vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Egészségesen karácsonykor? 5+1 tipp, hogy ne kelljen lemondanod semmiről

Húsleves, halászlé, sültek, és ó, a sütik… A karácsony egyenlő a több fogásos közös étkezésekkel és a finomabbnál finomabb házi ételekkel. Ilyenkor még azok is elengedik egy picit magukat, akik a mindennapokban nagyon odafigyelnek az étkezésükre. És ezzel nincs is semmi baj! De mit tegyünk, hogy elkerüljük a gyomorfájást, puffadást, na meg a felkúszó plusz kilókat?

Nem kell sanyargatnunk magunkat és lemondani a finom fogásokról! És nem, a puffadás ellen sem a jó magyar pálinka lesz a megoldás. Néhán apró „trükkel” – bár nem trükkök, csak figyelem – elkerülhetjük a gyomorproblémákat, és a mérlegre is nyugodt szívvel ráállhatunk az ünnepek után.

1. Mértékletesség

Az alapvető szabály természetesen a mértékletesség. Igyekezz nem túlenni magad, az étkezéseknek pedig legyen egy kerete, ne az egész napos eszegetésről szóljon az ünnep. Nem kell nemet mondani semmilyen ételre, csak kevesebbet enni belőle, mint amennyit a szemünk kíván, ugyanis a szervezetünk a legtöbb esetben jóval kevesebbel is megelégszik. Különböző trükköket találtak már ki a mértékletes étkezések betartására, a neten bogarászva egészen furcsa dolgokat is találhatunk. Az én kedvencem egyszerű – használj kisebb tányért! Értelemszerűen ez kisebb adag ételt jelent, azonban mindenféle hiányérzet nélkül.

2. Előétel

Egyrészt azért, hogy mindent is megkóstolj, másrészt azért, mert egészségesebb egy könnyed előétellel kezdeni. Ez alatt nem egy picike adag töltöttkáposzta értendő, hanem valamilyen leves vagy saláta. Logikusan végiggondolva, így tovább tart az étkezés (már ha karácsonykor ennek van egyáltalán eleje és vége), a szervezet pedig 15-20 perc után már érezni fogja, ha jóllaktál. Nem marad ki a főétel és a desszert sem, csak egy kicsit kevesebb lesz.

3. Reggeli

A reggeli az ünnepi időszakban se maradjon el! (Nem, a kávé nem reggeli.) Ez az étkezés indítja be az anyagcserénket és biztosítja a nap első energialöketét. Így nem leszel farkaséhes ebédidőben – az itt bevitt kalória ott már minusz lesz, így ez is egyenlíti egymást. Ráadásul megúszthatsz egy gyomorfájást is, hiszen nem nehéz étellel terheled először a gyomrodat. Érdemes ilyenkor – és márkor is – egy kis fehérjével, teljes kiőrlésű gabonával indítani a napot.

4. Mozgás

Nem mindig kell edzőterembe járni a mozgásért. A legtöbb hely amúgy is zárva van ilyenkor, meg hát ki szeretne lelépni az összejövetelekről, vagy csak az otthoni ünnepi környezetből? Ilyekor megbocsátható a kevesebb mozgás, de teljesen kihagyni nagyon nem ajánlott. Egészen egyszerű megoldások is vannak, amikre nem kell órákat szánni, nincs időponthoz kötve, és épp annyi mozgás, ami még szinten tart. Fuss egy kört a háztömb körül! Túl hideg van? Irány a YouTube, a nappali szőnyege, és tornázz 10 percet az otthoni macinaciban, amiben amúgy is mászkálsz napok óta. Nincs kifogás!

5. Folyadék

Egy kis alkohol a családdal, egy picit több kávé mint általában, sürgés-forgás a készülődésben és el is felejtünk vizet inni – tisztelet a kivételnek persze, de gyakori probléma. Márpedg ugyanúgy szüksége van rá a szervezetünknek, sőt! A megfelelő folyadékbevitel pedig az alapvető egészségen túl abban is segít, hogy kevesebbet együnk. Gyakran összekeveri az agyunk az éhségérzetet a szomjúsággal. De az éhséget megelőzve is, ha étkezés előtt picit több vizet iszunk, hamarabb jól fogunk lakni kevesebb étellel is. Továbbá a különböző teák is segíthetnek – erről itt olvashatsz bővebben!

+ 1. …és egy kis JVi

A JVi jó barátunk, ha egészségről van szó. Édes gyümölcsös ízével az ünnepi fogásokhoz is tökéletesen illik – pont elfér a nagyi sütije mellett! A finom íz alatt pedig igazi vitaminbomba lapul, ami ilyenkor különösen jól jön a szervezetünknek. 12 gondosan válogatott gyümölcs és zöldség legjavából készül, és az egész család fogyaszthatja – a gyerekek kedvence lesz! Nálunk a mindig van itthon, és imádják az unokáim is. Magas C-vitamin tartalma mellett komplexen támogatja az immunrendszert, és szívesebben veszi magához mindenki, mint a kis tablettákat.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről