vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Életed szerelme vagy álmaid munkája múlhat rajta! A fogápolásról

Néha nyűg, néha elmarad, amikor meg baj van, magunkat átkozzuk. Szenteljünk elég időt fogaink egészségére, mert fogaink állapota az életminőségünket befolyásolja. Van tippünk a megfelelő fogkrémre is.

Mossuk?

Egy 2014-es szakmai, reprezentatívnak minősíthető felmérés1 szerint a magyar lakosság 57 százaléka mos naponta kétszer fogat (8 százalék ennél többször), 28 százalék viszont csak egyszer, és vannak olyanok, nagyjából 3 százalék, akik nem mosnak fogat minden nap.

Pedig nem mondhatja senki, hogy nem kellemes, amikor tisztának, frissnek és üdének érezzük leheletünket, és egészségesnek a fogainkat, magunkat.

S mindannyian tudjuk, ha nem tisztítjuk rendszeresen, alaposan, megfelelő eszközökkel és megfelelően a fogainkat, jönnek a bajok.

Melyek ezek?

  • fogak elszíneződése
  • fogszuvasodás
  • ínygyulladás
  • fogkőképződés

Közvetett problémák

Ugyanakkor a szájápolás komplex tevékenység, hiszen a szájüregünkben nemcsak a fogaink vannak ott. További érvek következnek, hogy ne csak tátsuk a szánkat.

Ott van például a nyelvünk, amellyel az ételek ízét érezzük – ha eluralkodik a káosz a szánkban, azt az ízlelőbimbók is megsínylik. Az emésztő szervrendszerünk kezdete is a szájüreg, ha nem rágjuk meg eléggé a falatokat, „lentebb” jöhetnek a nyavalyák.

Fontos a folyamatos nyáltermelés az ételek megemésztése érdekében. Ennek kapcsán kevesen tudják, hogy csókolózás közben több nyálat termelünk, s mivel a nyál segít a fogak tisztán tartásában, szeressük a nyálunkat. Nem helyettesít mást a fogtisztításban, de közreműködik, azaz a stáblistában feltüntethetjük.

És a MOSOLY! Egy állásinterjún, egy munkahelyi megbeszélésen, egy randevún elronthat mindent, ha valaki ápolatlanul jelenik meg.

Hogy mossunk fogat?

Ha röviden össze kellene foglalnunk, hogyan mossunk fogat, a következőt mondhatjuk: naponta reggel és este, minimum 2 percig, de 5-6 percnél tovább ne, lehetőség szerint elektromos vagy hagyományos fogkefével, körkörös mozdulatokat téve. Fogmosás után fogselyemmel (vagy fogköz-tisztítóval) tisztítsuk meg a fogközöket, majd szájvízzel öblögessünk 20-30 másodpercig. Napközben sokan ajánlják a cukormentes rágógumikat, ártani semmiképp nem ártanak, ráadásul fokozzák a nyáltermelést, ami a fogakon képződött, úgynevezett lepedék eltávolításában segít.

De milyen a jó fogkrém?

Finom – A szakemberek is azt mondják, fontos a fogkrém íze, állaga és habzóképessége, ez egyénenként változhat, de a jó minőségű fogkrémek általában minden szájban ugyanúgy viselkednek. Ha ízlik a fogkrém, nagyobb kedvvel állunk neki fogat mosni.

Fluorid tartalmú – A fogszuvasodás ellen leginkább a fogkrémek fluorid tartalmával védekezhetünk, viszont azok a fogkrémek, amikben több a fluorid, kevésbé habzanak. Valamit valamiért.

Természetes – Nem hátrány, ha természetesnek érezzük a fogkrémet, akár az íze, akár az összetétele alapján.

Fehérítse a fogunkat – A fogak elszíneződését mérsékli a fogkrémek nátrium-bikarbonát vagy karbamid-bikarbonát tartalma.

Óvja az érzékeny fogakat – Ha valakinek a szokásosnál érzékenyebb a foga, olyan fogkrémet használjon, ami kálium-nitrátot és stoncium-kloridot tartalmaz.

Érdemes mindig ugyanazt a fogkrémet használni, és nem váltani gyakran.

Eláruljam saját választásomat, amivel tökéletesen meg vagyok elégedve? Keress elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről