vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ételallergia: kezdjük a tejjel! Tényleg valós probléma az érzékenység?

Rögtön az elején tisztázni illik: létezik tejfehérje-allergia és tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerencia), a kettő nem ugyanaz. A panaszok az előbbi esetében már kis mennyiségű tej bevitele után jelentkeznek, míg utóbbinál nincs meg ez a feltétel nélküli érzékenység.

tejallergiaMikor gyanakodhatunk?

Majdnem minden az emésztés nehézségeire vezethető vissza, így az emésztőrendszeri tünetek, így a haspuffadás, a bélgázok megjelenése, a hasi görcsök, a hasmenés, esetleg a hányás jelentkezésekor felírhatjuk az ötletlistánkra a tejet is, mint ludast.

Vannak ennél durvább tünetek is adott esetben: kiütések és bőrbetegségek, különböző fulladásos légúti tünetek, és a szájunk, a torkunk is viszkethet a tejérzékenység miatt.

Ha tejet iszunk, a tejfehérje jön velünk szembe

Vannak, akik nélkülözik az étrendjükből a tejet, és ebbéli meggyőződésük onnan (is) ered, hogy az anyatejen kívül tejet egyetlen emlős állat sem iszik „gyermekkora” után, miért kéne nekünk kivételt tenni, ráadásul más tejét isszuk.

Ebben az ellentmondásban nem tudunk igazságot tenni, az viszont tény, hogy az anyatejjel szemben az általunk fogyasztott tejek jóval több kazeint, fehérjét tartalmaznak (a tehéntej 80 százalékban például). Ennek lebontását kellene megoldani, és ez nem egyszerű.

A fehérje ellen védekezik a szervezet, az immunrendszer, és ez okozza a tüneteket, amelyek alapvető változtatásokra késztetik az ember étrendjét.

Laktóz vs. laktáz! Ki győz?

Jóval többen érzékenyek a laktózra, azaz a tejcukorra. Ez azért alakul ki, mert a vékonybélben nem termelődik elég laktáz (ez egy enzim), ami lebontaná a laktózt, így a vastagbélben lebontatlanul jelenik meg a tejcukor, felfordítva ezzel az ottani egyensúlyt. Ott kéne valahogy lebontani, de ez fizikai fájdalommal jár: görcsök, gázok, puffadások és/vagy hasmenés jelentkezik.

Mikor alakulhat ki az érzékenység és az allergia?

Amikor a kisgyermekek áttérnek az anyatejről a tehéntejre, megbomolhat az eddigi egyensúly, és kialakulhat egyfajta védekező mechanizmus a szervezet részéről az állati fehérjével szemben.

A laktóz-érzékenység gyakrabban jön elő, alakul ki felnőttkorban. Bármennyire is elcsépelt, a stresszes, rohanó világban, amikor eleve veszélyeztetjük az emésztőrendszerünk működését, egy újabb veszélyforrásként jelenik meg ez a kérdés.

No stressz, so érzékenység – könnyű ezt mondani!

Mit kell tenni?

A tejallergia esetén bizony mellőzni kell a tejtermékek fogyasztását, a laktózérzékenység esetén viszont erre nem feltétlenül van szükség: laktózmentes termékekkel, vagy kisebb mennyiségű tejtermékek fogyasztásával kordában lehet tartani a problémát.

Életmódváltás – segítek

Mint oly sok probléma, ez is eredeztethető a nem megfelelő életmódtól. A komplex, egészségtudatos gondolkodás egyre többek sajátja, ahhoz viszont, hogy ezt az egységes szemléletet magunkévá tegyük, sok ismeretre és egy kis segítségre van szükség.

Ehhez lehet mankó az alábbi oldal, gyere és ismerd meg:

http://www.huszarteodora.nsproducts.com

 

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről