vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Így kezeld hatásosan a picik légúti betegségeit, ha már beütött a baj

Mint múlt héten már megírtam, megjött a rossz idő, a kisgyermekek betegségi szezonja. A legjobb kezelés a megelőzés, így nagyon ajánlom mindenki figyelmébe azt az írást, hisz mindenkinek jobb, ha megelőzzük a bajt. De sajnos a megfázás, és a vele járó légúti megbetegedések nagyon gyakoriak ősszel még odafigyelés mellett is, hisz a bölcsi/óvoda/iskola igazi bacitanya, valamint a gyerekek hajlamosak nem felvenni a meleg ruhákat, amiket reggel rájuk adunk.

Főleg csecsemőkorban, a kialakuló légúti gyulladásos elváltozások kezelése fokozottabb figyelmet követel meg, mert meghatározóak a szűkebb anatómiai viszonyok. A tünetek csillapítása érdekében a gyermekkel sok folyadékot kell itatni, illetve elegendő pihenést kell biztosítani a számára.

Mi is az a megfázás?

Megfázás vagy influenza tüneteitől óvodás korúkig a gyerekek évente körülbelül tíz alkalommal szenvednek. A panaszok igen széles skálán mozognak, többek között jelentkezhet általános gyengeségérzet, láz, étvágytalanság, orrfolyás, köhögés vagy torokfájás is.

A megfázás még nem betegség, de a lehűlt szervezet immunrendszere védtelenebbé válik a télen, koratavasszal a környezetünkben szinte hemzsegő kórokozókkal szemben. Többnyire megússzuk egy kis náthával, de a probléma lehet komolyabb is. A légutak következő állomása a torok, pontosabban a garat. Itt sok apró nyirokszervecske helyezkedik el, nemcsak a mandulák. Egyszerű esetben csak a garat hátsó falán alakul ki a gyulladás, amit kaparó érzés jelez a torokban, kisebb láz, rossz közérzet jelentkezhet.

Mi vezet azonban oda, hogy szövődmények alakuljanak ki?

Leegyszerűsítve ennek három fő oka lehet. Az egyik, ha a szervezet saját védekezését nem segítjük elő, sőt éppenséggel gátoljuk (pl. ágynyugalom hiánya, szükséges gyógyszerek be nem vétele, a már fentebb említett orrcsepp, orrszívás hanyagolása), illetve, ha a szervezetet ismételt fertőzésveszélynek tesszük ki, immár egy sokkal rosszabb immunállapotban (pl. a közösségbe történő visszahelyezés a teljes gyógyulás előtt, túl sokan látogatják a kis beteget, akár betegen is stb.). S természetesen van egy rajtunk kívül álló tényező is, maga a kórokozó, annak jellegzetességei, agresszivitása.

Ezért van az sokszor, hogy a tartósan kórházban fekvő gyerekek ki vannak téve ezeknek a fertőző ágenseknek, és bár meggyógyultak abból a betegségből, amivel a kórházba bekerültek, de közben egy másikat kaptak el.

A szülők a következőképpen segíthetnek a babának a kellemetlenségek enyhítésében:

  • Gyerekkorban sok folyadékra van szükség. Adhatunk nekik vizet, gyógyteát vagy gyümölcslevet. A folyadékot melegen kell fogyasztani.
  • A csecsemőnek minél több ágyban fekvés javasolt.
  • A meleg és párás levegő jót tesz minden beteg gyermeknek. Egy meleg fürdő sokat segíthet. Használj rendszeresen párásítót, mivel a száraz levegő hatására súlyosbodik a köhögés.
  • Mikor a pici alszik, tegyél még egy párnát a feje alá, hogy csökkentsd az orrdugulást.
  • A nagyon piciknek orrszívóra van szüksége a felesleges váladék eltávolítása érdekében

Ha pedig biztosra szeretnél menni, keress engem! Sokféle immunerősítőt, és vitamint tudok javasolni, ami mind a megelőzésben, mind a kezelésben jól fog jönni!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről