termékeny nyári és őszi időszakban felhalmoztunk. Máshogy étkezünk télen, mint tavasszal és nyáron, a vitamin és ásványi anyag mennyiségében gyors hiány következik be február végén, márciusban – újabb ok, hogy furcsán érezzük magunkat.

Ehhez társul még a „punnyadni jó” érzés, naná, hogy nem a legideálisabb állapot így „beleállni” a tavaszba. De ha erőt veszünk magunkon, megkönnyíthetjük ezt a folyamatot.

Szükségünk van az alvásra, és bár egyénenként változó ez a szükséges idő, 6-7 órát mindenképp „szánjunk rá”. Ahhoz, hogy jót aludjunk, néha jó értelemben véve el kell fáradnunk: mozogjunk minél többet: kocogjunk, sétáljunk egy nagyot, a napsütésben leginkább – tudjuk, szükségünk van a fényre!

A mozgás közben endorfin hormon szabadul fel, ez a közérzetünket feljavítja, elindítja azokat a fiziológiai folyamatokat, amelyek miatt kevésbé lehetünk „nyomottak”.

Így tudod megelőzni, elkerülni, orvosolni a tavaszi fáradtságot:

Éljünk a természet ajándékaival: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, vigyük be a vitaminbombát a szervezetbe, és igyunk nagyon sok folyadékot. A víz lételemünk, szervezetünk döntő részét alkotja, muszáj pótolni – egy egészséges ember naponta 1,5-2-2,5 liter vizet kell, hogy igyon.

Bármennyire is szeretünk kávézni, túlzásba ne vigyük a fogyasztását, és inkább többször, de kevesebbet étkezzünk, semmint egyszerre (kiváltképp este) sokat.

A megtisztulásra, újjászületésre kívül-belül szükségünk van. A méregtelenítéshez fogyasszunk gyógyteákat (például citromfű teát), készítsünk májvédő főzeteket, járjunk szaunába, és a mozgáson túl töltsünk minél több időt barátainkkal, szeretteinkkel, folytassunk velük kellemes, hosszú beszélgetéseket. Különösen jó hatást érhetünk el a méregtelenítés terén egy különleges zöld tea kivonat kapszulával. Napjainkban a zöld teát Kínában és Indiában hagyományosan már évszázadok óta fogyasztják jótékony hatásaiért.  A zöldtea-fogyasztás segíti a szervezet természetes védekezését a légszennyezés, stressz, dohányzás és méreganyagok következtében kialakuló szabad gyökök ellen.

Reggelente is zuhanyozzunk, méghozzá úgy, hogy a végén egyre hűvösebb vízzel tegyük – ez segít a felfrissítésben, így üdén indulhat a legszürkébb hétköznap is.

Ugye nem is olyan vészes – ettől még lehetnek fáradtabb napjaink, de legalább elmondhatjuk magunkról: tettünk valamit ellene, ráadásul csupa hasznos és egészséges lépést.

A még pontosabb, részletesebb és konkrétabb tanácsok kapcsán keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről