vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Élünk, de vajon meddig és hogyan? – Gondolatok az Omega-3 zsírsavról

Két kérdés így elöljáróban:

  • Tudtad, hogy Magyarországon – közvetve vagy közvetlenül – 75 %-ban a táplálkozási szokásaink okozzák a halálunkat?
  • Tudtad, hogy mit jelent az, hogy funkcionális élelmiszer?

Őszintén bevallom, hogy sokáig én sem ismertem a „funkcionális élelmiszer” kifejezést, pedig fontos részét teszi ki az életünknek: minden annak minősül, ami nem csak táplálék, hogy ne haljunk éhen, hanem a szervezet működéséhez is hasznos élelem. Ilyen az omega-3 zsírsav is, amelynél a kutatások bebizonyították, hogy nélkülözhetetlen az egészséges életmód fenntartásához.

Na de miért van szükségünk omega-3-ra?

Nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek sem nélkülözhetik ezt a tápanyagot. Az élelmiszerekkel a szervezetünk hozzájut telítetlen és telített zsírsavakhoz is, viszont arányuk 1:20. Ez azt jelenti, hogy húszszor több telített zsírsavat fogyasztunk és hízunk, mint telítetlen zsírsavat (ami pedig a jótékony a kettő közül). A telítetlen zsírsavak többségét nem képes a szervezetünk előállítani, azonban ezek élettani hatása nélkülözhetetlen számunkra.

Egy „kis” lista a telítetlen zsírsavak élettani hatásairól:

  • Már a kismamáknak fontos a baba agyi fejlődése szempontjából, ráadásul csökkenti a koraszülés kockázatát
  • a megszületett babának a látásra és szellemi fejlődésre gyakorolt hatása miatt ajánlott
  • a gyermekek első 14 évében a kutatók szerint az agyi fejlődést befolyásoló tényezője a legjelentősebb, de pozitív hatása van a túl aktív vagy figyelem hiányos gyermekekre is
  • felnőtt korban kifejtett hatásai közül csak néhányat említenék: a stressz helyzet kezelő képességünk mellet a koncentráció képesség javítása, a szív és érrendszerre gyakorolt hatása, a látás javítása és a normál vérnyomás fenntartása talán a legfontosabbak
  • a rák, az autoimmun betegségek, inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység kialakulása, az idegi leépülés mind összefüggésben van, ha szervezetünk nem jut elegendő omega-3 zsírsavhoz.

Honnan lehet tudni, hogy a piacon található számtalan termék közül melyik a legelőnyösebb, illetve legbiztonságosabb?

Bizony, ha nem foglalkozol ezzel a témával, akkor többet árthatsz a szervezetednek a bekerülő méreganyagok miatt, mint használsz. Nemrégiben olvastam a hírt hogy Dr. Heinz Rupp – aki neves kutató volt és tagja volt többek között a német Szív Társaságnak, és az Európai Kardiológiai Társaságnak is – munkássága alatt több mint 70 halolaj készítmény vegyi összetételét elemezte, és némelyik minta olyan magas koncentrációban tartalmazta az oxidációs melléktermékeket, hogy a hatóságnak kellett a gyártót a forgalomból való kivonásra kötelezni. Ha nem elég körültekintően járunk el, akkor bizony akár ártalmas is lehet a szervezetünkre a kiválasztott termék: ha például szennyezett vizekben élő halakból kerül előállításra egy termék, akkor  a szennyezett vizekben lévő higany komoly kockázatot jelenthet.

Én viszont segíthetek a legbiztonságosabb termékek kiválasztásában, a részletekért keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről