vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Minden, amit tudnod kell a tavaszi fáradtságról

Biztos veled is megesett már, hogy tavasszal sokkal fáradtabbnak, letörtebbnek érezted magad. A tavaszi fáradtságról sokáig egyszerűen senki sem akart tudomást venni, az egészségtudományok azonban alátámasztották, hogy nem csak kitaláció ez az állapot: a szervezet működése valóban megváltozik a téli hónapok végére.

Miért vagyunk fáradtabbak?

Ha tömör magyarázatot szeretnénk adni a miértekre, így válaszolhatunk:

  • télen többet alszunk, majd aztán nem tudunk eleget;
  • kevesebb fény, és ezzel egyenes arányban kevesebb vitamin jut hozzánk;
  • felborul a hormonháztartásunk;
  • nem mozogunk eleget, és nem táplálkozunk helyesen.

Drasztikus változások a pihis tél után

A legutóbbi években saját bőrünkön tapasztaljuk, alig van átmenet a téli és a nyári hónapok között: hirtelen következik be a nagy hőmérséklet-különbség, nem csoda, ha szervezetünk – amelyet nem erre az őrült állapotra terveztek – nem reagál olyan gyorsan. Tavaszi fáradtság a rövid tavasz alatt – nagyon jó…

Télen szívesebben alszunk többet, az alvási hormon (melatonin) mennyisége aztán hirtelen lecsökken. Hogy miért alszunk többet? Egyszerű: hamarabb sötétedik, és egyébként is kevesebb fény jut el hozzánk, márpedig a boldogsághormon, a szerotonin termeléséhez bizony elengedhetetlen a napfény.

A téli hónapokban a szervezet feléli azokat a tartalékokat, amelyeket a termékeny nyári és őszi időszakban felhalmoztunk. Máshogy étkezünk télen, mint tavasszal és nyáron, a vitamin és ásványi anyag mennyiségében gyors hiány következik be február végén, márciusban – újabb ok, hogy furcsán érezzük magunkat.

Ehhez társul még a „punnyadni jó” érzés, naná, hogy nem a legideálisabb állapot így „beleállni” a tavaszba. De ha erőt veszünk magunkon, megkönnyíthetjük ezt a folyamatot.

Szükségünk van az alvásra, és bár egyénenként változó ez a szükséges idő, 6-7 órát mindenképp „szánjunk rá”. Ahhoz, hogy jót aludjunk, néha jó értelemben véve el kell fáradnunk: mozogjunk minél többet: kocogjunk, sétáljunk egy nagyot, a napsütésben leginkább – tudjuk, szükségünk van a fényre!

A mozgás közben endorfin hormon szabadul fel, ez a közérzetünket feljavítja, elindítja azokat a fiziológiai folyamatokat, amelyek miatt kevésbé lehetünk „nyomottak”.

Így tudod megelőzni, elkerülni, orvosolni a tavaszi fáradtságot:

Éljünk a természet ajándékaival: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, vigyük be a vitaminbombát a szervezetbe, és igyunk nagyon sok folyadékot. A víz lételemünk, szervezetünk döntő részét alkotja, muszáj pótolni – egy egészséges ember naponta 1,5-2-2,5 liter vizet kell, hogy igyon.

Bármennyire is szeretünk kávézni, túlzásba ne vigyük a fogyasztását, és inkább többször, de kevesebbet étkezzünk, semmint egyszerre (kiváltképp este) sokat.

A megtisztulásra, újjászületésre kívül-belül szükségünk van. A méregtelenítéshez fogyasszunk gyógyteákat (például citromfű teát), készítsünk májvédő főzeteket, járjunk szaunába, és a mozgáson túl töltsünk minél több időt barátainkkal, szeretteinkkel, folytassunk velük kellemes, hosszú beszélgetéseket. Különösen jó hatást érhetünk el a méregtelenítés terén egy különleges zöld tea kivonat kapszulával. Napjainkban a zöld teát Kínában és Indiában hagyományosan már évszázadok óta fogyasztják jótékony hatásaiért.  A zöldtea-fogyasztás segíti a szervezet természetes védekezését a légszennyezés, stressz, dohányzás és méreganyagok következtében kialakuló szabad gyökök ellen.

Reggelente is zuhanyozzunk, méghozzá úgy, hogy a végén egyre hűvösebb vízzel tegyük – ez segít a felfrissítésben, így üdén indulhat a legszürkébb hétköznap is.

Ugye nem is olyan vészes – ettől még lehetnek fáradtabb napjaink, de legalább elmondhatjuk magunkról: tettünk valamit ellene, ráadásul csupa hasznos és egészséges lépést.

A még pontosabb, részletesebb és konkrétabb tanácsok kapcsán keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről