vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Miért mondják azt, hogy életmentő antioxidánsok?

Azt már tudjuk, hogy ha szervezetünkben a szabadgyökök kerülnek túlsúlyba és nem megfelelő az antioxidáns szintünk, akkor ezek betegséget és korai halált okoznak. Ebből egyenes az következik, hogy az antioxidáns védelem megerősítése jobb egészséget és hosszabb életet eredményez.

Ma már a kutatások tanulsága szerint a megfelelő mértékű és mennyiségű antioxidáns bevitele jelentősen megnöveli az élettartamunkat is.

A kísérletek arra engednek következtetni, hogy az ember akár 120 évig is élhet. Ha az antioxidáns védelmünk jobb, akkor akár kb. 20 évvel kitolhatjuk egészségben eltöltött éveinket.

SZERVEZETÜNK ÉGÉSI FOLYMATÁNAK ISMERTETÉSE

Az emberi szervezetben éveink növekedése során egy égési folyamat megy végbe, ami szabadgyököket termel. Ezen lassú égés során keletkezett viszonylag kevés hő tart minket melegen és egyáltalán életben. Egyszerűen szólva szervezetünk is rozsdásodik az évek során, tehát meg kell állítanunk ezt a rozsdásodási folyamatot!

Annak érdekében, hogy ez az égési folyamat nehogy kárt tegyen bennünk, testünk nagyon óvatosan kezeli azt: apró, enzimek által szabályozott lépésekre bontja, tűzgáttal veszi körül, s „tűzoltó készülékeket” helyez minden sarokba, hogy semlegesítse a szabadgyököket. Ezek a „tűzoltó készülékek” az antioxidánsok.

AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEM HÁROM RÉTEGE

Az antioxidáns védelem alapvetően három rétegből áll:

  • első réteg: Antioxidáns enzimek, melyeket szervezetünk termel. Mivel ezek rendre egy – egy atom szelént, cinket, mangánt, rezet vagy vasat tartalmaznak, ezek a fémek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek egészségünkhöz.
  • második réteg: Antioxidáns nyomelemek, melyek étrendünkkel jutnak be szervezetünkbe. Ide tartoznak az A-, C-, E- és a B-vitaminok, valamint a Q10-koenzim, a flavonoidok és a karotinoidok, melyek a vitaminhoz hasonló, antioxidáns hatású vegyületek.
  • harmadik réteg: Olyan antioxidáns vegyületek, melyeket szervezetünk állít elő a táplálékkal bevitt alapanyagokból. Ide tartozik a melatonin, a glutation, az ösztrogén, az a-liposav, a Q10 és mások.

Sajnos a mai kor emberének életvitelével, különösen Európában nagyon nehéz olyan embert találni, aki az összes antioxidáns nyomelemből, vitaminból és egyéb antioxidánsból megfelelő mennyiséget fogyasztana. Mégis fontos, hogy ezek mindegyikéből elegendő mennyiség jusson szervezetünkbe, mivel az antioxidánsok egymás hatását erősítve védőpajzs módjára működnek. A legfőbb oka annak, hogy rengetegen halnak meg szabadgyökökkel kapcsolatos betegségek következtében, valójában pont az, hogy legtöbbünk nem fogyaszt elég antioxidánst.

Ha egy sejtet antioxidáns pajzs (antioxidáns enzimek, -vitaminok, -ásványi anyagok és egyéb vegyületek megfelelő kombinációja) véd, akkor ez a „pajzs” képes megkötni a szabadgyökök túlnyomó részét. Azáltal, hogy a pajzs megköti (vagy kioltja) a szabadgyököket, azok elvesztik pusztító erejüket, semlegesítődnek.

A fentiekből látható, hogy mennyire fontos tisztában lennünk szervezetünk antioxidáns szintjével. Ne feledd „A testünkben megtalálható antioxidánsok mennyisége egyenesen arányos azzal, mennyi ideig élünk.” mondta Richard Cutler MD, a Nemzeti Egészségügyi Intézet öregedésellenes kutatásainak vezetője.

Jelentkezz be egy tanácsadással egybekötött kontroll vizsgálatra!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről