vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Csokitól az almáig

Az örök kérdések egyike: hogyan bírhatnánk a gyerekeket egészségesebb táplálkozásra. Hiába a legfrissebb alma, ha hozzá sem nyúlnak. Egészen más módszerekre van szükség. Találtam egy remek megoldást, egyszerű és tartós.

Száz gramm csokoládé 535 kcal, ugyanennyi alma 78 kcal. Száz gramm chips 356 kcal, ugyanennyi brokkoli 34 kcal. Ordító különbség. Gondoljunk bele, vajon mennyivel többet tehetnénk a gyermekekért, ha az édességet gyümölcsre, a sós rágcsát pedig zöldségre cserélnénk? A válasz magáért beszél, a célhoz vezető út azonban már nem ilyen egyszerű. Az óvodások, kisiskolások, gimnazisták, sőt, mi felnőttek is szívesebben válasszuk a krémes csokoládét, mint egy szelet almát. A gond itt kezdődik. Minden szülő tudja, hogy gyermeke mágnesként vonzza az otthoni szokásokat.

Ismerek egy lányt, aki életében csupán egyszer evett gyorsétteremben hamburgert és a kólára gondolni sem szeret. Fitt és egészséges, persze nem csak az étkezése miatt, sokat mozog, szívesebben választja a gyaloglást, mint az autót, amikor rövidtávról van szó; konyhaszekrényében szinte porosodik a cukor, ebédlőasztala roskadozik a telei gyümölcskosártól és a hűtője, akár egy frissen színezett kifestő, virul a zöldségek különböző árnyalataitól. Azt hihetnénk, hogy komoly önfegyelem és önsanyargatás árán teszi mindezt, holott valójában nem tud elképzelni ennél természetesebb életvitelt. Otthonról hozta. Szülei sem cukros üdítőkkel, sem tömény édességgel és zörgő chipses zacskókkal nem voltak felszerelkezve, így gyermekükben fel sem merült, hogy saját háztartásában, életmódjában ezen változtasson. Meglehet, az apuka gyakran bosszankodott, miután este nem majszolhatott csokoládét a következetes nevelés miatt, de megérte. Érdekes módon a szekrényben „összement” öltöny is újból jó lett… Az étkezésen és aktív mozgással járó tevékenységekkel csodát tehetünk, miért vennénk el ezt éppen a jövő generációjától? Gyermekünk étkezéssel kapcsolatos szokásain tehát nincs mit változtatni, ellenben a saját rutinunkkal.

A változáshoz viszont mindig időre van szükség. Ez alól nem kivétel a családi hűtő tartalmának lecserélése sem. Nem gond, ha nem sikerül egy bevásárlás alkalmával felülírni az eddigi szabályokat, a lassú léptékű haladás mindig célravezetőbb. Elég, ha először egy édes nassolnivalót váltunk fel lédús narancsokra, különösen ebben az időben rajongani fog érte a szervezet. Amikor pedig a család legfiatalabb tagjai már előbb nyúlnak a mediterrán gyümölcsért, mint a gumicukorért, akkor már óriásit fordult a gondolkodásuk, ezzel egészségük is. Persze a példa nem törvényszerű, sok esetben jellemzőbbek a „fúj, ezt nem eszem meg” kezdetű felkiáltások. Ilyenkor van helye a konyhai csínynek. Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elkészíthető zöldségben gazdag fogás, ami kalóriadús finomságnak álcázza magát, a hamis krumplipüré. Nincs szükség másra, mint főtt, majd turmixolt karfiolra és egy kiskanál egészséges őrölt kurkumára. Nincs is más dolgunk velük, mint alaposan összekeverni. Mennyei és változatos. Nem beszélve az eredményről, megér egy próbát! Mert, ami finom, azt nem kell ajánlgatni, arra bizony a gyerekek könnyen rájárnak.

Nem kell tehát több mint egy felelős szülői döntés, türelem, az új szokás elterjedése és némi kreativitás a konyhában. Cserébe egészségesebb gyermekeknek és belőle felnövő felnőtteknek örülhetünk. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy így igazi nyertes nagyik leszünk, hiszen az unoka nem a csokiért fog hisztizni.

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről