vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Ételallergia II.: a glutén is a vékonybelet piszkálja

Mi a baj oka?

Ahogyan a tej esetében, itt is a fehérje felelős a problémákért, a glutén károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját. Ráadásul az igazán nagy probléma az, hogy az autoimmun betegségnek számító gluténérzékenység ténye csak akkor derül ki, amikor már károsodott a vékonybél nyálkahártyája, előtte hónapokig, évekig csak kisebb tünetek jelentkeznek, amelyek esetén nem feltétlenül gondol épp erre a problémára az érintett.

lisztérzékenységTudtad, hogy a glutén népies elnevezése a sikér?

No, a sikér egy bizonyos fehérjéje, a gliadin felelős a lisztérzékenységért – ez kerül kölcsönhatásba a vékonybél nyálkahártyájával, és így a tápanyagok felszívódása nehézkessé válik.

Milyen tünetek vezethetnek a felismeréshez?

Ahogyan a tejcukor-érzékenység esetén, így itt is a hasmenés, a puffadás, a súlyvesztés jelezhet, de emésztési zavarok, fáradékonyság, a vitaminok felszívódásának nehézségei miatt kialakuló hajhullás, a köröm töredezettsége, a fogak romlása, a csontritkulás, bőrelváltozások a térd-könyökhajlatokban, és még sorolhatnánk. Szerencsések is vagyunk Mégis miért mondjuk ezt? Nos, azért, mert ha valakinél nyilvánvalóvá válik a gluténérzékenység, a gluténmentes diétával, a glutén mellőzésével a tünetek megszüntethetők.

Bárcsak minden betegséget ilyen könnyen át tudnák ugrani, ilyen könnyen tudnánk kezelni, nem igaz?

Fontos persze a pontos diagnózis, amihez szükséges a vérvétel, és a vékonybél szövettani vizsgálata, biopsziával. Elég meredeken hangzik, de muszáj elvégezni a vizsgálatot, mert feleslegesen nem szabad elkezdeni egy gluténmentes diétát – ki kell zárni azt is, hogy a teljes gabonafélék egészére vonatkozik az érzékenység vagy csupán a gluténra.

Persze, mindennek az alapja a változatos étkezés, mozgásban gazdag életmód, a stresszmentes környezet. Hogy hogyan lehet ezt az életmódot elsajátítani?

 

 

Ha az elérhetőségeinkben felkeresel minket, tudunk ebben tanácsot adni, és segíteni!  

 

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről