vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Élünk, de vajon meddig és hogyan? – Gondolatok az Omega-3 zsírsavról

Két kérdés így elöljáróban:

  • Tudtad, hogy Magyarországon – közvetve vagy közvetlenül – 75 %-ban a táplálkozási szokásaink okozzák a halálunkat?
  • Tudtad, hogy mit jelent az, hogy funkcionális élelmiszer?

Őszintén bevallom, hogy sokáig én sem ismertem a „funkcionális élelmiszer” kifejezést, pedig fontos részét teszi ki az életünknek: minden annak minősül, ami nem csak táplálék, hogy ne haljunk éhen, hanem a szervezet működéséhez is hasznos élelem. Ilyen az omega-3 zsírsav is, amelynél a kutatások bebizonyították, hogy nélkülözhetetlen az egészséges életmód fenntartásához.

Na de miért van szükségünk omega-3-ra?

Nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek sem nélkülözhetik ezt a tápanyagot. Az élelmiszerekkel a szervezetünk hozzájut telítetlen és telített zsírsavakhoz is, viszont arányuk 1:20. Ez azt jelenti, hogy húszszor több telített zsírsavat fogyasztunk és hízunk, mint telítetlen zsírsavat (ami pedig a jótékony a kettő közül). A telítetlen zsírsavak többségét nem képes a szervezetünk előállítani, azonban ezek élettani hatása nélkülözhetetlen számunkra.

Egy „kis” lista a telítetlen zsírsavak élettani hatásairól:

  • Már a kismamáknak fontos a baba agyi fejlődése szempontjából, ráadásul csökkenti a koraszülés kockázatát
  • a megszületett babának a látásra és szellemi fejlődésre gyakorolt hatása miatt ajánlott
  • a gyermekek első 14 évében a kutatók szerint az agyi fejlődést befolyásoló tényezője a legjelentősebb, de pozitív hatása van a túl aktív vagy figyelem hiányos gyermekekre is
  • felnőtt korban kifejtett hatásai közül csak néhányat említenék: a stressz helyzet kezelő képességünk mellet a koncentráció képesség javítása, a szív és érrendszerre gyakorolt hatása, a látás javítása és a normál vérnyomás fenntartása talán a legfontosabbak
  • a rák, az autoimmun betegségek, inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység kialakulása, az idegi leépülés mind összefüggésben van, ha szervezetünk nem jut elegendő omega-3 zsírsavhoz.

Honnan lehet tudni, hogy a piacon található számtalan termék közül melyik a legelőnyösebb, illetve legbiztonságosabb?

Bizony, ha nem foglalkozol ezzel a témával, akkor többet árthatsz a szervezetednek a bekerülő méreganyagok miatt, mint használsz. Nemrégiben olvastam a hírt hogy Dr. Heinz Rupp – aki neves kutató volt és tagja volt többek között a német Szív Társaságnak, és az Európai Kardiológiai Társaságnak is – munkássága alatt több mint 70 halolaj készítmény vegyi összetételét elemezte, és némelyik minta olyan magas koncentrációban tartalmazta az oxidációs melléktermékeket, hogy a hatóságnak kellett a gyártót a forgalomból való kivonásra kötelezni. Ha nem elég körültekintően járunk el, akkor bizony akár ártalmas is lehet a szervezetünkre a kiválasztott termék: ha például szennyezett vizekben élő halakból kerül előállításra egy termék, akkor  a szennyezett vizekben lévő higany komoly kockázatot jelenthet.

Én viszont segíthetek a legbiztonságosabb termékek kiválasztásában, a részletekért keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

4+1 ok, amiért a folyékony rúzs jobb a hagyományosnál

Soha nem voltam igazán rúzsos típus, mert utáltam újra és újra felkenni, azt pedig végképp ki nem állhattam, amikor nyomott hagyott a poharakon. Viszont mióta kipróbáltam a már hazánkban is kapható, szuper liquid lipsticket, azaz folyékony rúzst, teljesen megváltozott a róluk alkotott képem. Rendeltem is magamnak egy visszafogottabb árnyalatot, amit azóta már a mindennapokban is előszeretettel viselek.

Tovább olvasom »

Plank – Egy egyszerű, de annál hatásosabb edzésmódszer

Örökzöld, de mégis egyre népszerűbb edzésmódszer, mind a férfiak és lassan a nők körében is. Népszerűsége nem véletlen, egyszerű, de nagyszerű! Saját testsúlyos mozgásfajták közé tartozik, szinte bárhol elvégezhető és megszámlálhatatlan jó hatása van az emberi szervezetre, és mindezt elég rövid idő alatt kifejti, szóval, ha úgy gondolod, idő szűkében telnek napjaid és nincs alkalmad edzeni, ezt még akkor is beillesztheted napi rutinodba.

Tovább olvasom »
Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről