vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ételallergia II.: a glutén is a vékonybelet piszkálja

Mi a baj oka?

Ahogyan a tej esetében, itt is a fehérje felelős a problémákért, a glutén károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját. Ráadásul az igazán nagy probléma az, hogy az autoimmun betegségnek számító gluténérzékenység ténye csak akkor derül ki, amikor már károsodott a vékonybél nyálkahártyája, előtte hónapokig, évekig csak kisebb tünetek jelentkeznek, amelyek esetén nem feltétlenül gondol épp erre a problémára az érintett.

lisztérzékenységTudtad, hogy a glutén népies elnevezése a sikér?

No, a sikér egy bizonyos fehérjéje, a gliadin felelős a lisztérzékenységért – ez kerül kölcsönhatásba a vékonybél nyálkahártyájával, és így a tápanyagok felszívódása nehézkessé válik.

Milyen tünetek vezethetnek a felismeréshez?

Ahogyan a tejcukor-érzékenység esetén, így itt is a hasmenés, a puffadás, a súlyvesztés jelezhet, de emésztési zavarok, fáradékonyság, a vitaminok felszívódásának nehézségei miatt kialakuló hajhullás, a köröm töredezettsége, a fogak romlása, a csontritkulás, bőrelváltozások a térd-könyökhajlatokban, és még sorolhatnánk. Szerencsések is vagyunk Mégis miért mondjuk ezt? Nos, azért, mert ha valakinél nyilvánvalóvá válik a gluténérzékenység, a gluténmentes diétával, a glutén mellőzésével a tünetek megszüntethetők.

Bárcsak minden betegséget ilyen könnyen át tudnák ugrani, ilyen könnyen tudnánk kezelni, nem igaz?

Fontos persze a pontos diagnózis, amihez szükséges a vérvétel, és a vékonybél szövettani vizsgálata, biopsziával. Elég meredeken hangzik, de muszáj elvégezni a vizsgálatot, mert feleslegesen nem szabad elkezdeni egy gluténmentes diétát – ki kell zárni azt is, hogy a teljes gabonafélék egészére vonatkozik az érzékenység vagy csupán a gluténra.

Persze, mindennek az alapja a változatos étkezés, mozgásban gazdag életmód, a stresszmentes környezet. Hogy hogyan lehet ezt az életmódot elsajátítani?

 

 

Ha az elérhetőségeinkben felkeresel minket, tudunk ebben tanácsot adni, és segíteni!  

 

Kapcsolódó cikkek

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről