vitalproject.eu

Egy blog az egészségről és a szépségről.

Mindenkinek.

Bélflóra: nem egy női név, hanem egészségünk kulcsa

Mi az a bélflóra? 

Egy folyamatosan változó, épülő (rosszabb esetben leépülő) közeg a bélnyálkahártyán, amely tele van baktériumokkal (majdnem félezer különféle baktériummal) és mikroorganizmusokkal. Ezek a baktériumok jótékony hatásúak döntő többségében, hiszen figyelnek arra, ne halmozódjanak fel vírusok, gombák a nyálkahártyán, így könnyebben szívódik fel a táplálék a szervezetben, ráadásul az immunrendszer megfelelő működésének egyik záloga is a bélflóra normális felépítése.

Ha nem figyelünk, sok méreg, de legalábbis emészthetetlen anyag halmozódik fel a vastagbélben.

Mit kell tenni azért, hogy ne boruljon fel az egyensúly?

  • mellőzni az alkoholfogyasztást, a dohányzást
  • kevesebb cukrot, de sok folyadékot vigyünk be
  • kerülni a stresszt, a mozgásszegény életmódot
  • változatos táplálkozás legyen a cél, TELE ROSTOKKAL
  • figyeljünk arra, hogy kevés tartósítószert fogyasszunk, valamint „műételeket”
  • lehetőség szerint kevés gyógyszert együnk, különösen az antibiotikumokat mellőzzük.

Ha fáj a hasunk, gyomrunk, puffadunk, székrekedés vagy hasmenés gyötör minket, vagy megjelennek máj- és epeproblémák, a forrás a bélrendszerünk meghibásodása lehet.

A vastagbél nyálkahártyája, a tápanyagok felszívódása mellett tehát az emésztés és az immunrendszer megfelelő működését szolgálja. Éppen ezért a fáradékonyság, a fejfájás, a kimerültség, a gyengeség, sőt, például a bőrproblémák kiváltó oka könnyen lehet, hogy a vastagbél-problémákra, a bélflórára vezethető vissza.

Ha a bél- és emésztőrendszerünk jól működik, működik a vitamin- és hormontermelő funkciója is, a bélbaktériumok dolgoznak, a nyirokcsomócskák megfelelően viszik tovább és dolgozzák fel a tápanyagokat, támogatják a felszívódást.

Méregtelenítés? Igen!

Bár egyes kutatások szerint méregtelenítés nem létezik, vagy nem lehetséges, azért tehetünk azért, hogy a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagot csökkentsük. Mit kell ehhez tenni?

  • fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, élelmi rostot
  • sok folyadékot
  • használjunk pre- és probiotikumot, vagy azt tartalmazó gyümölcsöket, zöldségeket, hogy termelődjenek a számunkra kedves bélbaktériumok
  • sokan ajánlják a zöldturmixokat, az antioxidánsban nagyon gazdag zöld színű zöldségek koktélként fogyasztását

Ha valakinek emésztőrendszeri vagy bélproblémája van, azért komolyabb vizsgálatokra, teljes körű állapotfelmérésre van szükség.

A fent leírtak igazak ugyan, de a probléma elterjedhetett, más szervek működésére is kihathat, ráadásul minden embernek más és más az életritmusa, bioritmusa, így egyéni megoldásokra is van szükség.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen méregtelenítő megoldásokat kínálunk keress meg bátran elérhetőségeim egyikén, vagy messenger üzenetben!

 

Kapcsolódó cikkek

Értesülj az újdonságokról!

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre

Kapj értesítést az új cikkeimről