vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ejtsünk pár szót a kisgyerekek fogápolásáról

A gyermekek fogápolásra szoktatását már csecsemőkorban el kell kezdeni. Az ugyanis tévhit, hogy a tejfog nem romlik el, vagy ha romlik is, úgysem fáj, illetve úgyis egyszer kiesik, ezért nem is kell rá figyelmet fordítani. Az egészséges fogazat óriási nagy kincs, és ezt azok tudják igazán, akik már csak álmodnak róla. Ezért nagyon fontos a megelőzést már kisgyermekkorban elkezdeni.

Irány a fogorvos!

Az első kirándulást érdemes még a problémák kialakulása előtt, két-három éves kor körül megtenni. A gyerkőc megismeri a fogorvos bácsit/nénit, kipróbálhatja a liftezős széket, ismerkedik a környezettel, így baj esetén könnyebb a kezelés. Három éves kortól érdemes fél évente ellenőriztetni a fogacskákat, hiszen a jó tejfogak az egészséges maradandó fogak zálogai.

Hazánkban népbetegségnek számít a fogszuvasodás, az iskolások több mint kétharmadának van lyukas foga, de a betegség már két-három éves korban megkezdődik. Emiatt nagyon fontos, hogy minél korábban kezdjük meg a fogak ápolását, különös hangsúlyt fektetve a példamutatásra.

Fogmosás az első pillanattól

Amint kibújnak az első fogak (kb. 4-6 hónapos korban) kezdődhet a fogmosás. Ilyenkor fontos a megfelelő „fogkefe” kiválasztása: ez ebben a korban a szülő ujjára húzható szilikonos, puha sörtéjű kefécskét jelent, de kiválóan alkalmas a nedves textilpelenka csücske is. Emellett megfelelő a már fogkefére emlékeztető, de puha szilikon gumóban végződő rágóka is. Ebben a korban ne használjunk fogkrémet, a babák még lenyelik.

Természetesen még nem törekszünk hosszadalmas fogmosásra: a cél, hogy megszabadítsuk a fogacskákat a lepedéktől, emellett fontos, hogy a baba megszokja, hogy a fogmosás az esti rituálé része. Mindig a baba életkorának megfelelő méretű fogkefét használjunk. A túl nagy fogkefével nem érjük el a hátsó fogakat, a kemény sörték pedig felsérthetik a gyermek érzékeny szájüregét. Két-három havonta cseréljük le a fogkefét, öröm a gyermekeknek, ha kiválaszthatják az újat, ez is segít megkedvelni a fogmosást.

Egyéves kortól már alkalmazhatunk fogkrémet is – bár az első években még csak nagyon vékony rétegben kenjük a fogkefére. Gyermeknek szánt fogkrémet válasszunk, mert ennek a fluoridtartalma kevesebb, így a véletlen lenyelés során nem adagoljuk túl a fluoridot. A fogkrémekben többféle gyógynövény megtalálható, melyek az egészséges szájüreg kialakításában nagyon fontosak, emellett szükség van az aminofluoridra is. Ez beleépül a fogzománcba, mely ellenállóbbá teszi a fogacskákat.

(Forrás: Dr. Karoliny Anna)

Ha a Te is gyönyörű fogakat szeretnél a babádnak, gyermekednek, keress bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről