vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Gondolatok a termál- és gyógyvizekről – avagy ötletek a fürdőzés szerelmeseinek

Télen kifejezetten jól esik elutazni pár napra, és kellemes meleg vízben áztatni magunkat – ebben talán mind egyetértünk. Már a tiszta víznek is van gyógyító ereje, de ennél ismeretesebb, hogy a gyógyvizeknek belső és külső hatása is nagyszerű és nagyon jó hatással lehet egy fájós testrészünk gyógyítására, de a megelőzés sem utolsó szempont. A termál- és gyógyvizek látogatása gyakorlatilag kettő az egyben megoldást nyújt: a kikapcsolódás mellett gyógyulunk is. A tél beköszöntével összeszedtem a legfontosabbakat, amit a gyógyvizekről tudni érdemes, fogadjátok szeretettel:

Első lépés: A megfelelő tájékozódás

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik gyógyvíznek mi az élettani hatása. Például ha reumatikus panaszaink vannak, akkor a kénes fürdőt javasolt igénybe venni, de a gyomor panaszokra, túlsavasodásra a hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizek a javasoltak. Ha tehetjük, érdemes kúraszerűen kipróbálni a gyógyvizeinket, mivel ezek hatása akár fél évre is kellemesebbé teheti az életünket. Ha már rászántunk egy hetet az életünkből egy ilyen gyógyfürdő kúrára, akkor érdemes körülnézni kicsit a környéken. Hosszú sétákat tehetünk, amelyek tovább javítják a keringésünket és a közérzetünket. Ha kicsit arra is oda figyelünk, hogy hányszor és mit eszünk, akkor szinte kicserélve, energiával feltöltve térhetünk vissza egy ilyen útról.

A gyerkőcökkel viszont okosan!

Ha gyermekekkel kelünk útra, válasszuk inkább a termálvizet, vagy az olyan gyógyvizes fürdőket, ahol található valamilyen gyermekparadicsom is, ahol a kicsik is jól érzik magukat, míg a szülők, nagyszülők kúrálják magukat. Nagyon figyeljünk arra, hogy bármilyen jól is érezné magát a gyermek, ne vigyük be a gyógyvízbe, mert annak élettani hatása amilyen jó a felnőtt szervezetre, olyan ártalmas lehet a gyermeknek.

Otthoni fürdőzés esetén:

Abban az esetben, ha lehetőségeink korlátozottak, akkor otthon is kipróbálhatjuk a fürdőkúrák felüdítő hatását. A különböző fürdősók, olajok, egy szál gyertya, kellemes zene, meghitté és kellemessé teszi számunkra az otthoni fürdőzést. Érdemes egyszer kipróbálni az aromafürdő testet-lelket ellazító hatását. A különböző aroma fürdőknek megnyugtató és gyógyító hatása is van, de nagyon fontos, hogy csak tiszta esszenciális olajokat használjunk alapul az aroma fürdő készítésénél.

Fontos tudni, hogy önmagában nem szabad a fürdővízbe belecseppenteni az olajokat, mert bőr irritációt okozhat! Egy kis mézzel vagy tejszínnel keverve készíthetünk magunknak csodálatos élményt nyújtó aroma fürdőket.

Figyeljünk oda, hogy igényesen válasszuk ki a hozzávalókat az aromafürdő készítéséhez, mert a bőrünk a legnagyobb méregtelenítő szervünk és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tisztaságú szerekkel dobjuk fel a fürdőzés élményét.

Amennyiben további információkra van szükséged a témában, vagy a megfelelő illóolajok kiválasztásában kérnél segítséget, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy csatlakozz VIP csoportomba!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről