vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Így kezeld hatásosan a picik légúti betegségeit, ha már beütött a baj

Mint múlt héten már megírtam, megjött a rossz idő, a kisgyermekek betegségi szezonja. A legjobb kezelés a megelőzés, így nagyon ajánlom mindenki figyelmébe azt az írást, hisz mindenkinek jobb, ha megelőzzük a bajt. De sajnos a megfázás, és a vele járó légúti megbetegedések nagyon gyakoriak ősszel még odafigyelés mellett is, hisz a bölcsi/óvoda/iskola igazi bacitanya, valamint a gyerekek hajlamosak nem felvenni a meleg ruhákat, amiket reggel rájuk adunk.

Főleg csecsemőkorban, a kialakuló légúti gyulladásos elváltozások kezelése fokozottabb figyelmet követel meg, mert meghatározóak a szűkebb anatómiai viszonyok. A tünetek csillapítása érdekében a gyermekkel sok folyadékot kell itatni, illetve elegendő pihenést kell biztosítani a számára.

Mi is az a megfázás?

Megfázás vagy influenza tüneteitől óvodás korúkig a gyerekek évente körülbelül tíz alkalommal szenvednek. A panaszok igen széles skálán mozognak, többek között jelentkezhet általános gyengeségérzet, láz, étvágytalanság, orrfolyás, köhögés vagy torokfájás is.

A megfázás még nem betegség, de a lehűlt szervezet immunrendszere védtelenebbé válik a télen, koratavasszal a környezetünkben szinte hemzsegő kórokozókkal szemben. Többnyire megússzuk egy kis náthával, de a probléma lehet komolyabb is. A légutak következő állomása a torok, pontosabban a garat. Itt sok apró nyirokszervecske helyezkedik el, nemcsak a mandulák. Egyszerű esetben csak a garat hátsó falán alakul ki a gyulladás, amit kaparó érzés jelez a torokban, kisebb láz, rossz közérzet jelentkezhet.

Mi vezet azonban oda, hogy szövődmények alakuljanak ki?

Leegyszerűsítve ennek három fő oka lehet. Az egyik, ha a szervezet saját védekezését nem segítjük elő, sőt éppenséggel gátoljuk (pl. ágynyugalom hiánya, szükséges gyógyszerek be nem vétele, a már fentebb említett orrcsepp, orrszívás hanyagolása), illetve, ha a szervezetet ismételt fertőzésveszélynek tesszük ki, immár egy sokkal rosszabb immunállapotban (pl. a közösségbe történő visszahelyezés a teljes gyógyulás előtt, túl sokan látogatják a kis beteget, akár betegen is stb.). S természetesen van egy rajtunk kívül álló tényező is, maga a kórokozó, annak jellegzetességei, agresszivitása.

Ezért van az sokszor, hogy a tartósan kórházban fekvő gyerekek ki vannak téve ezeknek a fertőző ágenseknek, és bár meggyógyultak abból a betegségből, amivel a kórházba bekerültek, de közben egy másikat kaptak el.

A szülők a következőképpen segíthetnek a babának a kellemetlenségek enyhítésében:

  • Gyerekkorban sok folyadékra van szükség. Adhatunk nekik vizet, gyógyteát vagy gyümölcslevet. A folyadékot melegen kell fogyasztani.
  • A csecsemőnek minél több ágyban fekvés javasolt.
  • A meleg és párás levegő jót tesz minden beteg gyermeknek. Egy meleg fürdő sokat segíthet. Használj rendszeresen párásítót, mivel a száraz levegő hatására súlyosbodik a köhögés.
  • Mikor a pici alszik, tegyél még egy párnát a feje alá, hogy csökkentsd az orrdugulást.
  • A nagyon piciknek orrszívóra van szüksége a felesleges váladék eltávolítása érdekében

Ha pedig biztosra szeretnél menni, keress engem! Sokféle immunerősítőt, és vitamint tudok javasolni, ami mind a megelőzésben, mind a kezelésben jól fog jönni!

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről