vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Gondolatok a termál- és gyógyvizekről – avagy ötletek a fürdőzés szerelmeseinek

Télen kifejezetten jól esik elutazni pár napra, és kellemes meleg vízben áztatni magunkat – ebben talán mind egyetértünk. Már a tiszta víznek is van gyógyító ereje, de ennél ismeretesebb, hogy a gyógyvizeknek belső és külső hatása is nagyszerű és nagyon jó hatással lehet egy fájós testrészünk gyógyítására, de a megelőzés sem utolsó szempont. A termál- és gyógyvizek látogatása gyakorlatilag kettő az egyben megoldást nyújt: a kikapcsolódás mellett gyógyulunk is. A tél beköszöntével összeszedtem a legfontosabbakat, amit a gyógyvizekről tudni érdemes, fogadjátok szeretettel:

Első lépés: A megfelelő tájékozódás

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik gyógyvíznek mi az élettani hatása. Például ha reumatikus panaszaink vannak, akkor a kénes fürdőt javasolt igénybe venni, de a gyomor panaszokra, túlsavasodásra a hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizek a javasoltak. Ha tehetjük, érdemes kúraszerűen kipróbálni a gyógyvizeinket, mivel ezek hatása akár fél évre is kellemesebbé teheti az életünket. Ha már rászántunk egy hetet az életünkből egy ilyen gyógyfürdő kúrára, akkor érdemes körülnézni kicsit a környéken. Hosszú sétákat tehetünk, amelyek tovább javítják a keringésünket és a közérzetünket. Ha kicsit arra is oda figyelünk, hogy hányszor és mit eszünk, akkor szinte kicserélve, energiával feltöltve térhetünk vissza egy ilyen útról.

A gyerkőcökkel viszont okosan!

Ha gyermekekkel kelünk útra, válasszuk inkább a termálvizet, vagy az olyan gyógyvizes fürdőket, ahol található valamilyen gyermekparadicsom is, ahol a kicsik is jól érzik magukat, míg a szülők, nagyszülők kúrálják magukat. Nagyon figyeljünk arra, hogy bármilyen jól is érezné magát a gyermek, ne vigyük be a gyógyvízbe, mert annak élettani hatása amilyen jó a felnőtt szervezetre, olyan ártalmas lehet a gyermeknek.

Otthoni fürdőzés esetén:

Abban az esetben, ha lehetőségeink korlátozottak, akkor otthon is kipróbálhatjuk a fürdőkúrák felüdítő hatását. A különböző fürdősók, olajok, egy szál gyertya, kellemes zene, meghitté és kellemessé teszi számunkra az otthoni fürdőzést. Érdemes egyszer kipróbálni az aromafürdő testet-lelket ellazító hatását. A különböző aroma fürdőknek megnyugtató és gyógyító hatása is van, de nagyon fontos, hogy csak tiszta esszenciális olajokat használjunk alapul az aroma fürdő készítésénél.

Fontos tudni, hogy önmagában nem szabad a fürdővízbe belecseppenteni az olajokat, mert bőr irritációt okozhat! Egy kis mézzel vagy tejszínnel keverve készíthetünk magunknak csodálatos élményt nyújtó aroma fürdőket.

Figyeljünk oda, hogy igényesen válasszuk ki a hozzávalókat az aromafürdő készítéséhez, mert a bőrünk a legnagyobb méregtelenítő szervünk és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tisztaságú szerekkel dobjuk fel a fürdőzés élményét.

Amennyiben további információkra van szükséged a témában, vagy a megfelelő illóolajok kiválasztásában kérnél segítséget, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy csatlakozz VIP csoportomba!

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről